Чому процвітає браноньєрство на Рівненщині?

12 червня 2017, 15:37
Власник сторінки
громадський діяч, Лідер Рівненського об'єднання "Сила Громад"
0
66
Чому процвітає браноньєрство на Рівненщині?
Фото з мережі

Рівненщина має дві «хронічні» проблеми: незаконний видобуток бурштину чорними старателями та розкрадання лісу — незаконні його вирубки.

Сьогодні ліси Рівненщини – це не лише окраса та легені рідного краю, а й спосіб добряче нажитися браконьєрам. Цим людям марно розповідати про законодавство і заборону вирубки лісів, про те, що потрібно мати дозвільні документи, і не зашкодити своєю діяльністю біосистемі.

Як повідомляє  Прокурор Рівненської області, незаконні вирубки лісу, підпільні пилорами, пожежі завдають мільйонних збитків для зеленого багатства Рівненщини. Для органів прокуратури це є вагомою підставою, щоб нагляд за додержанням вимог природоохоронного законодавства в сфері лісових відносин вважати одним із пріоритетних напрямів діяльності.

З початку 2017 року по факту порушення законодавства у  сфері охорони і використання лісових ресурсів до відповідальності притягнуто 200 посадових осіб органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування і державного контролю. Державі відшкодовано лише 400 тисяч гривень з мільйонів. Попри таке суворе реагування, органи місцевого самоврядування та державної виконавчої влади ще не в повній мірі використовують повноваження щодо здійснення державного контролю за охороною лісових ресурсів.

Чого вартий лишень випадок у Володимирецькому районі. Браконьєри умисно, не маючи спеціального дозволу — лісорубного квитка, незаконно зрубали за межами відведеної ділянки для проведення суцільної санітарної рубки 433 сосни та осики. Тим самим державі завдано збитків на суму 1,2 мільйона гривень. За цим фактом порушено кримінальну справу. Триває досудове слідство. Але чим воно скінчиться? Чи будуть справедливо покарані порушники?

У ході перевірок, що їх провела Рівненська міжрайонна природоохоронна прокуратура, виявлено істотні порушення у 14 державних лісових господарствах із 16, підпорядкованих Держлісагентству України. Це говорить про не компетентність та недобросовісність працівників лісових господарств та чиновників, які наділені контролюючими функціями, які за прикладом народних обранців, намагаються набити власні кишені та використати посадові можливості.

Ці приклади – капля в морі. Але всі вони пронизані єдиним лейтмотивом: не достатній рівень компетентності контролюючих органів, місцевої влади та бездіяльність митниці. Адже практично вся деревина йде на експорт за кордон. При цьому, столичні чиновники знають всі схеми роботи незаконного промислу, навіть на камеру про це говорять (я маю на увазі Ксенію Ляпіну) та жодним чином не перешкоджають цьому свавіллю.

Окремої уваги потребує робота пилорам, яких по області неофіційно нараховують понад тисячу. Частина з них працюють без дозвільних документів. Цього року було перевірено низку постійних лісокористувачів та понад 220 об’єктів деревообробки. За результатами цих перевірок зупинено експлуатацію 20 об’єктів деревообробки, до адміністративної відповідальності притягнуто 155 посадових осіб, вилучено 141 кубометр незаконно добутої деревини на суму 165 тисяч гривень.

Прокуратура систематично вимагає у контролюючих органів припинити таку неконтрольовану діяльність. Однак дієво та доступно працівники прокуратури, з невідомих причин, не можуть звернутися до порушників, якщо зловмисники продовжують без страху працювати.

Проведені перевірки свідчать про певну результативність прокурорського нагляду. Однак я переконаний, робота у цьому напрямі потребує ще більшої ефективності, пильності, стратегічності та реального впливу правоохоронців на ситуацію. Адже результати кажуть самі за себе – наші ліси систематично рідшають, а більша частина правопорушників продовжує запроваджувати незаконні промисли.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ліс,вирубка лісів,вільна думка.,місцева влада,вирубка дерев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.