На Донеччині обговорили проблеми об'єднання міських і сільських громад

18 вересня 2017, 22:24
Власник сторінки
0
81

У Покровському районі Донецької області відбулася регіональна платформа з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування

«Сьогодні на Донеччині існує проблема з об’єднанням міських і сільських громад: міста хочуть приєднувати сільські території, а останні відстоюють самостійність і своє право на створення сільських громад. Процес децентралізації в області загальмувався. Тому саме зараз надзвичайно важливо обговорити, яких змін до законодавства потребує місцеве самоврядування», - зазначив експерт Донецького регіонального відділення Асоціації міст України Олександр Меланченко під час засідання регіональної платформи «Проблеми об'єднання міських і сільських громад: необхідність законодавчих змін», що відбулася в рамках Проекту ПУЛЬС.

Олександр Меланченко підкреслив, що Асоціація ставить на меті захист інтересів місцевого самоврядування та всіляко сприяє створенню спроможних об’єднаних громад, тож вже звернулася до Верховної Ради із проханням якнайшвидше розглянути і прийняти важливі для децентралізації законопроекти.

Учасники регіональної платформи обговорили низку децентралізаційних законопроектів: про службу в органах місцевого самоврядування (№ 2489), про добровільне об’єднання територіальних громад (№ 4773), про добровільне приєднання територіальних громад до міст обласного значення (№ 6466), про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж (№ 6636), про міські агломерації (№ 6743) та вибори старост (№ 4091). Окрему дискусію викликав законопроект про надання ОТГ повноважень з управління землями за межами населених пунктів.

Депутат Миколаївської сільської ради Покровського району Олександр Сердюк звернув увагу присутніх на проект закону, розроблений Мінрегіоном, згідно з яким наглядові повноваження за законністю рішень органів місцевого самоврядування надаються місцевим державним адміністраціям та центральному органу виконавчої влади. «Прийняття цього законопроекту призведе до повного краху як Закону про добровільне об’єднання громад, так і самої ідеї децентралізації. По суті, пропонується запровадити ручний режим керування територіальними громадами. За нашою думкою, у разі прийняття цього законопроекту, вся реформа децентралізації буде зведена нанівець», - зазначив депутат.

У ході засідання неодноразово піднімалося питання захисту інтересів сільських населених пунктів при об’єднанні з містом. Олександр Сердюк запропонував на законодавчому рівні закріпити норму, відповідно до якої бюджети сільських і селищних рад протягом п’яти років після об'єднання не будуть меншими, ніж до створення ОТГ. Пролунала також пропозиція щодо забезпечення пропорційного представлення депутатів в радах об’єднаних громад: кількість депутатів від міської та сільських рад в ОТГ має бути збалансованою, інакше можуть виникнути певні перекоси при формуванні бюджету, - вважають представники сільських і селищних рад.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: громада,Донецька область,місцеве самоврядування,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.