ОБ’ЄДНАТИСЯ ЗАРАДИ ЩАСЛИВОГО І МИРНОГО МАЙБУТНЬОГО НАШИХ ДІТЕЙ

23 червня 2017, 08:00
Власник сторінки
Брендмейкер, релайтер, политбрендолог
0
73
ОБ’ЄДНАТИСЯ ЗАРАДИ ЩАСЛИВОГО І МИРНОГО МАЙБУТНЬОГО НАШИХ ДІТЕЙ

«Формування та реалізація державної політики у сфері захисту дітей в Україні: реалії та перспективи», - саме такою була тема круглого столу.

   «Доброго ранку, шановні учасники круглого столу. Я рада вітати кожного з Вас під головним куполом країни. Якщо всі налаштовані на конструктивний діалог і не маєте заперечень, то розпочнімо наш захід», - так традиційно як модератор я привітала учасників заходу.
   «Формування та реалізація державної політики у сфері захисту дітей в Україні: реалії та перспективи», - саме такою була тема круглого столу, який нещодавно відбувся у стінах Верховної Ради України. А далі пряма мова…
    … «Всі ми родом з дитинства» ... Як філігранно зауважив останній мрійник епохи Антуан де Сент-Екзюпері, створюючи свого «Маленького принца». А й справді, незалежно від статі, віку, віросповідання, національності всіх нас, «людей планети Земля», об'єднує одна онтологічна особливість: у кожного в анамнезі життя значиться: «був громадянином країни під назвою «Дитинство». Все закладається і починається з дитинства. Тому весь цивілізований світ втілює в життя дієву державну політику у сфері захисту прав дітей. Кожна країна має свої специфічні проблеми, пов’язані з особливостями соціально-економічного розвитку, політичного середовища, обраними макроекономічними стратегіями і принципами розподілу ресурсів, історичними аспектами, національними традиціями та іншими чинниками, які прямо чи опосередковано впливають на становище дітей та визначають можливості забезпечення для них гідних умов життя та розвитку. 
    Для України на сучасному етапі проблеми формування та реалізації державної політики у сфері захисту прав дітей постають особливо гостро, тож і їх розв’язання потребує скоординованих зусиль влади та громадянського суспільства. Україна взяла на себе зобов’язання щодо дотримання, забезпечення та захисту прав дитини, підписавши Конвенцію ООН про права дитини.
    У 2011 році відбувся звіт України в Комітеті ООН з прав дитини про діяльність з виконання Конвенції ООН про права дитини. Затверджені рекомендації щодо подальшої роботи з цих питань виконані лише частково.
    Водночас слід зауважити, що проблеми, які п’ять років тому здавалися нам серйозними, у реаліях сьогодення відійшли на другий план. 
    Перед Україною постали нові виклики у сфері забезпечення прав дітей і спричинені вони воєнними діями на сході країни та глибокою соціально-політичною кризою. 
    Очевидно, що наслідок цих процесів – погіршення соціального становища дітей. Проте ані Стратегія сталого розвитку "Україна - 2020", ані Програма діяльності Кабінету Міністрів України не містять завдань з питань дотримання та захисту прав дитини. Заходи щодо соціального, медичного, правового захисту дітей у діях центральних та місцевих органів виконавчої влади стали другоряднми і зумовили низку негативних тенденцій у сфері захисту прав дитини. Тож логічно, що неймінг нашого круглого столу «Формування та реалізація державної політики щодо захисту дітей в Україні: реалії та перспективи». 
    А далі понад дві години емоційних виступів, конструктивних пропозицій та плідного діалогу. Так, кожному наболіло, у кожного є власний алгоритм розв’язання тієї чи іншої проблеми, тому не дивно, що кожному зі спікерів доводилось нагадувати про регламент… 
    … Про скорочення соціальних програм щодо підтримки дітей і припинення фінансування санаторно-курортного лікування, про оздоровлення та відпочинок дітей, про ситуацію із забезпеченням права дітей на охорону здоров’я, про результати Парламентських слухань на тему: "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист" та хід виконання рекомендацій, про роботу Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та власні ініціативи щодо захисту дітей доповів ініціатор круглого столу – народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшко, заступник Голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Денис Силантьєв…
    … Про критично низький рівень охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями, про загрозу поширення інфекцій, про медичну допомогу дітям, про медичну реформу та її можливі наслідки – про це та інше була пряма мова народного депутата України від Радикальної партії, члена Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Олексія Кириченка…
    … Про консолідацію зусиль держави, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства з метою забезпечення сталого розвитку дітей, про Конвенції ООН про права дітей, словом: про проблеми удосконалення механізмів захисту прав дитини в умовах сьогодення доповів присутнім професор КНУ імені Тараса Шевченка, професор кафедри муніципального права та адміністративно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, професор Національного університету «Острозька академія», професор НаУКМА, доктор юридичних наук Віктор Костюк…
   … На превеликий жаль, новітня історія України поповнилась чорними сторінками. Нові виклики у сфері забезпечення прав дітей, спричинені воєнними діями на сході країни, потребують від влади швидкого реагування. Однак спеціальні програми щодо захисту дітей, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції, не затверджено, військово-цивільні адміністрації не мають спеціальних повноважень та кадрового забезпечення для здійснення ефективних заходів із захисту дітей від наслідків збройного конфлікту. В Україні не ведеться облік офіційних даних про дітей, які загинули та були поранені внаслідок збройного конфлікту. Законодавчо не встановлено покарання за вчинення кримінального злочину у виді вербування, втягування та рекрутування дітей у воєнні дії… Континиум проблем і, на жаль, обмаль алгоритмів їх вирішення. 
    Ми перебуваємо в абсолютно розгубленому законодавчому полі, тому і не дивно, що апелюємо до міжнародного досвіду. І саме цим досвідом поділилася ще одна учасниця круглого столу, пані Габрієль Акімова – Голова департаменту з питань захисту дітей, ЮНІСЕФ.
    … Війна – це найбрутальніше порушення прав дитини. Україна зіткнулася з новим явищем — діти-солдати, діти-переселенці, діти бойовиків-терористів і діти загиблих українських військових, досвіду роботи з якими немає...
   У лютому 2016 року в законодавство України введено поняття "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". Водночас підзаконними нормативно-правовими актами досі не визначено порядок надання дитині зазначеного статусу та відповідні дії державних органів з метою підтримки зазначеної категорії дітей. Про це та інше доповіла Радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олеся Цибулько.
   … Приблизно 600 тисяч дітей перебуває на окупованих територіях. Майже 250 тисяч дітей є переселеними. 100 тисяч дітей живуть у зоні зіткнення. У НАС З’ЯВИЛОСЯ ДУЖЕ БАГАТО ДИТЯЧОГО ГОРЯ... Про роботу свою та своїх колег емоційно доповіла Голова Всеукраїнської організації зі справ вимушених переселенців Оксана Єрмішина.
    … Про права дітей-вимушених переселенців та безоплатну позашкільну освіту, про соціальну роботу, благодійні проекти та власні ініціативи щодо вдосконалення державної політики в сфері захисту дітей була доповідь Голови Всеукраїнського Жіночого Руху «Жінки за зміни» Інни Силантьєвої. До речі, Інна Силантьєва одна з ініціаторів проведення даного заходу.
   … Кожна 50 дитина живе в спецзакладі по типу інтернату.Майже 106 тисяч дітей, або 1,5 % усього дитячого населення країни, виховуються в інтернатах, але тільки 8 % з них є сиротами, а решта 92 % мають батьків. Кожні три дні 250 дітей потрапляють до інтернатних закладів, переважно через зубожіння та неспроможність батьків надати необхідні послуги для дитини...
   ... Про важливість проживання дітей у сім’ї та програму «Сирітству НІ», про благодійні проекти Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» доповів директор Фонду Олександр Вишняков. «Один з найважливіших напрямів діяльності Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» – захист дітей. 9 років у Фонді Ріната Ахметова успішно працює програма «Сирітству – ні!». За час реалізації програми понад 8 600 дітей-сиріт знайшли сім’ю. Крім того, у межах реалізації проекту за підтримки Фонду було створено 41 дитячий будинок сімейного типу», – зазначив доповідач. У межах програми «Сирітству – ні!» фахівці Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» дають кваліфіковані консультації з питань опіки та усиновлення, проводять тренінги для вже наявних прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. «Щоб допомогти сиротам старшого шкільного віку, від 12 до 17 років, у межах програми «Сирітству – ні!» було запущено пілотний проект «Наставництво». Він спрямований на соціалізацію, профорієнтацію й максимально корисну підготовку дітей до самостійного життя після закінчення інтернату. Допомагають дітям у цьому наставники. Ми підготували 107 потенційних наставників. 43 пари дитина-наставник знайшли одне одного й успішно взаємодіють на сьогодні», – зазначив Олександр Вишняков....
   … На сьогодні є потреба у забезпеченні комплексного підходу до унормування питання захисту прав дітей при розгляді судами спорів, що стосуються прав та інтересів дитини. Необхідно невідкладно внести зміни до Сімейного, Цивільного та Цивільного процесуального кодексів України. Після набрання чинності змінами до Конституції України щодо правосуддя та зміни повноважень органів прокуратури постає необхідність щодо підвищення ролі системи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розширення їхніх повноважень у сфері захисту прав дітей та соціального супроводу сімей з дітьми. Ці та інші питання артикулювала адвокат, фахівець з ювенального права Любов Крупнова.
   … «Право на освіту має кожна дитина», - цей телеономний концепт – лідер у промовах політиків, представників влади. А як часто замислюються вони над тим, де в нашій країні навчаються діти із ДЦП, із вадами слуху та зору, діти-аутисти. Зазвичай їх не зустрінеш в загальноосвітніх школах. Так, вони не такі, як всі, та попри вади і порушення діяльності емоційної сфери, в них зберігається інтелектуальна складова мислення. Сьогодні, коли драматичні реалії буття, які засвідчили жорстокість цього світу, все частіше йдеться про побудову якісно нового суспільства, яке повинно будуватися на толерантності, ми вкрай потребуємо морального суспільства, з його авторитетною силою і традиційними підвалинами життя. І сьогодні кожна доросла людина усвідомлює, що все починається з дитинства. Терпимість, небайдужість, людяність, врешті-решт, - все це треба культивувати, пророщувати до неабиякої плідності. В контексті сказаного саме час актуалізувати інклюзію. Згадайте дорожній рух на вулиці. Так, він двосторонній і має свої чіткі правила. Так само і в інклюзивній формі навчання: діти з особливими потребами вимагають рівних можливостей і адекватної соціалізації, і таку можливість їм надає інклюзія. Про організацію інклюзивної та спеціальної освіти і досвід загальноосвітньої школи №281 розповіла Людмила Цимбал, директор школи №281 м. Києва.
    … За 25 років незалежності країни з 1991 року дитяче населення зменшилося майже у два рази… Сьогодні воно становить 7,6 млн. дітей. … Кожна третя дитина сьогодні живе за межею бідності. … Як мінімум,кожна сьома дитина страждає від насильства в сім’ї. … 150 тис. дітей мають інвалідність і не можуть ходити в школу або в садок. … Кожна друга дитина живе з одним з батьків, зазвичай це мама. …Україна нині посідає 186 місце у світі за показником народжуваності і 13 місце у світі – за показником вимирання нації… Це звучить як набат…
    P.S. … Національна стратегія з питань прав дитини ( як складова консолідації суспільства та держави з означених питань). Кодекс про права дитини (з урахуванням принципів Конвенції ООН про права дитини, національного досвіду). Закон про Уповноваженого з питань прав дитини. Закон про інклюзивну (спеціальну) освіту ( з урахуванням міжнародних стандартів та національного досвіду, виходячи із пріоритетності прав дитини на основі консолідації інтересів батьків, закладу освіти). Ці пропозиції прозвучали на круглому столі з вуст Віктора Костюка і, як на мене, їх практична реалізація, як ніколи, на часі. Погоджуюся і всіляко підтримую. 
    P.P.S. … Останнім часом суспільство, держава шукають ідею, яка б об’єднала. ОБ’ЄДНАТИСЯ ЗАРАДИ ЩАСЛИВОГО І МИРНОГО МАЙБУТНЬОГО НАШИХ ДІТЕЙ− ось вона, НАЦІОНАЛЬНА ІДЕЯ і ІНТЕРЕС. Допоки ці гасла будуть лише телеономними концептами, які щоразу стають частиною святкового контенту медійних ресурсів напередодні дитячих свят, а не реальністю сьогодення, ми не розірвемо порочне коло пустої бравади і дорослого лукавства…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Верховная Рада,Денис Силантьев,Радикальна партія,діти,круглий стіл,радикалньа партія олега ляшка,переселенцы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.