Проблеми у застосуванні норм міжнародного кримінального права в Україні

13 жовтня 2017, 15:06
Власник сторінки
Адвокат, громадський правозахисник
0
35

Які основні проблеми у застосуванні норм міжнародного кримінального права у діяльності органів кримінальної юстиції України?

Актуальність даної статті полягає в першу чергу в тому, що міжнародне співробітництво у сфері боротьби зі злочинністю (корупцією, тероризмом, легалізацією «брудних» коштів, наркотрафіком, організованою злочинністю тощо) набуває все більшого значення для України. Адже, наша держава, стаючи дедалі більш відкритою для світу – водночас повинна виконувати взяті на себе міжнародно-правові зобов’язання.

Метою даної статті є встановлення основні проблеми у застосуванні норм міжнародного кримінального права у діяльності органів кримінальної юстиції України.

Аналіз Розділу ІХ КПК України дозволяє встановити наступні види міжнародної правової допомоги:

  • міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій (Глава 43 КПК).
  • екстрадиція, тобто видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (Глава 44 КПК).
  • кримінальне провадження у порядку перейняття (Глава 45 КПК).
  • визнання та виконання вироків судів іноземних держав та передача засуджених осіб (Глава 46 КПК).

Стаття 543 КПК України  встановлює, що Порядок направлення запиту до іншої держави, порядок розгляду уповноваженим (центральним) органом України запиту іншої держави або міжнародної судової установи про таку допомогу і порядок виконання такого запиту визначаються цим Кодексом і чинними міжнародними договорами України.

Водночас ч.ч. 1-3 ст. 544 КПК України визначено, що за відсутності міжнародного договору України міжнародна правова допомога чи інше співробітництво може бути надано на підставі запиту іншої держави чи запитано на засадах взаємності. Уповноважений (центральний) орган України, направляючи до такої держави запит, письмово гарантує запитуваній стороні розглянути в майбутньому її запит про надання такого самого виду міжнародної правової допомоги. Згідно з умовами частини першої цієї статті уповноважений (центральний) орган України розглядає запит іноземної держави лише за наявності письмової гарантії запитуючої сторони прийняти і розглянути в майбутньому запит України на засадах взаємності

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.