БІОГАЗОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ – епілог (?)

13 лютого 2017, 01:32
Власник сторінки
Журналист
0
85
БІОГАЗОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ – епілог (?)
Розшукові роботи на львовському міському звалищі після трагедії в якої загинуло 4 пожежних.

В Івано-Франківську відбувся тендер на виконання дегазаційних робіт на полігоні твердих побутових відходів поблизу села Рибного. Є дуже богато питань.

В Івано-Франківську на виконання дегазаційних робіт на полігоні твердих побутових відходів поблизу села Рибного. Тендер чомусь проводило КП «Полігон», при тому що такі питання віршує  міська адміністрація. Івано- Франківське комунальне підприємство, починаючи конкурс, наголошувало, що переслідувало кілька цілей. Одна з них - забезпечення  сміттєзвалища електроенергією для роботи сортувальної лінії для відходів;  ще потрібно було будівництво відводів накопичення біогазів, які шкодять довкіллю, і можуть привести до раптових викидів метану. Це спричиняє масштабні пожежі на необлаштованих смиттєвих полігонах, і спровокувало обвал на Грибовицкому сміттєзвалищі під Львовом.

До конкурсу подали документацію дві фірми – фірма «ЛНК» (з головним офісом у Києві), яка має вже десяток успішних завершених проектів із збудуванням електростанцій на біогазі, та чернігівська компанія «Клеар Енерджі», яка є хоч і не є новачком у будуванні різних схожих об’єктів , але ні одної біогазової електростанції ще не ввела в роботу.  

За словами активістів з Івано-Франківська, -«Клеар Енерджі» було з самого початку "визнано перможцем"...  і конкурс бул фікцією. Але якимось чином про проведення цього конкурсу стало відомо у столиці,  і до змагання за право вкласти в проект свої гроші і збудувати біогазову станцію долучилась компанія з американськими інвестиціями «ЛНК». Сам конкурс за своїм змістом був простіше екзаменаційного тесту. Члени комісії, до яких і зараз є питання щодо їх кваліфікації, повинні були ставити бали кожній компанії; за ідеєю цей процес повинен був бути прозорим, і мав обговорюватись з участю франківської спільноти. Але, мабуть,підрахувавши бали, комісія почала робити дива. Так, комісією було заявлено, що учасники конкурсу не представили усіх необхідних документів. Представники «ЛНК» наголосили, що хотіли б бачити рівні умови конкурсу і запропонували членам комісії поїхати до об’єктів обох претендентів, щоб там на місці зафіксувати їх професійність.  Комісія зголосилась. Один з представників ЛНК навіть виклав у себе в фейсбуці фотографії з візиту представників франківського КП «Полігон» до себе на об’єкт.  Фото з інших об’єктів не знайшлось. Але ж казали, що до чернігівчан були питання щодо відповідності того,що вони показали комісії, конкурсним умовам. Перевірити це неможливо, бо комісія нікому нічого не сказала, і в закритому режимі було прийнято рішення на користь «Клеар Енерджі». Чим вони керувались - неясно. Мер міста на це питання не відповідає, і складається враження, що він уникає обговорень усієї цієї історії, чи, мабуть, зовсім не має поняття, що і хто вирішував.

Цікавий факт – «Клеар Енерджі» ще до початку конкурсу вже почала якісь роботи на полігоні в Рибному, навіть почала заключати якісь договори – мабуть, була впевненість, що немає конкурентів, а коли вони з’явились, почала обіцяти КП «Полігон» зробити перший етап робіт за дуже сумнівні терміни. І,судячи по всьому,комунальники ніяких питань з  цього приводу не задавали, що є дуже підозрілим.  

За словами директора «ЛНК» Сергія Клименка, реальний час будівництва такого об’єкта – від 6 місяців, а не два чи три, як обіцяють інші. Але ніхто нічого не перевіряв, не обговорював, результати голосування засекречені, як військові накази.  Усі набрали води до рота - що мер, що керівник КП «Полігон» відмовляються відповідати на питання, і навіть вже не згадують про цю «дуже вигідну» для міста угоду.

Справа в тому, що подібне прийняття рішення «тишком-нишком»  частіше всього є ознакою якоїсь корупційної схеми. Але ж «Клеар Енерджі» вкладає не свої кошти, і не кошти міста, а обіцяє вкласти кошти інвесторів, і от тут є питання – під яку гарантію? Якщо проект не буде реалізовано, хто буде відповідати перед інвестором? Місто? Мер? Чи все ж таки призначать відповідальним директора звалища, який, як я вже друкував вище, чомусь вирішує ті питання, які є в компетенції керівництва міста. Тому незрозуміло – хто і як вирішував, хто і як голосував, чому засекретили протоколи комісії, чому неопрелюднений склад комісії. Історія з львівським сміттєзвалищем  вчить нас, що подібні дії, які є ознакою корупції, можуть призвести до трагедії з людськими жертвами. І мені дуже прикро, що франківська громада не звертає уваги на те, як міська адміністрація вирішує нагальні питання, пов’язані з життєзабезпеченням та безпекою міста. Робить ці рішення непрозорими і ігнорує питання щодо їх законності. Мабуть, перший, хто повинен схаменутись і перевірити результати конкурсу – сам мер міста… але він навіть не хоче про це говорити.  Може, вже збирається на підвищення? Чи знає щось таке, про що суспільству не треба розповідати?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: сміття,Івано-Франківськ,спалювання сміття,Івано-Франківщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.