Як намагались переплатити на старих тролейбусах або Остап Бендер живе в Херсоні

02 лютого 2017, 23:30
Власник сторінки
IT
0
1202
Як намагались переплатити на старих тролейбусах або Остап Бендер живе в Херсоні
- Ваше политическое кредо? - Всегда!

Ось і наступив новий 2017 рік, а це означає що завершено бюджетний 2016 рік. Прийшов час проаналізувати закупівлю вживаних тролейбусів, що намагались купити, для міста Херсону в 2016 році.

Знову ж хотілось зазначити, що не являюсь журналістом і ті дані, які наведено в цій статті взяті з відкритих джерел, інформаційних запитів або власноруч зробленого матеріалу.

По-перше, хотілось би подякувати тим людям, з якими ми разом незважаючи на інформаційну і бюрократичну протидію зібрали ці матеріали.

З чого все почалось, або «Дэнги давай! Давай дэнги!»

4 квітня 2016 року на посаду виконуючого обов’язки директора МКП «Херсонелектротранс» (далі МКП «ХЕТ») мером міста, який пройшов раніше Майдан і декларував боротьбу з системою, для забезпечення голосування фракції «Опозиційний блок» в Херсонській міськраді було призначено її голову Устінова Єгора Олександровича. Він і вся родина цього «господарника» була весь час «пов’язана з бюджетом» (мама – директор школи, батько – директор ринку, він – голова РДА і заступник губернатора під час «прахфесора»).

В свої перші місяці роботи пан Устінов був помічений в розбиванні сум на допорогові закупівлі для уникнення використання системи «Прозорро». Про це більш детально можна прочитати за посиланням http://samizdat.ks.ua/v-hersone-na-deputata-i-direktora-kp-zaveli-ugolovnoe-delo-za-korruptsiyu/.

Під час розподілення профіциту бюджету міста Херсона в 132 млн. 27 липня 2016 року було виділено 14 млн. на закупівлю 12 тролейбусів, що були в користуванні в країнах Євросоюзу. При цьому під час виділення грошей було врахована вимога Громадської ради при Херсонському міському голові про обов’язкову закупівлю низкопідлогових тролейбусів, які більш зручні для людей з особливими потребами. Підтвердження цього факту на трансляції цієї сесії, де директор департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради  і депутат міської ради Підперигора Роман Степанович підтверджує, що вимога про пандуси в тролейбусах врахована. (дивитись з 3:16:51) (копія https://youtu.be/n9vKbWaCzFE?t=11811)

Про це ж свідчить публікація самого Єгора Устінова на своїй сторінці в Фейсбук:

Також при прийнятті рішення не було надано ніяких техніко-економічних розрахунків, чому виділяється саме така сума на закупівлю тролейбусів.

Про це свідчить один з коментарів голови фракції «Самопоміч», керівника бюджетної депутатської комісії Андрія Дмітрієва. (дивитись з 3:36:38) (копія https://youtu.be/n9vKbWaCzFE?t=12998)

також відповідь управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку Херсонської міськради

і відповідь самого МКП «ХЕТ» про засекреченість даних

Реєстрація тендеру в системі «Прозорро», або «Лед тронулся господа присяжные и заседатели, лед тронулся!!!»

Ще до проведення тендеру сам пан Устінов в Фейсбук писав, що у нього є пропозиція від однієї фірми про купівлю низкопідлогових тролейбусів 1999-2004 років.

Вже під час формування закупівлі на порталі публічних закупівель 11 серпня 2016 року не було зазначено умову низкопідлоговості, а очікувану вартість закупівлі в 14 мільйонів залишили без змін (посилання на сторінку закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-11-000373-c/).

В результаті орієнтовна ціна за 1 тролейбус склала 14 млн. / 12 = 1 166 тис. грн. На час створення закупівлі на порталі «Прозорро» вже існувало 2 аналогічних інших закупівлі:

-   для Запоріжжя – при аналогічних вимогах закупівлі – орієнтовна ціна закупівлі за 1 тролейбус була зазначена 1 050 тис. грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-07-19-000116-a/).

-      для Рівного – при відсутності умови пофарбування, грунтування зовнішньої оббивки, пофарбування салону, обробки днища і комплектації новими шинами – орієнтовна ціна за 1 тролейбус склала 683,33 тис. грн., що майже на 500 тис. менше херсонської на 1 (!) тролейбусі. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-09-000062-b/)

Не дуже стає зрозумілим навіщо включати умови фарбування і доопрацювання корпусу в орієнтовну ціну, якщо на момент підготовки тендеру навіть приблизно невідомо в якому стані приїдуть корпуси тролейбусів (звісно якщо постачальника не визначено заздалегідь). Приклад поставленого в м. Рівне тролейбуса (без фарбування) нижче на малюнку. Один з шести тролейбусів дійсно фарбували, грунтували (взято з сайта КП «Рівнеелектроавтотранс» РМР http://troleybusrivne.pp.ua/)

 Окрім того переплата в майже 500 тис. покриває можливе подальше фарбування і доопрацювання з корпусом тролейбуса з великим запасом. Для розуміння переплати - зовнішнє фарбування автобуса Еталон або Богдан, який має площу в 2 рази менше тролейбуса Skoda 14Tr коштує 35-40 тис. грн., комплект нових шин коштує 30 тис. грн. 

Ніякі інші покращення електричної або ходової частини у зрівнянні з містом Рівне в умовах закупівлі не зазначено.

В другій частині цієї статті, яка буде написана пізніше, також стане зрозуміло, що умови від міста Херсона не є чимось унікальним.

 Викидання найдешевшої пропозиції або «Да, это вам не Рио-де-Жанейро!»

Почалось подання пропозицій. Реєстр пропозиції (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-08-11-000373-c/print/bids/html/b2bf1c686009a89fb9cbe44792a2be9c/).  Першим свою пропозицію подав ФОП  Шворак Анатолій Іванович 04 вересня 2016 року  о 18:30 з ціною запропонованою за один тролейбус 1 000 тис. грн.

Вже наступного дня 05 вересня о 15:24 створюється файл зі змінами умов участі в конкурсі, які дозволяють 23 вересня 2016 року відмінити найдешевшу пропозицію.  (посилання на файл https://public.docs.openprocurement.org/get/d9efbb3303c74e0aae7ed3dab3f430c0?Prefix=247df56082cc4c9ca43145b3ad7ad838%2Fefa7ac76f66d4d4bab0848aa5d5320b7&KeyID=52462340&Signature=HWMtTHuhaX%2FWWtS0QyHEBkD3DHIxxnqN0Rx4HPk9eWboQejSDjw94RWb2t9MCyqjPek0ok4f7NTPI5V%2FvPwQCA%253D%253D).

Цей файл створюється скоріш за все з комп’ютера начальника відділу координації публічних закупівель Херсонського міськвиконкому Сурми Наталі Борисівни про що свідчить графа Автор у властивостях файлу і її електронної пошти на сайті міста.

В своїх виступах керівники МКП «ХЕТ» також намагались показати ФОП Шворак А.І., як непорядного партнера, але в 2016 році він виграв і поставив тролейбуси в м. Рівне. Більш детально про це в другій частині цієї статті, яка буде опублікована згодом.

 Хто виграв в тендері? або «Остап играл в шахматы второй раз в жизни»

В результаті в тендері виграє ТОВ "Торговий Дім "ЛІТАН". Що відомо про цього постачальника? Він займається поставками з країн Європи, при цьому є розслідування, де цей постачальник продає по завищеній ціні, купуючи в Європі дуже дешево. Можливо так роблять всі інші постачальники, але саме цей постачальник є фігурантом ряду кримінальних справ (так само як і пов’язана з ним фірма ТОВ «Дуотранс») по цьому є невеликий репортаж ICTV (дивитись з 9:57):

і розслідування Центр журналістських розслідувань:

http://nikcenter.org/newsItem/22407

Також треба зауважити що в 2016 році (можливо через появу системи «Прозорро») цей постачальник в деяких інших містах провів чесні і відкриті торги і вчасно поставив свою продукцію.

Ціна, з якою виграє цей постачальник, складає 1 112 тис. грн., тобто на 112 тис за кожен тролейбус більше ніж пропонував як стартова ФОП Шворак А.І., який по наявній інформації готовий був спуститись до 900 тис. грн.). При цьому бюджет міста переплачує 12 * 212 тис. грн. = 2 544 тис. грн.

Після підняття гвалту в пресі і в мережі Фейсбук пан Устінов підписує додаткову угоду з фірмою-переможцем. На порталі «Прозорро» ця угода досі не опублікована. На своїй прес-конференції все ще тимчасовий керівник підприємства пан Устінов заявляв, що домовився про зменшення ціни до 1 077 грн., а також про те, що Літан взяв на себе зобов’язання які або важко проконтролювати (гарантійне обслуговування, навчання слюсарів), або ті які вже прописані в умовах (новий комплект шин),  або не коштує великої кількості грошей (слюсарні інструменти, компостери, вогнегасники). (дивитись з 11:53).

Додаткова угода з «Літаном», яку було заключено 3 місяці тому (21 жовтня 2016 року) досі не завантажено на сторінці закупівлі.

В Чернівці «Літан» виграв постачання 13 тролейбусів Skoda 14Tr і навіть замість 2 тролейбусів Skoda 14Tr (одинарний) поставив по тій самій ціні 2 тролейбуса Skoda 15Tr (полуторний). Їх стан за 785 тис. видно на відео:

Підтримка своїх або «Почем опиум для народа?»

Після розкриття інформації в пресі також було організовано керівництвом МКП «ХЕТ» «підтримку» з боку працівників МКП «ХЕТ».

Так було надіслано на ім’я Херсонського міського голови Миколаєнко Володимира Васильовича лист від працівників МКП «ХЕТ» на захист начальника https://drive.google.com/file/d/0B2el_WxTweKgclJpZVR4dXhJcVE/view?usp=sharing) , а також лист від Ветеранської організації МКП «ХЕТ» на ім’я секретаря Херсонської міської ради Урсуленко Олени Борисівни, з вимогою «зупинити тиск на їх керівника». 

В другому абзаці цього звернення є текст «Ми, колишні працівники цього підприємства, а зараз звичайні пенсіонери.» Якщо порівняти підписи в обох документах, то можна знайти працюючих пенсіонерів, які, мабуть дорожать своєю роботою.

Окрім того ветеранська організація налічує приблизно 300 ветеранів, рада ветеранів на той момент складалась з 12 членів. На раді ветеранів ці проблеми не обговорювались і рішення про скликання загальних зборів ветеранів не приймалось. Вже були пропроведені збори тільки після поширення інформації про незаконність попередних дій.

На письмовий інформаційний запит, відправлений по пошті заказним листом, про надання протоколів засідань, а також про точну кількість працюючих ветеранів серед підписантів зверннення від ветеранської організації МКП «ХЕТ» не надало.

Херсонська журналістика або «— А 100 рублей не могут спасти предводителя дворянства?   — Я полагаю, что торг здесь не уместен!»

Як же повела себе велика кількість різних херсонських газет, інтернет-видань, телеканалів? А ніяк. В ефірі багатьох телеканалів став з’являтись тимчасовий очільник МКП «ХЕТ» (звісно лише на інтерв’ю), на багатьох інтернет і паперових ЗМІ стали з’являтись статті, які не висвітлювали озвучені вище факти, а лише відбілювали авторитет пана Устінова.

На єдину передачу, де були присутні представники громадськості, і яка проводилась в режимі обговорення на телеканалі «Скіфія» (журналіст і автор Лідія Григор’єва) пан Устінов не з’явився.

https://www.facebook.com/100001899954536/videos/1292900714116581/

Деякі «примерські» видання більш того почали приписувати активістам замовність дій.

Звичайно були і такі, які висвітлювали наявні докази, за що їм велика подяка і повага.

А що ж «мер з Майдану» або «Командовать парадом буду я!»

Весь час мер підтримував свого протеже, а якщо дивитись на фото з дня міста 2016 року то можливо і друга.

 23 листопада 2016 року вдалось піти до мера міста Володимира Миколаєнко і озвучити всі факти, які стали відомі на той момент з приводу цієї закупівлі. На це Володимир Васильович пообіцяв звернутись зі всіма наведеними фактами до Державної фінансової інспекції (колишнє КРУ) (дивитись з 59:54):

Через деякий час мною було направлено інформаційний запит до Херсонського міського голови про наявність такого звернення а також про відповідь, яка була надана.

Мені надійшла відповідь

При цьому в кінці жовтня пан Устінов ніяк  не міг пояснювати факти, які з’явились тільки в листопаді (!) після закінчення тендерів і визначення переможців на закупівлю тролейбусів, що працювали в Європі в інших містах (Маріуполь, Біла Церква, Чернівці); проведення прес-конференції 07 листопада 2016 року з приводу закупівлі паном Устіновим; лист від колишніх працівників, що насправді працюють був від 02 листопада 2016 року і головне – додаткова угода була підписана саме в той самий день, 21 жовтня 2016 року, коли і був написаний лист Державною фінансовою інспекцією.

Таким чином я розцінюю не написання листа в фінансову інспекцію міським головою міста Херсона одним з доказів покривання, а можливо і участі, в оборудці по закупівлі тролейбусів зі значно перевищеною ціною.

Реакція правоохоронних органів або «Эх! Никто нас не любит. Несчитая Уголовного Розыска, который тоже нас не любит . Мы чужие на этом празднике жизни….»

Після оприлюднення перших фактів СБУ дійсно заблокувало оплату  казначейством.

З 2013 року у МКП «ХЕТ» існувала заборгованість перед державою суми в 5 819 599 грн. Саме через наявність цієї заборгованості були 23 листопада заблоковані рахунки МКП «ХЕТ» після звернення міської податкової і пенсійного фонду 

Міські депутати на засіданні 30 листопада 2016 року з 14 млн. гривень на закупівлю тролейбусів погасили цю існуючу заборгованість.

На сьогоднішній день стало відомо, що проводиться розслідування з приводу даної закупівлі.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/63736053

 Щоб зробив би справжній керівник на місці керівника МКП «ХЕТ» або «Бунт на корабле?!»

Україна в 2016 році отримала від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) 200 млн. євро кредиту на закупівлю громадського транспорту. Херсон не приймав участі в розподіленні цього кредиту. Замість того, щоб вийти з ініціативою погасити заборгованість перед бюджетом і прийняти участь в розподіленні кредитних грошей (їх отримає 20 міст), пан Устінов вирішив провернути описану вище оборудку (можливо за допомогою своїх друзів).

Просто європейці контролюють гроші, які вони виділяють і не дадуть проводити такі «чесні» конкурси.

 І на останок відео про багаторазову брехню пана Устінова:

В другій частині цієї статті проведу порівняння того, що отримали інші міста за гроші виділені зі своїх бюджетів для порівняння з намаганнями херсонськими Остапами купити найдорожчі тролейбуси з Європи серед всіх міст України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Херсон,корупція,троллейбус,переплата,відкат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.