Світличній вдалося втримати перше місце області у рейтингу Кабміну

24 травня 2017, 14:44
Власник сторінки
политический обозреватель
1
66
Світличній вдалося втримати перше місце області у рейтингу Кабміну
Команда голови ХОГА Юлії Світличної

Секрети успіху виконавчої гілки Харківщини. Місто Київ та Харківська область у моніторингу Кабміну з 2015 року зберігають лідерські позиції.

Моніторинг Кабміну, як спосіб визначення професійності керманичів облдержадміністрацій

Другий рік поспіль згідно даних Державної служби статистики всім 24 областям і місту Києву (окрім окупованого Криму) виставляються оцінки на підставі розробленої Методики оцінювання: щоквартально за 27 показниками у 6-ти напрямах та щорічно за 64 показниками у 12 напрямах. Це є елементом нової системи моніторингу реалізації державної регіональної політики.

Фактично Кабмін створив рівне і конкурентне середовище всім головам облдержадміністрацій, при цьому оцінуючи якість та ефективність управлінських рішень на місцевому рівні. 

Головна мета – допомога у визначення сильних та слабких сторін управлінців-керівників ОДА для складання стратегічних планів щодо перспектив всебічного розвитку регіонів України, підвищення їхнього потенціалу та конкурентоспроможності.

Цьогорічний рейтинг очолила, досить очікувано, столиця України – місто Київ. Далі у першій п’ятірці Харківська, Київська, Вінницька, Чернівецька області. Аутсайдерами за результатами 2016 року визнано Херсонську, Чернігівську, Сумську, Донецьку та Луганську області.

Хто перший?
Місто Київ та Харківська область у моніторингу Кабміну з 2015 року зберігають лідерські позиції. Якщо винести за дужки здобутки столиці, то матимемо наступне: і під керівництвом екс-губернатора Ігоря Райніна (зараз – глава Адміністрації Президента), і разом Юлією Світличною – Харківщина демонструє стабільний результат і впевнені тенденції до розвитку і нарощування потенціалу.

Відсутність турбулентності під час зміни керівництва області, значних розбіжностей у команді, виключення політичної складової із взаємовідносин з обласною радою, висока виконавська дисципліна, здоровий та конструктивний діалог з усіма державними і недержавними установами дали можливість Харківській області вдруге очолити рейтинг КМУ.

До речі, за даними Комітету виборців України, що проводить свої щоквартальні опитування та складає рейтинг діяльності голів ОДА, Юлія Світлична теж переконливо посідає перше місце у рейтингу як за 2016 рік, так і за перший квартал поточного року.

Чому у харків’ян вийшло?

Значний досвід у галузі підвищення конкурентоспроможності регіону у поєднанні з діловими рисами характеру, дали Юлії Світличній з початку роботи на посаді значну перевагу та широкий горизонт розуміння як глибини проблем області, так і шляхів їх подолання. Тому Харківщина не лише змогла залишити за собою першість серед областей у Моніторингу соціально-економічного розвитку за 2016 рік, а й закласти надійний фундамент до поступового нарощування потужностей і залучення внутрішніх резервів та зовнішніх інвестиції.
Якщо проаналізувати ключові позиції, що є пріоритетними для зростання регіону, то матимемо таку картину:

Освіта
Другий рік поспіль Харківщина залишається лідером в освітній сфері за напрямком «Доступність і якість послуг у сфері освіти», випереджаючи навіть Київ. Зрозуміла увага керівництва області до цієї стратегічної галузі – підростаюче покоління має бути високоосвіченим та продуктивним.
Більше 42 % випускників шкіл отримали сертифікати ЗНО з української мови та літератури з 160 та більше балами. А кожен третій випускник ЗНЗ (33,5%) отримав 160 і більше балів по ЗНО з іноземної мови.

Підприємництво і ринок праці
«Розвиток малого та середнього підприємництва» - 2 місце - кількість суб’єктів середнього та малого підприємництва у розрахунку на 10 тис. осіб населення становить 624 та 4,1. Для порівняння у такій же промисловій області, як Дніпропетровська, цей показник лише 482 і 3,9 відповідно.

«Ефективність ринку праці» - Харківщина закріпила за собою третю позицію в державі: тут найнижчий в Україні рівень безробіття серед населення від 15 до 70 років (6,4%), а рівень зайнятості економічно активного населення регіону складає 59, 7% (на першому місці Київ з 62,3%).

Іноземні інвестиції
Світлична зробила акцент на світовій презентації можливостей Харківської області: у вересні у Харкові відбувся Міжнародний інвестиційний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», за участі 11 послів та 30 іноземних делегацій. Всього за рік Слобожанський край відвідали 215 міжнародних делегацій.

Минулого року в Харкові відкрила своє представництво Консультативна місія Європейського Союзу та офіси Європейського банку реконструкції та розвитку і Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (реалізація соціально-економічних проектів на території області).

Завдяки відкриттю Офісу Харківської області у Вашингтоні вдалося укласти близько 20 угод між американськими і харківськими компаніями, знайти більше 80 потенційних партнерів для подальшої співпраці у харчовій, фармацевтичній промисловості Слобожанського регіону та сфері IT. З огляду на такі значні результати вже у жовтні 2016 було відкрито офіс представництва Харківської області у Нью-Йорку. У планах відкриття таких офісів у Падуї, Берліні, Люксембурзі. 

Результат: показник залучення прямих іноземних інвестицій у регіон становить (у розрахунку на одного мешканця області) 606,1 долл. США. Якщо порівнювати з Кіровоградською областю, то це у десять разів більше (61,3 долл. США). Але для чистоти змагальності краще звернути увагу на відповідний показник у Запорізької області – він складає лише 372 долл.США, що майже в половину менше, ніж на Харківщині.

Промисловість

Ключову роль в розвитку цього напрямку однозначно зіграла позиція керівництва області щодо відновлення роботи стратегічних промислових гігантів– ХТЗ, заводу ім. Малишева та ін. Завдяки зусиллям Світличної та допомоги держави і бізнесу у перші дні 2017 року тракторний завод знову запрацював, давши роботу більше 3000 харків’ян. У 2016 року темпи зростання виробництва товарної продукції ДП «Завод ім. Малишева» становили 319,3% порівняно з 2015 роком, а дохід від реалізації продукції збільшився на 178%. Це найкращий показник роботи підприємства за останні п'ять років.

Четверте місце за обсягами реалізованої інноваційної продукції (3,4%), у той же час як Дніпропетровська область, що має приблизно рівний науково-технічний потенціал, – 0,4%. До речі, як і у Рівненщині (0,4%) де взагалі немає потужностей та бази щодо розробки, створення та реалізації інноваційних продуктів з високою питомою вагою доданої вартості.

Будівництво

За темпами зростання обсягів прийнятого в експлуатацію житла (122,4%) область утримує другу позицію після Києва. До речі, тут вперше в Україні запровадили програму пільгової компенсації вартості житла для учасників АТО (частину витрат за нею бере на себе обласний бюджет). Також область – лідер 2016 року по кількості отриманих ветеранами АТО земельних ділянок – 2951 загальною площею більше 3,4 тис. га.

За напрямками «Відновлювана енергетика та енергоефективність» і «
Соціальний захист та безпека» у Харківської області четверта позиція.

Фінансова самодостатність
Лише Харківщина серед інших областей (92,8%) має найнижчий темп зростання (фактично - зменшення) податкового боргу за грошовими зобов’язаннями платників податків. Для порівняння – всі інші області перетнули межу у 100% і обсяги несплачених податків мають яскраво виражену тенденцію до зростання. Так у Дніпропетровській області цей показник складає 173%, а у Запоріжжі – 161%.

Щодо показника доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одиницю населення, то він складає 3,8 тис.грн.- тут Харківщина відстає від своїх конкурентів з Дніпропетровської області (5,2 тис.грн) та Запоріжжя (4,6 тис.грн.). Але ситуація почне змінюватися найкраще із впровадженням у дію Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», який вже підписано Президентом.

Питання збільшення видобутку газу та збільшення надходження коштів від такого видобутку (на Харківщині видобуваються близько 40% всього українського газу) до бюджетів місцевих громад активно лобіювало перед профільними міністерством та комітетами парламенту саме керівництво ХОДА, розуміючи, що у перспективі це дозволить наповнити бюджети місцевих громад. Так, для прикладу, всього лише 1% рентної плати за користування надрами, що буде зараховується до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку, дозволить місцевим громадам збільшити свої бюджети від 2 до 6 разів і зробить села фінансово спроможними та самодостатніми. Наповнюватимуться доходами (2-3%) від ренти будуть і міські та районні бюджети.

І на сам кінець, власне, слова голови ХОДА Юлії Світличної, з приводу перемоги області у загальнодержавному рейтингу розвитку регіонів, які показово демонструють, яка ж кінцева мета управлінської команди Харківської області. 

«Для нас особливо важливим є те, щоб економічний розвиток регіону відчував кожен мешканець Харківщини, – відзначила голова області Юлія Світлична. – Щоб для харків’ян це були не лише цифри в рейтингу, але реальні робочі місця, можливість розвивати власний бізнес, дати дітям якісну освіту тощо. Перемога в урядовому моніторингу є свідченням того, що обрана нами стратегія ефективна».

Політичний та економічний оглядач Світлана Кушнір

Скорочений варіант статті. Оригінал розміщено на сайті depo.ua
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Харьковская область,победа,Кабмин Украины,команда ,областная администрация,рейтинги,Светличная
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.