Коордрада з питань козацтва

09 серпня 2017, 08:52
Власник сторінки
0
49

Коордрада з питань козацтва провела в Запоріжжі обласну науково-практичну конференцію щодо протидії гібридній інформаційній війні та небезпечним ідеологіям в сучасному козацькому середовищі в Україні.

Історичні події в Євпропі давнього часу, середньовічча, нової та новітньої історії мають декілька важливих загальних правил та дій політичних, релігійних та військових керманичів. Очолюючи відповідні потужні країни, армії, монашеські чи лицарські ордени , престоли чи королівські уряди перед великою війною або вже в ході довготривалих кровопролитних конфліктів застосовували дуже небезпечний , часто більш ефективний засіб боротьби з ворогом без використання холодної зброї чи артилерії, але іноді вирішальний в забезпеченні перемоги - інформаційну та ідеологічну "зброю".

Так було в період протистояння Спарти та Афінського союзу, Пунічеських війн між Римською імперією та Карфагеном, Персією та державою Олександра Македонського, Візантією та Київським князівством, в столітній та тридцятилітній війнах де приймали активну участь Франція, Англія, Священна Римська імперія германської нації та Іспанська корона.

В період дев"ятнадцятого , в двадцятому та двадцять першому століттях, завдяки швидкому розвитку засобів масової інформації такий різновид ведення бойових дій став невідємною частиною боротьби та важливою складовою успіху будь якого значного військового конфлікту в світі. В першу чергу це стосується наполеоновських походів, Кримської війни, Першої та Другої світових війн. Преса, а згодом радіо, телебачення інтернет мережі створили ідеальну можливість впливати на свідомість громадян, вводити в оману суспільство супротивника, проводити широкомасштабні провокаційні акції з метою дискредитації чи дезорієнтації людей стосовно реальних подій та надання заздалегідь сформованою закамуфльованою під правду інформації про події на фронті чи політичних рішень керівництва держави.

Наполеон Бонапарт говорив, що гарна газета варта трьох полків, Диктатори Гітлер та Сталін витрачали шалені гроші на агітацію та пропаганду. Сьогодні громадскість Європи та світу має можливість отримувати інформацію про події в Україні з різних джерел. А прийняття державної Доктрини інформаційної безпеки для нас має величезне значення тому що надає можливості діяти більш широкомасштабно спираючись на допомогу та розуміння підтримки козацьких засобів масової інформації, козацьких письменників та журналістів обов"язковим в період фактичної боротьби за нашу свободу та незалежність в прямому сенсі цього слова. Окупанти та бандити мають потужні можливості для розповсюдження неправди, необ"єктивної та недостовірної інформації про культурно-історичні, військово-політичні та національно-патріотичні заходи в країні. Тому сьогодні вкрай важливим є допомога громадськості, патріотам з боку можновладців у створенні недержавних інформаційних ресурсів та товариств волонтерів-письменників, що безкоштовно іноді резекуючи життям , буваючи на передовій чи працюючи з документами та учасниками Революції Гідності, бойових дій, козацьких операцій "Дозор" та " Перехоплення" пишуть так необхідну для всіх людей честі правду. Теж не останнє залишають правду наступним поколінням, нащадкам героїв.

Тому Координаційна рада з питань козацтва Запорізької ОДА (яка на жаль одна діє з всіх областей країни ) потужні організації члени патріотичного руху опору вже четвертий рік проводять не тільки оборонну чи волонтерську роботу, а серйозно та системно займаються військово-патріотичним вихованням, ідеологічною, культурно-історичною та науковою діяльністю. Вперше в новітній бойовій козацькій історії України саме в Запоріжжі були проведені історичні Велика Рада отаманів, де отамани виступили за підтримку демократії та оборони держави від бандитів та ворожих ідеологій, Перший та Другий міжнародні конгреси козацтва, створені ГО " Всесвітня генеральна асамблея нащадків козацьких родів ", " Запорозький звичаєвий лицарський орден ім. Д.І. Вишневецького, Перша громадська історична козацька бібліотека, альманах "Українське патріотичне козацтвво" та постійно діюча медіагрупа, що кожного тижня інформує суспільство про проведену роботу, розвивається бойове козацьке мистецтво "Спас" та написана й видана книга про новітню історію Запорозького козацтва , а також книга Першого міжнародного конгресу козацтва. Запоріжжя по праву, за конкретну багаторічну ( 2014 - року ) діяльність та за стародавньою традицією стало справжньою столицею патріотичного руху, що йде від прадідів та підтриманий нами , міцний та єдиний як сила духу та волі до перемоги.

Враховуючи досвід та потужний потенціал козаків - запорожців , що професійно займаються вихованням, історичною наукою, працівників культури , військових , творчої інтелигенції та краєзнаців нашою групою була підготовлена та проведена 20 червня в Запорізькій державній інженерній академії, де за сприяння керівництва розташована Перша Національна громадська козацька історична бібліотека ім. князя Д.І. ( Байди ) Вишневецького була проведена науково-практична обласна конференція за актуальною темою : " Значення Доктрини інформаційної безпеки у боротьбі з небезпечними ідеологічними теоріями в сучасному козацькому середовищі України ".

В своїй доповіді мною був даний розгорнутия аналіз стану справ у сучасному козацькому середовищі країни, проінформовано присутніх про заходи культурно-історичного, ідеологічного та виховного характеру які проводяться організаціями Запорізької області з 2014-го року, роботу стосовно підтримки Доктрини та вплив медіагрупи Коордради, сайтів, матеріалів , які розпосуджуються за допомогою активістів створеного вперше в Україні Всеукраїнського комітету з питань преси та інформації козацьких ЗМІ, взаємодії з спілками письменників та журналістів, що пишуть про АТО та волнтерів області. Добрі слова заслужено були сказані до пресгруп Коордради ЗОДА, МГО "Міжнародний союз козаків "Запорозька Січ", МГО " Міжнародна федерація " Спас ", ГО " Запорозьке військо Низове " Запорозька Січ", ГО " Козаки - Запорожці", Комітету та колег з 55-ї артбригади, 37-го першого козацького батальону, обласного краєнавчого музею, МГО " Об"єднана Рада Українського та зарубіжного козацтва", викладачам, студентам та учням Запорізької державної інженерної академії, Запорізького державного універсітету, політехнічного , радіоелектроніки коледжів, січовому колегіуму, середнім загальноосвітнім школам області, департаменту освіти та науки Запорізької ОДА. Особливо було відмічено продуктивну та постійну роботу на благодійних засадах звичайно Сергія Ігнатченка, Володимира Кондратевича, Костянтина Рижова, Володимира Лютого, Андрія Вовка, Ігоря Зубрицького, Михайла Мордовського, Михайла Живиці, Леоніда Собокаря, Євгена Жаворонка, Романа Бутенка, Петра Олійника, Олега Локтєва, Валентина Терлецького, Генадія Дерібаса, Наталію Кузьменко, Микиту Шляхтунова. Олександра Дьяченка, Катерину Демченко, Олександру Дегтярьову, Романа Авдєєва, Євгена Юрова, Йозефа Затько, Володимира Мельниченка, Левана Шишинашвілі, Анатолія Карпачова, Володимра Віхляєва, Миколи Мальованого, Олександра Зубченка. Важливу роль в організаціїї інформаційного спротиву ЗМІ агресора мають культурно-історичні та ідеологічні заходи в організації яких суттєву та вагому допомогу надають отамани : Ілля Лапін, Павло Білан, Костянтин Рижов, Олександр Притула, Віктор Гонтарь, Микола Некіпілий, Сергій Галич, Олександр Литвин, Сергій Волков, Микола Кущ, Віктор Кучинський, Валерій Іващенко, Олександр Кашарін, Сергій Гарін, Олександр Камаєв, Анатолій Шеремет, Валентин Супрун, Микола Деркач, Олександр Губа, Сергій Кириченко, Євген Шкрибітько, Олег Борщевич., Ігоря Грицаєнка.

Важливими для формування державного національно-патріотичного світогляду визнані такі форми роботи як науково-практичні конференції, круглі столи, зустрічі з військовими та учасниками бойових дій, всеукраїнські патріотичні акції, започатковані в Запоріжжі та вшанування пам"яті героїв переможних походів минулого та сьоодення в боротьбі вже за наше вільне життя. Особливо виділена робота з крвєзнацями в історичних музеях де експонати - книги, документи чи зброя самі виступають "лекторами" правди тогочасного козацького життя. Позитивно оцінено наявність нормативно-правових документів щодо національно-патріотичного виховання молоді, які дозволяють залучити до роботи більше фахівців та ресурсів. Необхідною складовою успіху в інформаційній війні є робота , наприклад , нашої громадської козацької бібіліотеки, як центру накопичення необхідної літератури для людей, що прагнуть дізнатися об"єктивної та доступної , завдяки активістам благодійникам - фундаторам, додавшим до фонду рідкісну та цікаву дітературу ( документалістику, мемуари, публіцистику на теми історії, дипломатії, геополітики, оборонних та військових питань, а також художньої творчості). Важливим в розпосюдженні та популяризації нашої патріотичної козацької ідеології , традицій та звичаїв є створення філій у військових частинах ( 55-а артбригада, 37-й батальон, батальон морської піхоти, січовий колегіум). Але всеж таки є багато проблем і в козацькому середовищи, розумінні його історії, витоків, походження, антиукраїнський та небезпечний в умовах фактичної війни ( АТО ) різних ідеологій які розколюють українське суспільство, нав"язують козакам громадянам України чужі історичні цінності та працюють на розкол козацького руху, що сьогодні неприпустимо. Інформаційна війна , що давно ведеться проти українського козацтва в ідеологічному аспекті проблеми перш за все ставить головною метою доказати, що ми не є один народ, а козацтво не авангард українців, як це було сотні років. Так звана ідеологія "Корєнного народа" , яка має місце у окремих козаків та організацій підкреслює єдність з російськими козаками, а українців такі псевдокозаки називають принизливими словами, підкреслюючи , що в Україні існує два так би мовити народа українці та "корєнной казацкий народ", який нічого спільного не має з українською нацією та має невідоме походження. Одним з таких прикладів є організація в м. Нікополь, якою керує Полоз Юрій, який спільно з Синєпольським Ігорем ( колишнім старейшиною, запросив до священної землі острова Хортиця проросійських козаків, та сам активно допомагав проведенню шабашу. В листах до голови Запорізької ОДА, наприклад, ці козачки прохали через Синєрольського запровадити на Хортиці Панахиду по всім загиблим козакам у всіх війнах. Це технологія могла привезти, якщоб ми не втрутились, приїзду такої кампанії у період АТО в цетр козацького патріотичного руху та молебну , де за їх пропозицією ми милили Господа й про тих хто воював проти України, а таких , на жаль , було дуже багато. Тому 3 червня переважна більшість приїхавших в Запоріжжя на Хортиці патріотів молилася тільки за тих хто загину в боротьбі за свободу та незалежність України. Це один з яскравих прикладів ідеологічної завуальованої під мирні цілі боротьби з нами. Згадали ми й псевдо козаків псевдо отамана Козіцина та таких інших , що вбивали та грабували наших побратимів та мирних громадян в різні історичні періоди нашої історії. Показовий традиційний в таких випадках розрив угоди про дружбу, був адекватною відповіддю на бандитські дії та важливим елементом інформаційного та ідеологічного спротиву з боку козаків-запорожців. Весь світ побачив реальне обличча так званих козачків Козіцина та реакцію патріотів України.

Висновками доповіді стали : необхідність розширення спільної співпраці влади, козацької творчої громадськості, письменників та журанлістів , військових, науковців та митців в напрямі написаня та видання творів про новітню історію держави, героїв, волонтерів, військових. Розробка та фінансування відповідних програм подальшого розвитку громадських засобів масової інформації, в тому числі козацьких. Необхідність долучення науковців та правоохоронних органів до оцінки та аналізу небезпечних та шкідливих ідеологічних теорів на кшталт "корєнного народу" та їх зв"язку з 

ворожими організаціями та спецслужбами. Проведення роз"яснювальної роботи органами влади та науковцями про небезпеку з боку агентів інформаційної війни , що ховаються за начебто "історичними фактами" та фактично розколюють козацький патріотичний рух та український народ. Проведення накових конференцій на аналогічні теми на європейському рівні з запрошенням фахівців з Польщі, країн Прибалтики, Західної Євпропи, США та Канади де знаходяться представники діаспори та потужна історична школа. Також необхідні наукові роботи , що підкреслюють значення українського козацтва як авангарду народу в боротьбі за свої права, волю та віру.

Також цікаво та змістовно виступили полковник ЗСУ Лапін Ілля Євгенович ( учасник АТО, отаман, командир :-го батальону та перший начальник штабу 37-го батальону тероборони ), на приклад цієї фактичної війни розповів про злочини псевдоказачків та велику небезпеку від антиукраїнських теорій. Дав позитивну оцінку книзі про новітню військово-політичну історію Запорозького козацтва під назвою "Вогняні роси", попросив письменників наполегливо працювати з військовим заради правди про сучасність. Підтримав необхідність створення програм та неприпустимісті існування таких ідеологій, що розколюють народ та козаків. Костянтин Костянтинович Лямцев закликав ретельно вивчати свою культуру , історію та мову, боротися з приявами сепаратизму, владі допомагати громадським діячам та вченим. Микола Семенович Говоруха подякував за допомогу у створенні організації сімей загиблих в АТО, наголосив на необхідності пам"ятати подвиг захисників Вітчизни та пітримав висновки доповідача. Леонід Петрович Собакар підкреслив необхідність активної участі державних інститутів в реалізації положень Доктрини інформаційної безпеки, як учасник Революції Гідності та Майдану в Запоріжжі зауважив, що на таких значних заходах як Панахида по загиблих козаках за свободу України та науковій конференції немає представників обласної влади. Микола Михайлович Мальований розповів про проведені наукові заходи щодо національно-патріотичного виховання молоді, подякував за спільну співпрацю та запропонував звернутися до науковців в Київі ( Академія наук , інститути історії ) з метою підготовки матеріалів для роботи з громадскістю та наукових робіт з питань протидії теорії "корєнного народу".Павло Антонович Білан ( учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, генеральний суддя, член КРК ЗОДА, ветеран СБУ ), підкреслив серйозну небезпеку для держави дій псевдокозачків та необхідність боротьби з боку правоохоронних оранів

відносно розповсюдження шкідливих теорій. Отець Василь ( УПЦ КП ) навів гарний приклад розбиваючи теорію "корєнного народу" в Україні, розповівши про загальні культурні, мовні, традиційні та звичаєві , історичні об"єднуючі риси та фактори які впливали на тисячолітнє життя та генезу українців та різницю з іншими народами східної Європи.Неприпустимість розповсюдження теорій про Малую Росію чи "Новоросію".Дав характеристику етноніму "українці" та зазначив, що ще століття тому ( повстання Северина Наливайка ) в документах згадувалося про українців. Костянтин Рижов ( учасник Революції Гідності, отаман, вихователь та досвічений керівник ) розповів про необхідну та цікаву роботу школи "Спас", протидію таким ворожим технологім, наголосив на необхідності наукового вивчення питання та безкомпромісної боротьби з теріями які принижують гідність українців та розколюють суспільство. Також виступили та підтримали пропозиції Сергій Ігнатченко, Андрій Безрук, Олександр Мірощенко, Анатолій Карпачов,Лариса Бойко ( соціальний педагог Січового колегіуму ) та член обласної спілки письменників Олександр Митко. Яскравим та фаховим був виступ науковця, вихователя, який часто допомагає нам роботі - проректора Запорізької державної інженерної академії  Генадія Коломойця, що дав корисну інформацію про організацію роботи з молоддю в учбовому закладі відносно національно-патріотичного виховання використання нових форм та методів роботи спільно з колективом козацької історичної бібліотеки, отаманами та волонтерами.

Після презентації та вручення книг про новітню військово-політичну історію Запорозького козацтва було прийнято рішення про рекомендацію до видання в рамках прийнятої Запорізькою обласною радою програми розвитку козацтва та гарного прикладу для всіх керівників козацьких організацій України та творчої інтелігенції конкретної підтримки державної Доктрини інформаційної безпеки.

Хочу висловити щиру подяку ректору ЗДІА шановному Віктору Банаху за значну допомогу та підтримку у проведенні культурно-історичних, виховних та наукових заходів організованих Запорозьким козацтвом.

З повагою, 

Голова КРК ЗОДА, член Національної спілки журналістів України

кандидат наук з державного управління, військовий історик Дмитро Сухінін

 

Запоріжжя, обласний оперативний штаб козацького руху опору, 

22.06.2017року

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.