Проблеми людей похилого віку

07 лютого 2017, 15:48
Власник сторінки
0
122
Проблеми людей похилого віку

Самотній і немічний

Мартин Васильович Джус – підопічний Центру «Пенсіон» з Івано-Франківська. Договір довічного утримання уклав у грудні 2014 року. Чоловік виявив бажання отримувати матеріальну допомогу, і Центр допомоги та соціального захисту пенсіонерів регулярно сплачував йому додаткові кошти. Здавалося, життя людини повинно було покращитися, але це в ідеалі.

Пенсіонеру взагалі протипоказаний алкоголь, оскільки хворіє цукровим діабетом, а багато його знайомих зловживають спиртним. До того ж інколи вони відбирали пенсію чоловіка та виплати від «Пенсіону», витрачали їх на алкоголь та закуску, влаштовували у квартирі Мартина Васильовича посиденьки, поступово перетворюючи помешкання на смітник. «Друзів», охочих пиячити в квартирі і витрачати кошти пенсіонера, завжди вистачало. У результаті, вже в середині кожного місяця Мартин Васильович ходив по під’їзду і просив у всіх хоч шматочок хліба – не залишалося ні копійки на існування. Ось так літня людина, яка до того ж хвора на цукровий діабет, занедбала своє життя. В чоловіка опускалися руки, не хотів за собою слідкувати, інколи на нього було страшно глянути – брудні довгі нігті, немите волосся, неприємний запах тижнями немитого тіла – потрібно було вживати якихось кардинальних заходів, тому Центр допомоги та соціального захисту пенсіонерів «Пенсіон» вдався до радикальних методів зі своїм підопічним. Незважаючи на те, що в договорі була зазначена лише регулярна матеріальна допомога, влітку 2016 року в Центрі прийняли рішення хоч інколи робити прибирання у квартирі підопічного та регулярно надавати послуги домогосподарки, яка готуватиме чоловіку їжу.

Загальновідомо, що при цукровому діабеті важливо систематично їсти і не можна вживати алкоголь, оскільки це може призвести до коми, але «добрі» сусіди та знайомі інколи пропонували дідусю випити, укорочуючи йому таким чином життя. Саме ці люди стали чинити опір доглядальниці – не пускати її в помешкання, розкидати сміття по квартирі у її відсутності, з’їдати всю їжу, приготовану дідусеві (вона йшла їм як закуска під спиртне) і т.д. Центру «Пенсіон» довелося змінити кілька доглядальниць-домогосподарок для Мартина Васильовича – майже ніхто не витримував «друзів» підопічного, які весь час збиралися у квартирі, розводили антисанітарію, зводили нанівець всі зусилля по прибиранню. Ось таке замкнене коло: алкогольна залежність сусідів та знайомих дідуся – витрачання ними грошей підопічного на випивку – напівголодне життя пенсіонера – виклик поліції – хвороба – лікарня і т.д. Як наслідок: в минулому 2016 році Мартин Васильович кілька разів потрапляв до лікарні. Головна проблема – псевдодрузі, які звикли пиячити в квартирі дідуся і весь час намагаються вдертися в його помешкання. Ось така складна ситуація.

Деякі мешканці під’їзду дуже невдоволені сусідством з Мартином Васильовичем, адже він не умисно міг завдати шкоди собі та іншим людям, наприклад, залишав увімкненим газову плиту і забував про чайник на ній.

В січні 2017-го Мартин Васильович знову потрапив до лікарні. Наразі чоловіка виписали, він вже знаходиться вдома, його життю нічого не загрожує, тепер має щоденно доглядальницю. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: пенсійний вік,лікарня,пенсіонери
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.