ВПЕРЕД ДО МИНУЛОГО!

19 травня 2017, 21:33
Власник сторінки
Політичний аналітик
0
1513
ВПЕРЕД ДО МИНУЛОГО!

Указ, який має на меті нібито захист національних інтересів України, створює загрозу національній безпеці, адже гальмує економічний розвиток України та створює додаткові складнощі для її трансформаці

Президент України Петро Порошенко, піклуючись про безпеку країни, своїм указом заборонив доступ до користування в Україні деякими програмами та комп'ютерними ресурсами Російської Федерації. Під заборону попали і соціальні мережі, і поштові сервери, і деякі програмні продукти, які широко використовуються українцями як у побуті, так і виробничій діяльності.

Враховуючи важливість сучасних цифрових технологій у повсякденному житті, природно, що цей указ викликав великий резонанс у суспільстві, в тому числі хвилю обурення та незгоди. Чому так?

По-перше, у ЗМІ та в обговореннях між користувачами згадуються здебільше про заборону доступу до соціальних мереж "Вконтакте" та "Однокласники". Ясно, що подібна заборона – це якось не "по-європейськи", адже жодна країна ЕС не заборонила доступу до будь-яких соціальних мереж, в той час як така заборона діє у Сирії, Ірані, КНДР, тій же Росії. Варто лише підкреслити, що сама заборона буде малоефективною, бо в Інтернеті вже опубліковані поради про те, як технічно обійти цю заборону та без перешкод мати доступ до означених соц.мереж.

По-друге, указом забороняється користування деякими поштовими серверами. Але де українцям зберігати їх особисту поштову переписку – це їх особиста справа, і є сумніви, що в тім загроза національній безпеці України. Якщо є дані, що становлять державну таємницю, то відповідні служби захисту інформації повинні передбачити заходи щодо їх належного зберігання. Якщо мова йде про службову переписку, пов'язану з роботою державних установ, то відповідно існують сервери та поштові засоби відповідної установи, які аж ніяк не пов'язані з приватною перепискою. Зокрема, це нормальний світовий досвід, коли одна й таж особа має дві поштові скриньки – одна для роботи, інша – для особистих справ. Якщо ж якийсь "шпигун" вирішить завдати шкоду державним інтересам України, за сьогоднішніх інтернет-технологій не існує проблем створити пошту як на російських mail.ru, так і на американському gmail.

Одначе не це є ключовим в указі Президента. Перейти з однієї мережі до іншої, або замінити поштову адресу не складно. В указі мова йде про заборону доступу до багатьох програмних продуктів, які широко використовуються в економічній діяльності підприємств, а альтернативи їм просто немає. Зокрема йдеться про програму бухгалтерського обліку 1С, яку використовуються близько 80% українських підприємств. Звичайно, західні аналоги таких програм існують, але:

-                вони коштують як мінімум у 7-8 разів дорожче;

-                вони не підлаштовані на роботу у вітчизняному законодавстві;

-                потрібен час для того, щоб самі бухгалтери та економісти підприємств навчились користуватись новими для них програмними продуктами.

Так само і щодо заборони використання таких засобів автоматичного проектування як "КОМПАС". Альтернативи програмним продуктам, які дозволяють робити креслення та проектування інженерно-технічних виробів та керування виробництвом за вітчизняними стандартами у системі ЕСКД в Україні не існує! Отже, знову повертаємось до дерев'яних бухгалтерських рахунків, паперових звітів та креслень на кульманах.

Тим самим указ, який має на меті нібито захист національних інтересів України, створює загрозу національній безпеці, адже гальмує економічний розвиток України та створює додаткові складнощі для її трансформації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Одноклассники,социальные сети,ВКонтакте,Президент Украины,РНБО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.