ФОРТЕЦЯ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

14 червня 2017, 12:57
Власник сторінки
Журналист
0
1298
ФОРТЕЦЯ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

«Нетронутая войной» Святогірська лавра Московського патріархату стала одною із будівель для сховища бойовиків «ДНР/ЛНР» на початку 2015 року.

Духівники переконували, що Українська православна церква Московського патріархату виступає за єдність України, а дії розкольників та сепаратистів не підтримує. Це заявив речник церкви Георгій Коваленко. Він також намагався спростувати інформацію, що у Святогірській Лаврі, що на Донеччині, сепаратисти збираються облаштувати шпиталь і перетворити монастир на фортецю та поставити на мури кулемети. Лавра відчинена, там перебувають лише віряни та прочани, переконував Коваленко. 

Але міф був швидко зруйнований. За даними української розвідки в Святогірську лавру перестали пускати людей. Віруючих перенаправляли в найближчий жіночий монастир. Зате в самій Лаврі бойовики планували розбити госпіталь, адже чисто топографічно - це ідеальне місце для оборони, тим більше, що дзвіниці можуть використовуватися як ідеальні снайперські позиції. Таким чином тактика прикриття живим щитом та святими місцями активно використовувалася диверсантами.

Історія контактів майбутні бойовиків з керівником Святогірської лаври УПЦ МП (на той момент архієпископа, нині митрополит) Арсеній (в світі Яковенко Ігор Федорович) почалася відразу практично після перемоги Революції гідності. В інтерв'ю російського видання "Козачий дозор" (24.03.2015) бойовик "Ящур" - на той момент комендант однієї з ключових баз Козачого союзу "Область Войска Донского" - поділився спогадами (Див скріншот).

Очевидно, що ніхто в Святогірській лаврі не соромився надавати бойовикам "ідеологічні послуги". У 2016 році кореспондент "Lenta.Ru" переконався в цьому на власній шкурі: "Лавра належить Московському патріархату, і в приватних бесідах ченці не приховували, що співчувають ополченцям.

Проте, згідно з репортажу від Газета.Ru 25 січня 2016 року, СБУ наприкінці 2015 року заарештувала бойовика Віктора Степановича. Той пройшов м'ясорубку Слов'янська від початку до кінця, вижив і "... ховався серед ченців Святогірської лаври Московського патріархату". Звісно, невідомо, чи знало керівництво лаври про небезпечного мешканця, але той однозначно розповідав про своє кримінальне (за українським законодавством) минуле своїх сусідів.

З початком справжньої війни Святогірська лавра, за свідченням анонімного джерела була місцем, звідки влітку 2014 року бойовики вивозили гроші на продовження військового конфлікту. Крім того, за словами жителів Слов'янська, саме в катакомбах лаври могли ховатися і бойовики, і зброя.

Взимку 2014 року загарбник Слов'янськ Ігор Гиркин видав відверте інтерв'ю. Під час розмови він робить акцент на активній підтримці РПЦ антиукраїнського заколоту і особливої ролі служителів Святогірської лаври.

Ось Вам і забуті докази використання РФ Московського патріархату для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Россия,Украина,война,религия,Украина-Россия,церковь,Донецк,УПЦ МП,УПЦ КП,РПЦ,УПЦ,РПЦ МП,Донбас,Українська Православна Церква
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.