Медицина вічного майбутнього: чи дочекаються українці

28 липня 2017, 15:02
Власник сторінки
0
131

Міністерство охорони здоров’я вже цілий рік будує медицину майбутнього, а людське житті потрібно рятувати вже сьогодні.

Конституція України визнає життя й здоров’я громадян найвищою соціальною цінністю та проголошує державу гарантом забезпечення та утвердження прав і свобод людини. Проте існуюча тенденція погіршення стану медичної системи в країні створює дедалі більші проблеми для реалізації задекларованого права людини на отримання медичної допомоги в той момент коли вона цього потребує.

Медицину не можна зупинити навіть на хвилину, щоб реформувати. Але і залишати в такому стані теж не можна. Ні для кого не є секретом, що система охорони здоров’я в Україні перебуває в занепаді. Реформувати її точно потрібно. Ця відповідальна та надзвичайно важлива місія стоїть перед всім українським суспільством. Протягом останнього десятиліття років кожен, хто не займав би посаду Міністра охорони здоров’я, завжди наголошував на необхідності реформи медичної сфери. Вибудовували завдання, стратегії та плани як дійти до бажаного стану охорони здоров’я в Україні. Завжди йшлося про далеку перспективу, якої так ніхто і не зміг поки досягнути.

Разом з тим, цифри смертності українців від неякісної медицини лякають. Завдяки належному забезпеченню системи охорони здоров’я можна було б запобігти в Україні приблизно половині смертей у віці до 75 років. До лікарень потрапляють пацієнти, яким потрібно тут і зараз надавати допомогу. Але рівень фінансування та стан матеріально-технічної бази української медицини не дозволяє надавати якісну допомогу. Багатьом пацієнтам взагалі не вдається допомогти саме через недостатнє забезпечення української медицини. Тому в лікувальних закладах України помирає на 20 тисяч людей більше ніж це було в 1997 році. Людей все менше, помирають більше.

Тому всі розмови, які сьогодні ведуться про необхідність реформ у медичній сфері, мають бути спрямованими також на ті кроки, які вже сьогодні дадуть змогу медикам врятувати життя і це стане сигналом виходу медицини з кризи. Найпростіше показувати всім який великий ти реформатор, говорити, що через 5-10 років українська медицина буде на якісно новому рівні. А важливо надавати таку медицину вже сьогодні, інакше, люди можуть просто не дочекатись омріяного часу, коли реформа системи охорони здоров’я завершиться. Дії тут і зараз є в рази складнішими ніж звітування про запуск чергової реформи в Україні, яка колись завершиться, яку колись відчуватимуть всі українці. З таким способом мислення мало хто зможе дочекатись.

Тому вже сьогодні потрібно збільшувати фінансування української медицини, вже сьогодні потрібно міняти застарілу техніку на нову, вже сьогодні потрібно підвищувати рівень зарплат лікарів. Розпочати потрібно з оснащення реанімаційних відділень, куди закупляли апарати штучного дихання більше 10 років тому, і вони вже вичерпали свій моторесурс. Бо незважаючи на те, що законодавство України і передбачає забезпечення галузі бюджетними видатками в розмірі не менше ніж 10 % від обсягу валового внутрішнього продукту, за час існування відповідного Закону жодного разу цю норму так і не було реалізовано.

Лікарні вже повинні мати можливості рятувати життя людей!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.