Урсус, або Ати-бати, йшли знімати - 2

12 жовтня 2013, 16:16
Власник сторінки
Журналіст, кінокритик
0
2339
Урсус, або Ати-бати, йшли знімати - 2

Продовжуємо писати про зйомки фільму Урсус. Хто хоче - читає, але інтрига зростає - приїхав виконавець ролі Урсуса.

2 день, 12-те жовтня, Україна, Київ, Кіностудія ім. О. Довженка

Величезний рефрижератор об’їхав 1-й павільйон, зупинився, — з черева почувся потужний видих — хтось чи щось із силою видихнув — «фух», мовляв, доїхав. Коли відрилися двері, всі ахнули —ведмедик Тіма, якого виписали з Іспанії за непристойно великий гонорар, який їхав 4 дні, був затриманий на кордоні з Австрією за ніби то несправні гальма в машині і який так сильно натомився, —  він перевищив сподівання. Величезний, понад два метри, або як хтось із знімальної групи сказав — як старший Кличко, — Тіма був милим і загрозливим водночас. Дресирувальник і його хазяїн Павло Вякін вивів його з машини, пройшовся з ним по студії, провів у машину, де, за сюжетом, сидить Фома (Богдан Бенюк) за кермом, і закрив за ним грати. Дресирувальник каже: «Тіма! Тіма! Оф, оф» — і тіма встає на задні лапи, каже «тіма, лежати» — і ведмідь лягає. За що отримує сосиску чи шматок білого батону. Питаю у Павла: «А ніяких ексцесів не бувало?». Відповідає прямо: «Не так, щоб вести у лікарню»… У Павла — крім Тіми — двоє дітей, і Тіма був першим — Пало викупив його у російського хазяїна 18 років тому. «А як діти реагують на ведмедя і ведмідь на них?» — питаю далі. «Я не ні підпускаю їх один до одного: якщо щось станеться, не буде у кого просити вибачення».



Звісно, на знімальному майданчику всяке може статися, але Тіма, як виявилося, є досвідченим актором. Власне, він один з кращих акторів у своїй зграї. Він грав у кількох потужних іспанських фільмах, а один з них, «Епідемія» Давіда та Алекса Пасторів, зараз іде в українському прокаті — оцінити його гру можна в повній мірі, щоправда його героя вбивають (ну, для цього виготовили величезну його копію з пап’є-маше). Щось подібне зробили і для «Урсуса»: замовлений в Німеччині костюм був зроблений за подобою до Тіми, але за розмірами Ніки Тавадзе, грузинського актора, який має вдягати його, перетворюючись для глядача на справжнього звіра. Ніка приїхав сьогодні на знімальний майданчик, ведмідь і костюм також. Невиспаний — вчора ввечері ще в Тбілісі відіграв спектакль, а о 5 ранку вже був в аеропорті, — Ніка тим не менше із задоволенням почав апробацію голови і «тіла» ведмедя. «Нема чим дихати, — червоний від задухи каже він, знімаючи голову, — і нічого не видно». На його щастя, у фільмі левова частина кадрів, коли він голову тримає в руках. Не свою — ведмежу.


Ніка пробігся по студії, тою ж самою дорогою, що й ведмідь за годину-другу до цього. Підійшов до фургончика з Тімою… і Тіма ніяк на нього не відреагував. На щастя. «А якщо б Тіма сприйняв перевдягнутого Ніку за самку?» — зло жартує освітлювач. 

Оператор Сергій Борденюк не вперше має в кадрі звірів — в Африці він знімав документальний фільм про «велику четвірку» (лева, леопарда, буйвола і слона), а в Україні — художній фільм «Капітан Крокус» з левом (до речі, там грав і Богдан Бенюк). Та ведмедя він знімає вперше, говорячи при цьому про Тіму: «Це неймовірний актор!». Тіма вовтузиться у фургоні, висуває морду у загратоване віконце, підходить до виходу, сідає, звішуючи ноги, встає і, отримуючи легкі удари по носі від дресирувальника, ричить. Борденюк захоплено вигукує «молодець Тімочка», а в цей час вся група, скупчена перед фургоном, знімає все на телефони. Багато хто з присутніх — студенти Борденюка з його курсу операторської майстерності, котрий маестро має в інституті Культури і мистецтва. Як треба знімати звірів? Довго, терпляче і дууууже обережно.



Фактично звіра знімають півдня, і це доводі багато, причому, що цікаво — після цього кудлатий звір втомлюється не через численні прохання встати на задні лапи чи лівою лапою відкрити двері — як має бути за сценарієм, — а через переїдання: кожен раз отримуючи сосиску в якості заохочувального призу за якусь дію, Тіма в результаті з’їв їх 8 метрів…


Під кінець дня на знімальний майданчик приходить Микола Вересень. Один з найвідоміших у світі українських журналістів, теле- і радіоведучих, він гратиме в «Урсусі» фактично самого себе. З приводу цього він навіть не може зважитися на коментар. «Я не знаю навіть що про це думати, не те що говорити», — каже він. Справа в тому, що саме під час громадянської війни в Грузії 1991-1992 років Вересень був там в якості журналіста ВВС, тож творці фільму вирішили залучити його до ролі самого себе. І це фантастично вдала і креативна ідея, аналогів якої важко пригадати… Вересень просить цигарку. «Я не курю, — каже, — просто коли всі курять поруч... А до того ж, останні два тижні в мене були шалено важкими. Але треба кидати палити остаточно. Я знаю одного чоловіка, який може тягу до паління вилікувати». Натомість, Богдану Бенюку доведеться закурити в кадрі, бо ж його герой палить. Хоча пан Богдан кинув цю дурну звичку вже 16 років тому — коли народився його син. А от Ніка Тавадзе палить і не збирається кидати — йому це подобається. Як і його героєві. Більше того: в сценарії є смішний момент, коли перевдягнутий у ведмедя Ніко, нестерпно бажаючи закурити, лінується зняти з себе голову костюму, і палить у віконечко так, а в цей момент фургончик обганяє якась машина, і її водій, побачивши морду ведмедя, що курить, ледве чи не потрапляє у аварію…

Завтра однією із сцен буде те, як Ніка дивиться у вікно… Певно, буде мріяти про цигарку.

 



Ярослав Підгора-Гвяздовський

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.