Прес-реліз

15 травня 2017, 14:26
Власник сторінки
0
46
Прес-реліз

Президенту подарували дитячі пінетки, а нардепам – дефібрилятори з вимогою запустити реформу охорони здоров’я

Близько сотні пацієнтів сьогодні на носилках принесли для народних депутатів 423 «пакунки Життя». У картонні коробки активісти запакували речі, які для кожного пацієнта символізують життя, - знеболювальне, вакцини, стетоскопи, дефібрилятори, крапельниці та дитячі речі. Таким чином пацієнти вимагали у народних обранців проголосувати за пакет законопроектів з реформи охорони здоров’я.

Це Урядові законопроекти №6327 — про державні фінансові гарантії, №6328 — додаткові гарантії для учасників війни, №6329 — зміни до Бюджетного кодексу, №6347 — зміни до закону «Про публічні закупівлі». Саме ці законопроекти запускають реформу охорони здоров’я, яку, згідно з даними опитування,  вимагають майже 45% українців. Активісти наголошують, що кожен депутат, який не проголосує за реформу охорони здоровя, - людина, яка відстоює інтереси старої корумпованої системи, яка знищує українців.

 «Безкоштовна медицина – це міф. Кожен пацієнт, потрапляючи до лікарні, змушений платити практично за все: починаючи від бахіл і закінчуючи неформальними платежами лікарям та медсестрам. Згідно з опитуваннями, кожен другий українець відкладає лікування через неможливість його оплатити – розповідає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України».Зараз в депутатів є історичний шанс змінити це і проголосувати за реформу охорони здоров’я, яка прибере чорний кеш з лікарень та забезпечить пацієнтів гарантованим безкоштовним лікуванням, якого зараз немає. Саме тому ми закликаємо кожного народного обранця виконати свій обовязок та проголосувати за реформу охорони здоровя», - додає вона.

Основа реформи – це невідємні гарантії для пацієнта, яких зараз немає, та можливість особистого вибору, де лікуватися. Вперше кошти, виділені на медицину, витрачатимуться не на утримання стін лікарень, а на забезпечення якісного пакету медичних послуг для кожного українця. Завдяки ухваленню цих законопроектів, пацієнт зможе сам обирати у яку лікарню йому звертатися – державну, комунальну чи приватну, адже саме законопроекти з реформування системи охорони здоров’я втілюють принцип «гроші слідують за пацієнтом» і створюють здорову конкуренцію між лікарняними установами. Безкоштовними для українських пацієнтів будуть невідкладна допомога, звернення до сімейного лікаря, терапевта, педіатра, а також паліативна допомога для невиліковно хворих.

 «Підтримка цих законопроектів - це вибір на десятки років вперед. Досить вбивати пацієнтів міфом «безкоштовної» радянської медицини. Ми вимагаємо чесних стосунків між лікарем та пацієнтом. Кожен депутат, який проголосує проти цих законопроектів – проголосує проти всіх українців. Проти життя і здоров’я майбутнього України і покаже цим, що він відстоює старі корупційні схеми, які сьогодні працюють в усіх лікарнях», - зазначає Дмитро Шерембей, голова Координаційної Ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ. 

Президенту України активісти передали особливий пакунок із символами Життя – дитячими шапочкою та пінетками, який принесла до Адміністрації Президента вагітна жінка. Таким чином пацієнти хотіли нагадати Президенту про його передвиборчу обіцянку реформувати сферу охорони здоровя. Вони закликали його, як Гаранта, публічно підтримати реформу охорони здоровя та пакет законопроектів, який голосуватимуть у Верховній Раді наступного тижня.

«Зараз у мене 5-ий місяць вагітності. Я багато чула про попередні домовленості з лікарями, неофіційні платежі, списки із переліком ліків… Я, як і тисячі інших жінок, хочу народжувати чесно! Саме тому я сьогодні передаю Президенту символи життя для мільйонів мам і закликаю підтримати законопроекти і реформу охорони здоров’я, адже тоді роди будуть справді безкоштовними», - каже вагітна Дарья Настенко.

«Пакунки Життя» із  словами подяки за розробку законопроектів отримали також представники Кабінету міністрів України.

20 квітня пацієнтська спільнота закликала Президента України визнати реформаторські законопроекти Уряду пріоритетними, а Верховну Раду України проголосувати цей пакет законопроектів. Відкрите звернення підписали 17 пацієнтських організацій.

·         97% українців купують ліки самостійно

·         Кожен пацієнт, коли приходить в лікарню змушений купувати ліки, робити неофіційні платежі, змушений платити хабарі

·         84% українцям, які були госпіталізовані протягом останнього року, було складно або неможливо знайти кошти на ліки під час стаціонарного лікування

·         Українці змушені продавати коштовні речі, майно та позичати гроші, щоб придбати ліки

·         Якщо в родині з’являється важкохворий пацієнт, така родина одразу потрапляє за меж бідності

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,пациент,реформы,медицинская реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.