Центр тестування шантажує НМУ ім. О.О. Богомольця

10 липня 2017, 15:31
Власник сторінки
0
1518

В УНІАН відбулася прес-конференція студентів та викладачів Національного медичного університету (НМУ),

під час якої були висвітлені питання конфлікту, що склався між НМУ та Центром тестування медичної освіти при МОЗ.

Під час прес-конференції ректор НМУ імені О.О.Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова заявила, що Центр тестування при Міністерстві охорони здоров`я свідомо блокує працевлаштування випускників  НМУ імені О.О.Богомольця, не видаючи їм сертифікатів про складення тестового іспиту «Крок-2», та протиправно вимагаючи від НМУ сплати коштів у розмірі 1 млн гривень за проведення іспитів. Це в той час, як між НМУ та Центром тестування діє угода про безоплатне надання послуг з тестування студентів.

Відео з прес-конференції:

«Зараз у вітчизняних ЗМІ цьому питанню приділяється багато уваги, - звернулась до присутніх Катерина Амосова.

- Інформація здебільшого дається викривлено, щоб у суспільстві склалося враження, що НМУ саботує процес видачі дипломів та працевлаштування студентів. Але чомусь справжні мотиви такого «саботажу» ніхто не наводить.

Разом з тим суспільству нав’язують думку, що тест «Крок-2» є основним екзаменом на проф. компетенцію майбутніх лікарів, а Центр тестування – основним екзаменатором професійних якостей випускників, який дає їм документ та право на працевлаштування.

Але, м’яко кажучи, це не відповідає дійсності, істина викривляється, а тим часом в конфлікт втягнуті студенти.  Це шкодить репутації НМУ, який є лідером галузі, нещодавно пройшов міжнародний аудит, і отримав три зірки міжнародного рейтингу QS», - повідомила ректор НМУ.

Катерина Амосова  зазначила, що на сьогоднішній день єдиним документом, що свідчить про медичну освіту є диплом встановленого зразка, який видає виключно Національний медичний університет. Ректор наголосила, що право на видачу диплому НМУ дає успішна державна атестація, яка діє за поданням екзаменаційної комісії.

Говорячи про конфлікт з Центром тестування, Катерина Амосова повідомила, що система «Крок» була створена у 1998 році підзаконним актом МОЗу.

Забезпечувати функціонування системи мала комісія МОЗ, куди входили завідувачі кафедр, представники Центру тестування та самі виші. А тестові іспити мали проводити державні екзаменаційні комісії вишів.

«В наказі МОЗу написано, що Центр тестування створено, увага -  для координації та методичного керівництва з проведення іспитів. Жодного слова про ексклюзивне проведення тестуваннятам немає. А самі іспити мають проводитись у вищих навчальних закладах, – підкреслила ректор НМУ.

Ми не відкидаємо важливість тестових медичних іспитів, ми цінуємо цю систему, яка прийнята у всьому цивілізованому світі. Але в світі такі системи оцінювання постійно вдосконалюються, вони не стоять на місці. Нам треба разом їх розвивати. Так, у 2016 році ми помітили, що у тестах є помилки - і провели аналіз тестів «Крок-2» і «Крок-3». Як виявилося, більше 15% інформації з цих тестів розходиться із міжнародними медичними стандартами та рекомендаціями. Наприклад, у застарілому тесті говориться, що при зупинці серця введення адреналіну відбувається прямо у серце, тоді як за міжнародними стандартами адреналін треба вводити внутрішньовенно. Почуйте цю різницю!

В ЗМІ чомусь подається інформація, що лише тести Центру тестування є єдиним золотим стандартом якості освіти. Але це не відповідає дійсності. Цього року ми вперше провели стандартизований іспит ОСКІ на реальних пацієнтах, в реальних умовах. Це не менш важливе для визначення професійних якостей випускників, ніж складання тестів Центру тестування.

Щоб уникнути непорозумінь, ми вважаємо, що треба змінити підзаконні акти МОЗ про тестові іспити, які не узгоджуються із законами України про вищу освіту.

Докладніше про суть питання: http://nmu.ua/news/mozivska-struktura-tsentr-testuvannya-blokuye-pratsevlashtuvannya-vypusknykiv-nmu-vymagayuchy-vid-universytetu-groshi-vsuperech-zakonu/

Центр тестування є державною організацію, вона не отримує державного фінансування, але живиться від коштів вишів. Тести пишуть викладачі вищих медзакладів на безоплатній основі.

В нашому виші тестування завжди проводилося на безоплатній основі. Це обумовлено угодою про співпрацю між НМУ та Центром, яка була підписана в 2013 році та діє до кінця 2017 року, і яка не містить жодної інформації про будь-яку оплату», - наголосила Катерина Амосова.

Угода про співпрацю між НМУ та Центром тестування – документ:

За словами Катерини Амосової, конфлікт розпочався відтоді, як у вересні 2016 року співробітники Центру тестування, які були від початку створення Центру штатними викладачами НМУ, закінчили свою роботу у НМУ, та на початку 2017 року покинули приміщення НМУ і переселилися у нове приміщення при МОЗ. Це співпало з рішенням господарського суду про виселення Центру з приміщень НМУта вимогою про сплачення Центром комунальних платежів.

«Після того нам стали надсилати листи про необхідність підписання нової угоди. Але господарський суд у 2017 році підтвердив, що діюча угода між НМУ та Центром тестування залишається в силі. Більше того, в кошторисі НМУ, який затверджений МОЗ України, немає коштів на витрати про сплату послуг Центру.

То на підставі чого НМУ має сплачувати 1 млн гривень за послуги тестування?» - задається питанням ректор НМУ.

Але на цьому неприємні сюрпризи не закінчились. У травні 2017 року Центр тестування  уклав незаконну  угоду між Державною поліцією охорони, щодо обшуку металодетекторами випускників НМУ при складанні ними ліцензійних тестів «Крок-2».

В результаті дівчата 3-го і 6-го курсів пройшли принизливу процедуру проходу через металодетектори, що суперечить, як положенню діючої угоди, так і законам України, бо подібні процедури мають проводитись лише представниками однієї статі.

«Ми виклали свої протести з цього приводу у листі до МОЗ. Проте, коли наші студенти склали іспити «Крок», та отримали дипломи НМУ, Центр тестування вирішив, взагалі, не надавати студентам сертифікатів. Їх почали залякувати, що їм не буде надано право на працевлаштування.

http://nmu.ua/news/lyst-vidpovid-moz-ukrayiny-shhodo-pytannya-pratsevlashtuvannya-vypusknykiv-nmu-imeni-o-o-bogomoltsya-2017-roku/

Фактично студентів використали як заручників, вимагаючи від НМУ сплати 1 млн гривень. Хоча за законом результати іспитів «КРОК», жодним чином не пов’язані із правом на працевлаштування, на проходження в інтернатуру. Це – чистої води маніпуляція та зловживання службовим становищем. Але ми не здаємось, ми маємо захистити наш престиж, наших студентів, і зробимо все можливе, щоб ця ситуація вирівнялась якнайшвидше і випускники НМУ, а це більш як 1600 юнаків та дівчат, отримали законне право на працевлаштування», - підкреслила Катерина Амосова.

Присутній на прес-конференції випускник НМУ Дмитро Дубенко розповів, що у 2017 році 97% випускників НМУ успішно здали іспит «Крок-2»:

«Нам для працевлаштування необхідний цей сертифікат, бо він є у переліку медзакладів, як умова для працевлаштування, і його вимагають при прийомі на роботу. А за такої ситуації сотні іногородніх студентів не можуть отримати сертифікат - вони не знають, що їм робити, яка подальша перспектива. Останні півроку на НМУ здійснюється інформаційна атака, наклепи. Разом з тим, хочу зазначити, що в цьому році ми побачили багато помилок у тестах, які відмітили міжнародні фахівці, медики. Навіть самим Центром тестування було визнано, що частина питань були некоректними. Але чому ця експертиза була проведена після іспитів, а не до їх початку? Випускники НМУ здали тести два місяці тому, але досі не отримали результати, які мають бути підтверджені сертифікатами. Ми – покоління лікарів, які народились в Незалежній Україні,  ми не будемо мовчати і нікому не дамо брати студентів у заручники ситуації»,- наголосив Дмитро Дубенко

Також своє обурення ситуацією, що склалася, висловила Надія Троїцька, випускниця НМУ:

«Для нас було несподіванкою, що дівчат в очікуванні іспиту обшукували поліціянти – чоловіки. Ця процедура дуже принизлива, і абсолютно непотрібна. Здавати іспит було не дуже приємно, тестування проходило у нервовій обстановці. Від імені студентів НМУ звертаюсь до міністра МОЗ Уляни Супрун. - Ми хочемо працювати за  фахом та піднімати українську медицину, але не можемо працевлаштуватись, бо в нас немає сертифікатів «Крок-2», - допоможіть нам».

Василь Гілюк, голова студентської організації «Студдовіра»:

«До нас зверталось багато студентів, про порушення їх прав Центром тестування при МОЗ. Ми вирішили перевірити структуру Центру – доходи, витрати, як циркулюють гроші і надіслали відповідні запити. Спочатку нам не відповідали, але потім, коли підключились ЗМІ, депутати, Центр відповів, що взагалі не повинен звітувати перед суспільством, бо не бере гроші з бюджету. Уявіть, Центр тестування при МОЗ - це єдина в Державі організація, яка надає такі послуги для вишів України, але вони не бажають звітувати. Ми також звернулись до АМКУ, щоб вони перевірили, чи є законною така непрозорість Центру, який є монополістом ринку. В АМКУ нам підтвердили, що є підстави вбачати порушення, і вони розпочали дослідження ситуації та перевірку діяльності ЦЕНТРУ.

В той же час Центр затягує процес і веде дуже активну інформаційну діяльність у ЗМІ та соцмережах, де працівники Центру дозволяють собі некоректну критику, заполітизовані вислови, банять своїх опонентів. Голова Центру Ірина Булах має тотальний вплив на медичні виші, вона займає посаду від початку створення Центру, затрималась при всіх міністрах. І при тому, вона дозволяє собі некоректні, емоційні вислови, що створюють деструктивну атмосферу навколо медичної освіти.

Отже, чому медичні виші мають сплачувати такі кошти, а суспільство не може побачити, як ці гроші циркулюють? Нам прикро, що у Центрі панує така стала непрозорість, подвійні стандарти. Якщо хочеш оцінювати інших – будь прозорим сам!» - підсумував свій виступ Василь Гілюк.

Адвокат Анжеліка Сицько:

«Позиція Центру тестування, з вимогою оплати 1 млн гривень саме в той час, коли студенти мають випускатися, неприпустима. Бюджет на 2017 рік приймався наприкінці 2016 року в НМУ, та затверджувався Міністерством охорони здоров’я України. Жодних ініціатив з приводу включення до бюджету витрат на оплату послуг Центру тестування з боку МОЗ не було, немає і до сьогоднішнього дня. І коли, в такий короткий термін, ініціюється питання про сплату послуг на 1 мільйон гривень, виникає питання – а чи можливо це зробити відповідно до вимог чинного законодавства? Чи може Університет, поставлений в певні рамки, сплатити ці кошти, не порушуючи закон? Не можливо. Спочатку треба все узаконити. По-перше, треба подати заявку до МОЗ, потім потрібно провести тендерні процедури. Всі ці вимоги не могли бути вирішені до початку складання студентами іспитів.

Університет готовий відстоювати свою позицію в судовому порядку, щодо ненадання сертифікатів та приниження честі і гідності студентів. Позиція НМУ і студентів буде відстоюватись у суді всіма законними методами», - підкреслила адвокат.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: студенты,МОЗ,медичні заклади,порядок працевлаштування випускників
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.