Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні: добре, чи погано?

18 квітня 2017, 14:13
Власник сторінки
0
648

Однією з ключових складових індикатору економічного добробуту держави та соціальної ситуації в країні є доходи населення.

Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні: добре, чи погано?


Однією з ключових складових індикатору економічного добробуту держави та соціальної ситуації в країні є доходи населення. На сьогодні заробітна плата є головним, якщо не єдиним, джерелом грошових доходів для основної частини працюючого населення і покликана забезпечувати необхідний рівень відтворення робочої сили та ефективного функціювання виробництва життєвих благ в обмін на виконану працівником роботу. Основною соціальною гарантією в оплаті праці, базовим інструментом її організації є мінімальна заробітна плата, оскільки виходячи з її розміру встановлюється тарифна ставка першого тарифного розряду працівників і мінімальний посадовий оклад державних службовців.

У 2016 році українці були найбіднішими жителями у Європі. При зростанні цін, падінні курсу національної валюти, зростанні вартості комунальних послуг мінімальна заробітна плата залишалася непорушною, це призвело до зубожіння пересічних громадян і викликало неабияку стурбованість з боку органів державної влади. Проте, у 2017 році Уряд збільшив соціальний норматив мінімальної заробітної плати до 3200 грн та погодинну ставку оплати праці до 19 грн 34 коп, це є позитивом, оскільки підняття таких виплат, призводить до покращення рівня життя населення.

Одночасно з мінімальною зарплатою зріс прожитковий мінімум. В Законі «Про державний бюджет України на 2017 рік» передбачено подальше збільшення в травні і в грудні надбавок і доплат до пенсій ветеранам війни, інвалідам (І, ІІ, ІІІ категорії), інвалідам війни та учасникам бойових дій, ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи.

Отже, можна з упевненістю сказати, що у 2017 році рівень життя населення однозначно зріс. Проте, звичайно, хотілося б спостерігати і надалі таку тенденцію.

Емільєн

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина-ЕС,економіка України,економика,чорнобильці,економічне зростання,новини,економічна криза,Міністерство соціальної політики,заробітна плата,міністерство фінансів,макроекономіка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.