Права споживачів. Стан і перспекти

15 березня 2017, 14:17
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
117
Права споживачів. Стан і перспекти

Права одних породжують обов’язки інших.

У продавця є право отримати за товар ті кошти, які він хоче і право продавати за ту ціну, яку він хоче і продавець пам’ятає лише про це, забуваючи про права покупця на безпечний товар належної якості.  

15 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день прав споживачів, який з 1983 року проводиться під егідою Організації Об’єднаних Націй.

Генеральна Асамблея ООН у своєму історичному документі «Керівні принципи для захисту інтересів споживачів», прийнятому в 1985 році, який, по суті, є дорожньою картою для урядів усіх країн, акцентувала їх увагу на відповідальності за дотриманням прав громадян як споживачів в головних сферах життєдіяльності людини.

В той же час, споживчий ринок України залишається без належного державного контролю, органи ринкового нагляду не працюють, що дозволяє представникам недобросовісного бізнесу просувати та реалізувати прострочені і небезпечні для життя і здоров’я людини продукти харчування, медикаменти, товари та послуги. Нажаль, бездіяльність влади в цих напрямках віддаляє Україну від  виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань, унеможливлює застосування відповідних положень Конституції України і Закону України «Про захист прав споживачів». На противагу Україні, права споживачів в Європейському Союзі та розвинутих демократичних країнах світу входять до головних пріоритетів у діяльності політиків і урядовців.

В умовах складної економічної ситуації в країні, перманентного мораторію на проведення перевірок бізнесу, широкого розмаху набула тенденція наповнення споживчого ринку неякісними та небезпечними товарами. Відсутній контроль держави сприяє розвитку недобросовісної конкуренції, яка реалізує продукцію низької якості. Попри це, за нашим законодавством, якщо громадські обєднання напишуть скаргу до Держпродспоживслужби про порушення прав споживачів, то за цією скаргою не відбудеться жодних дій, адже за законом про державний контроль і нагляд дозволяється виходити на позапланові заходи виключно за зверненням фізичної особи. Таким чином, ми маємо такий комплекс факторів, який знищує всю систему захисту прав споживачів в Україні.

Нещодавно, на початку року, я і сам став учасником певних подій, щодо якості товару, придбавши дитині смартфон Китайського виробника в одній із відомих мереж продажу. Рівно через 20 днів телефон просто припинив працювати.

Звичайно сперечатися зі мною, який дуже добре знає законодавство, мережа не стала (я зберіг і чеки, і упаковку товару) і невідкладно повернула всі кошти за товар, але ж настрій дитині зіпсували. Хоча якби на моєму місці був пересічний громадянин, який не знає законодавства, не знає, що варто зберігати чеки і упаковку, то він міг би залишитися надати з неякісним товаром.

У 2016 році з ринку страхування життя зникло п‘ять великих страхових компаній разом з грошима своїх клієнтів-страхувальників, які понад 10-ти років здійснювали страхові внески. Такі дії страховиків, стали можливими через бездіяльність регулятора, який не здійснив належний державний нагляд за платоспроможністю цих страхових компаній і не захистив права та інтереси споживачів.

За 10 днів березня 2017 року у судах м. Києва відбулось 107 засідань щодо захисту прав споживачів або діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. По Україні таких засідань пройшло 154 за 10 календарних днів. Аналіз судових процесів дає суху статистику: понад 90% позовів стосується порушення прав споживачів у сфері банківських та інших фінансових послуг. Три відсотка позовів подається до постачальників комунальних послуг і 2-3% позовів подано споживачами, які придбали неякісний товар або отримали неякісну послугу. На жаль, статистика задоволення позовів споживачів практично нульова. До того ж, справа може слухатися рік-півтора, а якщо призначити експертизи, то й значно довше. 

Україна входить до ТОП-10 «найбільш нещасних» економік світу, вона є світовим лідером з падінням добробуту населення, за оцінкою ООН мільйони наших співвітчизників сьогодні відносяться до категорії бідних, а сотні тисяч проживають у злиднях. В той же час, швидким темпами зростають ціни на житлово-комунальні послуги, продукти, ліки, при зниженні їх якості. За останніми дослідженнями, близько 90% українського ринку ліків заповнено фальсифікованою продукцією. Такі шокуючі факти можливі тому, що це питання ніким не контролюється. На цьому тлі, людина як споживач не захищена перед свавіллям чиновників та недобросовісних бізнесменів. 

Некомпетентність, непрофесіоналізм та хабарництво в органах влади призвели до того, що Україна входить до найбільш корумпованих країн світу, але головні її корупціонери продовжують засідати в новому парламенті і займати відповідальні державні посади.

В підсумку варто зазначити, що авторитет держави серед іншого і базується на дотриманні прав споживачів, адже найболючіше людей зачіпають навіть не високі зарплати депутатів чи тотальне розкрадання бюджету, а порушення саме їх прав, адже недарма кажуть, що своя сорочка ближча до тіла.

В своїй промові Джон Кенеді, Президент США, сказав : «Споживачі - це всі ми, споживачі - це найбільший економічний шар, який впливає майже на будь-яке приватне або державне економічне рішення... Але це єдиний голос, якого часто не чутно

І поки цього не зрозуміє і держава, і продавці, які є такими ж громадянами і споживачами, доти не буде покращення в стані споживачів.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.