Герої, які живуть серед нас.

01 травня 2017, 00:20
Власник сторінки
0
86
Герої, які живуть серед нас.

У Харківській області відбулися відкриті змагання бригад екстреної медичної допомоги. (Світлини та відео)

Ось просто уявіть собі, що серед нас є люди, які за обов'язком своєї роботи повинні врятувати життя навіть пропащого бандита або наркомана, який тільки що зарізав свою дружину, і зробити це, їм, можливо, пройдеться в абсолютній темряві. Поруч з небезпекою для їх власного життя. Вони не мають право засудити цю людину, або якимось чином висловити свої емоції. Вони зобов'язані встигнути, адже кожна секунда - це реальна межа, між життям і смертю. І так день у день. З року в рік. І не важливо, скільки градусів морозу чи спеки зараз на вулиці. Вони терпляче вислуховують скарги тисяч людей, навіть якщо це абсолютна маячня. А ви знаєте скільки разів в день, одну і ту ж швидку, яка рятує людину від смерті, можуть «підрізати» на дорозі різні, вибачте за слово, «особистості», супроводжуючи свої дії відверто непристойними жестами? Бригади швидкої допомоги знають. І у них немає права ображатися на таке.

З п'ятниці, двадцять восьмого квітня, в селищі Покотилівка, під Харковом, сорок одна команда з Харківської, Донецької, Луганської та Дніпропетровської областей взяли участь у змаганнях на звання кращої бригади швидкої допомоги. Уже з першого погляду на цей захід стає зрозуміло, що саме слово «змагання» для нього вельми умовно. Воно більше схоже на аналог військових навчань для бригад швидкої допомоги, з узятими з життя реальними практичними ситуаціями, семінарами з теорії медицини невідкладних станів, де спікерами семінарів виступають провідні вчені країни в області невідкладної медицини. У рамках заходу представлені, стенди компаній виробників, що представляючи передові технології в наданні медичної допомоги та найостанніші ліки, викликають непідробний інтерес докторів. Тут не тільки змагаються, а й діляться досвідом, проходять майстер-класи. Це привід побачиться і поговорити з колегами, яких після закінчення університету доктора не бачили, можливо, роками.

Подібні заходи проводяться в Україні з 2009 року. Перерва в їх проведенні, із зрозумілих причин була зроблена в тринадцятому і чотирнадцятому роках. І, за словами учасників, вони дозволяють наочно відстежити, як змінювалася служба швидкої медичної допомоги за цей час.

«Якщо в дві тисячі дев'ятому році, на" Галицькому медичному ралі-2009 "ми були одягнені як завгодно і щиро заздрили тим бригадам, у яких були машини зарубіжних виробників, то зараз всі учасники, з різних областей одягнені в однакову форму, все на нових іномарках », - розповідає директор Дніпропетровського центру медицини катастроф, Радій Шевченко.

«Харківська область стала інноватором в області надання екстреної медичної допомоги населенню,» - розповідає заступник начальника управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Геннадій Володимирович Бондарчук: «Кожна машина обладнана системою GPS, що дозволяє диспетчеру відстежувати кожну бригаду в режимі реального часу, і перенаправляти машину швидкої допомоги без її заїзду на базу, туди, де вона необхідна. Коли будь-яка з екстрених служб (пожежні, поліція) отримує виклик, на який можливо, знадобиться бригада швидкої допомоги, диспетчер так само отримує сповіщення. Ця система для служби швидкої допомоги була створена в Харкові і зменшила норматив прибуття бригади швидкої до семи хвилин. У неї ж були інтегровані системи, що забезпечують виклик поліції в разі небезпеки для співробітників швидкої допомоги ».

Вперше в Україні, в змаганні бригад екстреної медичної допомоги, в якості конкурсантів, взяли участь військові. За словами співробітників Харківського військового шпиталю, і військова і цивільна швидка мають практично однакові нормативи. Принципова різниця лише в тому, що військова швидка практично завжди знає: вона їде туди, де стріляють. Цивільна швидка приїжджає в такі місця значно рідше.

У числі практичних завдань для команд,- надання екстреної допомоги не благополучній сім'ї, в умовах абсолютної темряви. Допомога під час автокатастрофи, одною з постраждалих від якої виявилася жінка на останньому місяці вагітності. Сортування і надання допомоги після терористичної атаки проти демонстрантів - всі вони взяті з життя.

Як діють бригади швидкої допомоги, кожен день, коли комусь із нас загрожує біда,- у відеосюжеті і фотоальбомі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Харків,швидка допомога,змагання,Харківська область,змагання розвідувальних груп
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.