Чим нова поліція відрізняється від ДАІ

20 червня 2017, 10:06
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
99
Чим нова поліція відрізняється від ДАІ


Українці вже на собі відчули, як влада вміє під шумною назвою «реформ» займатись бездумними перейменуваннями а розкраданням бюджету.

Ця «схема» стала зрозумілою від реформ МОЗу, пенсійної та правоохоронної системи. На останній ми і зупинимось.
Якщо з провалом нової поліції все вже в принципі ясно, на що вказують безліч факторів тотального порушення прав громадян: хабарництво як було, так і залишилось, «кришування» злочинних дій, катастрофічне збільшення злочинності по всіх регіонах, втрата професіональних кадрів, показна боротьба з криміналітетом, тощо. Цей спиисок можна продовжувати довго…
Що ж до нової дорожної поліції, то свою діяльність вона розпочала з 12 червня 2017 року. Як анонсував начальник департаменту патрульної поліції Олексій Білошинський, патрульна дорожна поліція виїде на патрулювання чотирьох великих трас: Київ-Харків, Київ-Зборів, Луцьк-Ковель та Ягодин-Сарни. 
І тут криється перша різниця поліції від ДАІ – вони будуть їздити. Нагадаю, новим дорожним патрульним були видані 85 Huyndai Sonata, одну з яких в перший же день вдалось прикрим збігом обставин розбити.
Huyndai Sonata для поліції передані від Міністерства інфраструктури. Сто машин з 2.0-літровими бензиновими двигунами і автоматичними коробками передач були закуплені в 2012 році для Sky Taxi. У 2014 році таксомоторна служба була визнана збитковою і закрилась. З того часу автомобілі простоювали на парковці поруч з аеропортом.
Виникає логічне запитання, якщо послуги таксі на таких автомобілях виявились невигідними, то які витрати палива складають ці авто? За даними сайту fuelcontrol.info, бензиновий автомобіль Huyndai Sonata з автоматичною коробкою передач 2011 року а об’ємом двигуна 2.0 літра офіційно на трасі витрачає 7л./100 км. та в місті – 10,8л./100км., проте в середньому на трасі – 9,5л./100км. та в місті – 18,0л./100км.
Патрульні копи наполягають, що з ДАІ в них мало спільного. Вони не будуть вартувати на узбіччі з жезлом, а стануть пересуватися на автомобілях, які обладнають технікою для вимірювання швидкості. «Поліцейському не потрібно буде стояти в кущах і ловити порушників звідти», - підкреслюють в МВС.
Тобто замість того, аби патрулювати ситуацію на дорогах в спеціально відведених місцях, нова дорожна поліція буде викатувати бензин і трощити автомобілі. 
«Для Києва плануємо набрати 170 поліцейських, для Одеси – 200 чоловік» - зазначив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції, Олексій Білошинський.
Навчання нових патрульних копів буде продовжуватись 15 тижнів, тобто три місяці. Вимоги такі: вік від 21 до 35 років, повна середня або вища освіта. При цьому в МВС уточнюють, що спеціалізовану освіту мати не обов’язково. Після проходження конкурсу обрані кандидати вирушать на патрулювання трас, але не самі, а спочатку з досвідченими наставниками. Форма буде, як і у патрульних, і така ж зарплата – 8100 грн.
Експерти зазначають, що чи не головна причина ДТП на дорогах України – перевищення швидкості. Та оскільки патрульним заборонено користуватись радарами, боротись із такими порушниками вони не можуть. У Наполіції планують повернутись до «радарів» та «трукамів».
Якщо нова патрульна поліці зупинить водія, який перевищив швидкість, то максимум, що вони можуть зробити – це поспілкуватись чи попередити про небезпеку. Адже патрульні просто не можуть користуватись радарами , кі ім. залишились від ДАІ, відповідно, боротися із порушеннями правил дорожнього руху. А це чи не найголовніша причина ДТП на заміських трасах.
Можливо, новим копам і вдасться збити штраф з не думаючого водія, проте юридично підкована людина вимагатиме оформлення штрафу та подання в суд з відповідними доказами порушення швидкісного режиму, проте покази радарів не доказами, адже в них є проблеми з сертифікацією.
Звідси маємо безглузді наряди патрульних (2х8100 = 16200грн/місяць) на машинах зі скаженою витратою пального, які спричинили збанкрутування служби таксі. Чекаємо нових реформ від уряду. 
Можливо варто було б почати зі штрафу працівників «Укравтодору» за ями на дорогах, а швидкісний режим в наш час вже обмежувати до 40км/год чи 60 км./год. є недоцільним. І варто не водіїв нейтралізувати, а займатися нормальною організацією руху на трасах.
Одного разу, провели дослідження, що при безумовному дотриманні правил дорожнього руху, дорога від Києва до Харкова займатиме десь 9 годин, хоча, як правило більшість туди дістається за 5-6 годин.
Тепер у водіїв на расах з’явилася нова небезпека – поліція.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.