Повзучий наступ на Мінські угоди

30 січня 2017, 21:45
Власник сторінки
Заступник голови ГО "Інститут миру
2
1883
Повзучий наступ на Мінські угоди

Чому так важливо розвивати пам’ять

Останніх кілька тижнів, починаючи з подій на Світлодарській дузі, українське військове командування та воєнна журналістика активно застосовують термін "повзучий наступ" - то блокпост "ДНРівський" внаслідок цього наступу ЗСУ відіб'ють, то під самісінькі стіни Дебальцеве просунуться. Не візьмуся з'ясовувати, хто його вигадав і вперше публічно сказав. Не беруся судити, чим повзучий наступ відрізняється від звичайного - я ж не воєнний стратег. 

Проте наступ є наступ. І скільки б нам не пояснювали різної ваги та впізнаваності експерти, наче б то нічого не виходить за рамки Мінських угод, домовленість про припинення вогню є домовленістю про припинення вогню. Саме припинення вогню є першим пунктом будь яких мирних угод, а у мінському форматі воно, до всього, "негайне і всеосяжне" (!). Отже будь-який бій - чи то ГРАДами, чи то "калашами", чи навіть водяними пістолетами, рогатками й пожованим папером - є беззаперечним порушенням цього першого пункту. Тим паче наступ, нехай він сто разів і повзучий.

Починаючи з позавчора ситуація на Донбасі остаточно вийшла з-під контролю. ОБСЄ зафіксувало на сьогоднішній ранок більш як 2000 (дві тисячі!) порушень режиму тиші. "Прильоти" дійшли до житлових кварталів Донецька та Макіївки, з боку непідконтрольних територій обстріляли Авдіївку та позиції ЗСУ. З обох боків розмежувальної лінії є жертви серед мирного населення, обома сторонами на всю застосовується техніка, заборонена тими самим Мінськими угодами. Обидві сторони звинувачують одна одну у провокаціях з метою зриву Мінського процесу в цілому. 

Заяви ворожих сторін написані немов під копірку, що остаточно дезорієнтує як пересічного громадянина, так і світові ЗМІ. А це дозволяє відкинути будь-які спроби бути об'єктивними, але дає змогу в черговий раз зайняти зручну та звичну сторону "своїх". Інформаційний фон, пов'язаний із загостренням конфлікту підштовхує нагнітати емоційність під час будь-якого обговорення, тим самим ще глибше вганяючи клин між людьми, які волею долі та пропаганди опинилися по різний бік інформаційної барикади.

Справді, у подіях останніх днів легко заплутатися, якщо забути про те, що було напередодні. А напередодні був той самий "повзучий наступ".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: ОБСЕ,ЗСУ,Перемирие на Донбассе,Авдеевка - новости,Мінські угоди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.