Креативний клас потрібний Україні

30 серпня 2017, 13:56
Власник сторінки
політичний експет
0
250
Креативний клас потрібний Україні

Будь-яка криза, чи то політична чи турбулентність в бізнес середовищі не виникає на пустому місці. Причини цих явищ доволі прості і складні водночас. Адже стосуються вони питання якості лідерства

Будь-яка криза, чи то політична чи турбулентність в бізнес середовищі не виникає на пустому місці. Причини цих явищ доволі прості і складні водночас. Адже стосуються вони питання якості лідерства, інноваційної ідеї (діяльності, товару, послуги, програми партії, стратегії державного розвитку, не має великого значення), не фальшивої довіри і згуртованості серед людей.

Не даремно свого часу фронтмен музичного гурту «Скрябін» - Андрій Кузьменко в одній із своїх пісень зауважив, що «..мене нервують люди, які мало думають..» і як песимістам і «зрадистам» це було б не приємно чути, але ця теза зберігає свою актуальність, бо вона демонструє, що ти ніколи не доб’єшся успіху і ефективного результату, якщо приймеш гнітучість моменту і філософію бідності, як в матеріальному, духовному та інтелектуальному аспекті. А ще, якщо не будеш розвивати в собі і своєму оточенні таку якість як «критичне мислення і сприйняття оточуючої реальності», і прохання не плутати із дуже поширеним серед українців духом «зради», фатуму долі і передчуття власної знедоленості і неуспішності всього чим вони не займалися б на особистій та професійній ниві – тоді є велика ймовірність, що така людина нівелює будь-який креативний і творчий потенціал  в собі і в кожній своїй дії, поведінці.

В Україні питання креативності, творчого класу, інноваційного лідерства порушується у публічному просторі відносно недавно. Разом з тим, пост-фактом креативний клас (серед професій, які мають представники творчого класу: журналісти, письменники, вчені, інженери, артисти, художники, фахівці PR, бренддізайнери тощо. В цілому це особистості, які мають в наявності в собі творчого мислення та здатності до нешаблонного вирішення завдань) вже  починає активніше проявляти свою сутність не дивлячись чи в державі (не) створюються належні умови для розвитку бізнес стартапів, інших креативних форм дозвілля.

Про креативний клас, інноваційне лідерство та специфіку середнього класу в Україні, говорили 29 серпня 2017 року в рамках одного з проекту Фундації Інноваційного Лідерства (ФІЛ) з теми «Креативний клас як основа стабільного суспільства»в  креативному просторі «Creative Quarter».


Серед експертів, в дискусії прийняли активну участь:


Оксана Продан – народний депутат України, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця».

Sergii Nabok – головний редактор журналу «Бізнес»

Альберт Фельдман (Albert Feldman) – директор українсько-ізраїльского інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр 

Андрей Длигач (Andrii Dligach) – співзасновник Громадянської платформи "Нова Країна"

Леви Ицхак Яновский (Алексей Яновский) – власник компанії «Західна Консалтингова Група»

Евгений Рубан (Evgen Ruban) - співзасновник Salateira, серійний підприємець.

Павло Гудімов (Pavlo Gudimov) – український музикант, арт-менеджер

Алла Шлапак – кандидат економічних наук, доцент КНЕУ, депутат Київської міської ради 

Ilia Kenigshtein – керуючий партнер Creative Quarter

Зубко Георгійзасновник CAP school

 Про  тематику та головні меседжі виступів експертів можна довідатись за посиланням на відео двох тематичних панелей. Посилання в кінці матеріалу.

Означу лише власні міркування з вище зазначених тематик.

Перше. Погоджуюсь з тезами ряду спікерів, що креативний клас, не толерує і має «гнати в шию» патерналізм (від лат. pater — батько) — система політичних відносин, принцип державного управління або політична практика, за якої одні політичні суб'єкти поводять себе до інших як «батько» до «дітей» в патріархальній сім'ї), що його нав’язує бюрократія та держава в цілому. Погоджуюсь, що не варто ототожнювати поняття громадянського суспільства та креативного класу, адже якщо ми говоримо про перше, ми маємо  на увазі сукупність недержавних організацій, які представляють волю та інтереси громадян. В той час, коли креативний клас це спільнота, частина середнього класу, яка в розвинених країнах формує порядок денний, служить зразком для наслідування і формує громадську думку. Креативний клас по-суті не обмежений кордонами держав але приязний до етнічної ідентифікації.

Друге. Креативний клас в Україні формується всупереч,  а не завдяки бюрократії,  консервативним по світогляду політикам і державі. Для мене характеристиками креативного класу є: прагнення до інновацій  в теперішньому для ефективного майбутнього; це прагматизм до традиційних порядків; це реалізм по відношенню до часу та максималізму у власній мотивації; це раціоналізм у використанні наявних ресурсів (матеріальних, інтелектуальних).

Третє. Креативний клас може стати «криголамом змін» в економіці, а далі політиці. Для цього,  необхідно продукувати  пропозицію на інновацію та демонструвати суспільству, що сучасні знання в поєднання із суспільно корисним результатом від їх застосування, актуальному суспільному продукті чи послузі можуть на виході дати набачені матеріальні дивіденди, ефективну зайнятість людей та сприяти креативному розвитку особистості.

Варто не забувати, що лінь, просте продукування класних, геніальних ідей без практичного їх втілення із застуванням не традиційних підходів до їх реалізації, нехтуванням довіри до своїх однодумців, з якими розвивається той чи інший бізнес, громадський проект, тощо;  ігнорування принципу гурту; не прагнення вийти із рамок комфорту і обмежень власних дій патерналізму керівництва – вбиває  будь-яку креативність і можливість утвердження та розширення креативного класу в українській державі. Байдужість, не спраглість до нових знань і вироблення нового продукту чи навіть ідеї, що мають суспільну користь – вбиває не лише креативність але й лідерські здібності в кожному з нас.

 

Для інформаційної довідки: (посилання)

Частина №1. Про те,  чи є середній клас в Україні? https://m.facebook.com/SicGroupUkraine/videos/857594271056125

 

Частина №2. Про те,  хто відноситься до креативного класу і яка їх роль в розвитку України?https://m.facebook.com/o.surniak/videos/1433161793386372/ 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,лидерство,креатив,средний класс,гражданское общество,лідерство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.