Трилогія: Фінанси Київщини, частина ІІ. Відсутність коштів для бюджетників

17 березня 2017, 18:47
Власник сторінки
Фінансист
0
113
Трилогія: Фінанси Київщини, частина ІІ. Відсутність коштів для бюджетників

Цифри по незабезпеченості коштами освітян та медиків Київської області.

Постійно чую від жителів Київської області хвилювання щодо болючого питання для багатьох людей – заробітна плата працівників лікарів та освітян. Сьогодні я деталізую основну фінансову проблематику медичної та освітньої галузей в Київській області.

Обласний бюджет на 2017р. був схвалений Київської обласною радою 26.12.2016 р. Проект бюджету Київщини готує та подає до прийняття депутатам облради розпорядник коштів  - департамент фінансів Київської облдержадміністрації. Проект готується департаментом фінансів за своїми баченнями й розуміннями. Як мають фінансуватися, приміром, освітні заклади обласної мережі: заклад подає бюджетний запит до Київської ОДА, а розпорядник коштів – департамент фінансів КОДА, має ці запити врахувати при розробці проекту бюджету на наступний рік.

Перед  прийняттям бюджету-2017 цифри були перевірені нашою постійною комісією із питань бюджету та фінансів. На всіх засіданнях бюджетної комісії представники департаменту фінансів запевняли, що цифри, наведені в проекті бюджету, повністю покривають потреби й видатки.

Рік розпочався, й існування столичного регіону згідно прийнятого бюджету Київської області на 2017р.  відразу пішло не так, як очікувалося. Ще не скінчився перший квартал, а вже зрозуміло, що існує чимала незабезпеченість по необхідних видатках обласного кошторису. 228 млн.грн. вже не вистачає лише самій медичній сфері, із яких:

87 млн. грн., - незабезпеченість по заробітній платі;

1,4 млн.грн., - на розвиток та збільшення з урахуванням відкриття нових підстанцій та функціонування нових бригад.


До незабезпеченості коштами заробітної плати, це 87 млн.грн., входить, зокрема:

- Екстрена медична допомога - 18 млн.грн.;

- Лікарні - 39 млн.грн. ;

- Спецзаклади (диспансери) – 18 млн. грн;

- Санаторії – 4 млн.грн;

- Центр крові - 643 тис. грн.;

- Судмедекспертиза, медстатистика – 4,6 млн.грн.

 

Чому виникла ця незабезпеченість?

З 2017р. країна має мінімальну заробітню плату розміром в 3200 грн. Коли розпорядник коштів опрацьовував бюджетні запити, вони виходили з того, що 3200 грн. розповсюджується тільки на загальну заробітню плату. Але ж галузі освіти та медицини мають в частині оплати праці спеціалістів й перелік обов’язкових надбавок: надбавки за інтенсивність, за роботу в нічний час та інші – ті надбавки, які  обов’язково мають покриватися коштами. Й ці надбавки не були враховані. вони є досить великими й наразі ситуація склалася так, що лікарі, які навчалися в вищих освітніх закладах, проходили інтернатуру, мають великий досвід, неабиякі знання та вміння, отримують зарплату однакового рівня з технічним персоналом лікарень та молодшого персоналу.

Подібні надбавки спеціалістам існують й в галузі освіти.

 

Тож, наприкінці першого кварталу 2017р. можна констатувати, що бюджети обласних закладів освіти та медицини по заробітній платі дійсно є незабезпеченими.

Але не тільки фонд заробітної плати викликає занепокоєння. Коли я почала розбиратися всередині, виявилося, що на прикладі одного комунального закладу освіти (КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти» м. Біла Церква) незабезпеченість вилилася ще й в непокриття коштами таких КВЕДів як: «придбання додаткових матеріалів» та: «матеріали для розвитку».

Тож, маємо вже сьогодні ряд закладів, які не можуть існувати без підписки, наукових матеріалів, забезпеченням лабораторій та інших необхідних умов існування.

Ці видатки в обласному бюджеті Київщини взагалі не були враховані. Зараз освітні заклади Київської області звертаються до мене, як до Голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради, з питанням розглянути можливість звернення до розпорядника коштів врахувати ці видатки.

Неодноразово на своїх засіданнях бюджетної комісії, враховуючи  останнє, ми рекомендували Київській облдержадміністрації та Київській обласній ради звернутися до міністерства охорони здоров’я, міністерства освіти та міністерства фінансів, до Кабміну та Верховної ради - з питанням збільшення видатків з державного бюджету та стабілізаційно-додаткових дотацій на підтримку місцевих бюджетів.

Ці цифри зараз в нас вже є. Комісія надала відповідні рекомендації, тож чекаємо на відповідний зворотній зв'язок  від установ.

Отже, незабезпеченість коштами справді є, й розпорядник коштів, Київська обласна державна адміністрація, має на це реагувати першим за інших, тому що ми не маємо забувати про наступне: кожний день простою та бездіяльності – це несвоєчасна виплачена зарплата нашим співробітникам освітніх мереж освіти та медицини, це непридбані ліки, паливно-мастильні матеріали тощо.

Кожна копійка, яка наразі надходить, має негайно підніматися в дохідну частину та відразу подаватися на покриття видатків. Це – оперативність роботи чиновників, яка вкрай необхідна вже сьогодні.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.