Діабетики Київщини лишилися без інсуліну. У лікарень немає коштів на ліки

07 червня 2017, 23:11
Власник сторінки
Фінансист
0
368
Діабетики Київщини лишилися без інсуліну. У лікарень немає коштів на ліки

Гарантоване державою забезпечення витрат хворим на діабет не покриває потребу в ліках.

Травень 2017 року приніс неприємну, якщо не сказати «шокуючу» новину.

До мене, як до Голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради, звернулося управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради. Виявилося, що державна медична субвенція місцевим бюджетам на видатки по забезпеченню ліками хворих на діабет в Білій Церкві покриває рівно половину від необхідного. Незабезпеченість складає близько 2 млн. грн. (Див. фото звернення).

В той же день на імя Голови Київської обласної ради Ганни Старикової надійшло аналогічне звернення від Таращанської районної ради. До них відповідно звернулось керівництво місцевої центральної районної лікарні із проханням  знайти близько 500.000 грн так само на забезпечення діабетиків ліками на інсулінотерапію.

Отже, згідно цих двох звернень лише додаткова потреба до кінця 2017 року в коштах на забезпечення препаратами хворих, що потребують інсулінотерапії, становить за попередніми розрахунками: в Таращанському районі – 448, 529 тис. грн., м. Біла Церква – 3147,00 тис. грн.

Зазначу, що державою повинен забезпечуватися інсулін в повних обсягах згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Так має бути. Але реалії дещо відрізняються від того «як воно повинно бути насправді»

Місцевим бюджетам нема звідти брати кошти на фінансування гарантованих державою видатків. Так, децентралізація з одного боку дала певні преференції, але водночас місцеві бюджети й так отримали чималі обсяги витрат, які потрібно витягнути с коштів місцевих рад.

Лише самі комунальні послуги лікарень та закладів освіти зїдають левову частину коштів, які мали б піти на розвиток місцевих громад. Та й навіть в цьому далеко не всі місцеві ради в змозі забезпечити бодай й їх. А ще заробітна плата працівників галузей освіти та медицини з минулого року теж – обов’язок місцевих громад.

Питання ж забезпечення інсуліном є надзвичайно важливим, гадаю, це розуміють абсолютно всі, й не тільки медики та депутати.

С цього приводу я, як Голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради, підготувала депутатський запит до директора департаменту охорони здоров’я Київської ОДА. Довівши до відома зміст звернень, що надійшли від управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради та Таращанської районної ради, я висловила прохання вжити заходів щодо повного забезпечення видатків на ліки для хворих діабетом.

Це можливо зробити, якщо  перерозподілити цільові видатки медичної субвенції між місцевими бюджетами Київщини.

Водночас Київська обласна рада, в свою чергу, ініціюватиме звернення від депутатського корпусу, яке, я гадаю, всі колеги підтримають на найближчій сесії 22 червня 2017 року.

Обласна рада Київщини звернеться до в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та до Міністра фінансів Олександра Данилюка з проханням збільшити обсяг медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в 2017 році.

Питання забезпечення ліками хворих на діабет вкрай необхідно вирішувати якомога скоріше, адже від цього залежить життя та здоров’я наших громадян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Киевская область,инсулин,медицинская реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.