Лізинг. Брати чи ні? Декілька практичних порад

24 березня 2017, 12:21
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
47
 Лізинг. Брати чи ні? Декілька практичних порад

Лізинг для пересічного українця – кіт в мішку.

. Це і не дивно, адже страшні історії про те, як люди виплачують тисячі доларів за техніку, не отримуючи її, все більше заповнюють інформаційний простір, що впливає на цю галузь, яка могла б стати досить успішною і інвестиційно привабливою для України. Що ж таке лізинг насправді та як убезпечити себе від потрапляння в фінансове павутиння компаній-шахраїв?

Лізинг - це підприємницька діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна. Простіше кажучи, це довгострокова оренда машин і обладнання та видача обладнання напрокат. Якщо ви забудовник, перевізник чи фермер і вам необхідна якась техніка, проте коштує вона досить дорого і купляти ви її не хочете, то лізинг – саме те, що вам потрібно.

Сьогодні в Україні панує не досить сприятлива економічна ситуація, що провокує ріст  компаній-шахраїв, в тому числі і на лізинговому ринку.  

В Україні існує Асоціація лізингодавців України, яка разом з Нацкомфінпослуг проводить моніторинг ринку лізингу, здійснює його перевірку та намагається прийняти всі можливі заходи для того, щоб обрати методи правового врегулювання проблем лізингодавців та лізингоотримувачів.

Нацкомфінпослуг та Асоціація лізингодавців, мають можливість суттєво зрушити цей інструмент фінансової послуги в Україні. У разі прийняття в новій редакції Закону «Про фінансовий лізинг», який вносить зміни до інших законодавчих актів, які врегульовують питання захисту і інтересів і лізингодавця і лізингоотримувача, це дасть можливості суттєво зрушити цей ринок і привабити інвестиційно для іноземних та вітчизняних інвесторів.

Асоціація вказує на те, що вони вже не один раз зазначали про застарілу нормативну базу і вони разом із новим регулятором долучались до розвитку нового законопроекту «Про фінансовий лізинг». Є сподівання, що за умов, якщо система працюватиме у злагоджений правовий спосіб, це дозволить підняти лізинговий ринок, чим забезпечить права лізингодавців та клієнтів таких компаній. Закон «Про фінансовий лізинг», поки Верховна Рада то ходить на позапланові канікули, то не зявляється на роботу, лежить і чекає свого реєстраційного номеру.

Зі сторони держави відбувається не лише ігнорування проблем цього ринку, проте й досить дискримінаційне оподаткування. Це ПДВ при вилученні предметів лізингу і  в наслідок цієї дискримінації, лізингодавці мають додатковий податок на галузь в  розмірі 20% і це одна з суттєвих перешкод для розвитку. Асоціація подавала законодавці ініціативи, ЄБР підтримала ці ініціативи і вони зараз зайшли до Кабміну, тому асоціація сподівається, що вони будуть прийняті до уваги і створять умови для гарного середовища розвитку лізингу.  Асоціація лізингодавців наголошує на тому, що їх активи лише за 2016 рік виросли вдвічі.  Звичайно, що ринок лізингодавців скоротився, так як менш ефективні компанії залишили його, проте, як вказує статистика, сьогодні лише перший десяток успішних лізингових компаній займають 60% ринку. Сотня лізингодавців взагалі існують лише формально.

Попри компанії-шахраї, які заповнили лізинговий ринок, цю галузь переслідує ще декілька проблем, а саме постійне коливання курсу долара до гривні та шахрайство. Якщо перша проблема стосується майже всіх економічних галузей в Україні, то друга вказує на те, що під час кризи в Україні активізувалася значна кількість шахраїв, які прикриваючись статусом "лізингової компанії", отримують від споживачів аванси за неіснуючу техніку або підписують кабальні договори. 

Можливо вже скоро, за підтримки Асоціації лізингодавців та Нацкомфінпослуг буде створена процедура ліцензування компаній, що надають такі послуги, проте, поки такого не відбулось, надаю декілька порад, як не потрапити на гачок шахраїв:

1.     Авансований платіж не вноситься без підписання договору і не може бути платежем за адміністративні послуги.

2.     В договорі зверніть увагу на такі пункти:

-валюта договору(всі авто і техніка сьогодні купуються в гривнях і не можуть «привязуватись» до валюти).

-авансований платіж. Справжня лізингова компанія не буде наполягати на терміновому внесенні авансу.

-адміністративний платіж або відсутній або становить від 1- до 3%.

-справжня лізингова компанія для клієнта розробляє зрозумілий, зручний і чіткий графік платежів.

-термін постачання. Реальними строками поставки можуть бути не більше двох тижнів. Терміни в 50 діб, 70 або ж 350, а також не вказаний термін постачання в договорі – перший дзвоник, що перед вами – компанія-шахрай.

3. Пропозиція ціни автомобіля чи техніки не може бути нижче 10% і більше, ніж ринкова ціна. Перевіряйте ціни офіційного дилера та основних продавців.

4. Ви маєте право просити в менеджера лізингової компанії сертифікат Нацкомфінпослуг про наявність компанії в реєстрі таких компаній, які можуть надавати лізингові послуги.

5. Ви маєте право просити договори поставки автомобіля чи техніки між лізинговою компанією та дилером. Цей документ не має нічого секретного і ви можете знати всі умови поставки. Окрім цього, ви зможете просити внести Вас, як сторону в договір поставки. Якщо компанія не надає такий договір – це привід відмовитись від послуг.

6. Просіть реквізити компанії та перевірте їх по різних базах.

7. Перевірте договір який вам дали для вичитування з тим, який ви будете підписувати. Вони мають бути абсолютно однаковими.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.