Забути Майдан

19 січня 2017, 02:04
Власник сторінки
Заступник голови ГО "Інститут миру
3
2553
Забути Майдан

Чому нас досі грабують?



Сьогодні Рада вдруге голосуватиме за законопроект про заборону розташування офісів у квартирах. За нецільове використання житлової площі передбачено штраф від 34 тисяч до 85 тисяч гривень. Ціль цього закону очевидна. Нинішня економічна ситуація в країні змушує бізнес економити, передусім малий та середній. А великий втрачає статки. Адже фірми середньої руки змушені залишати свої облаштовані оупен-спейси із видами на місто і переїздити у більш бюджетні місця, тобто найчастіше - орендувати приватні квартири.

Поміж тим девелоперські кампанії вклали неймовірні кошти у будівництво бізнес-центрів із скла та бетону, частина котрих сьогодні стоїть напівпорожня, а частина взагалі не добудована. І оскільки будівельний бізнес й орендодавці комерційних приміщень - це великі корпорації, здатні лобіювати свої інтереси, а нерідко і представлені у владі, то інтерес їх виживання ставиться вище за інтереси тренінгового центру, агентства нерухомості, локально телеканалу, інтернет-магазину тощо.

Аналогічну ситуацію ми спостерігали ще місяць тому у зв'язку із конфліктом довкола знесення МАФів. Тоді, коли дрібних підприємців бульдозерами та тітушками заганяли у гламурні торговельні центри. Адже за законами ринку вкладені гроші мають окупитися вже сьогодні, а далі хоч трава не рости.

В цьому режимі хижацького витискання максимальних прибутків негайно наша країна живе ось уже три роки. Це вам і зростання тарифів заради забезпечення нових кредитів, і вирубування лісів, і варварський добуток бурштину, і розпил на брухт інфраструктури в зоні АТО, і застрашливий рівень злочинності. Бо якщо грабіжником стає держава, то й простий громадянин теж виходить на велику дорогу із битою пляшкою, ножем, чи гранатою.

А що народ? Народ тим часом намагається вижити та лається на телевізор або собачиться у соцмережах. І продовжує обирати політиків. Між Порошенко та Тимошенко, між Ляшко і Білецьким, між Чорновол і Сироїд. Тобто, обирає добрішого садиста та ніжнішого ґвалтівника.

А ще кожен шукає винного, з-поміж таких як він сам. І більше всіх дістається тому, хто із самого початку знав як буде, а тепер говорить "я ж казав".

Кілька днів тому я дивилася інтерв'ю із Ганною Герман на каналі 112. Вона говорила, що необхідно забути, хто був на Майдані, а хто не був. Цей заклик не знайшов прихильників ані серед тих, хто від самого початку Майдан не підтримував, ані серед тих, хто носив туди пиріжки, теплі шкарпетки чи й сам мерз, прокопчувався димом шин із шляхетною метою задля кращого майбутнього України. "Як ми можемо взяти і пробачити кастрюлеголових ідіотів які розвалили економіку і привели державу до війни?!",- пишуть одні. "Ви колаборанти! Чемодан - вокзал - Росія" - невтомно повторюють інші. А треті, ті, котрі вважають себе самими розумними, ставлять аватарки #я-адекватник та з поважним виглядом повторюють зачовгане прислів'я про панів, холопів та чуби. І ніхто не пропонує об'єднатися, аби відстоювати загальний інтерес, котрий давно вже лежить поза площиною Майдану чи Антимайдану.

А тепер уявімо собі аналогічну ситуацію в період, коли наше суспільство ще не розділилося за принципом свій-чужий навколо оцінок 
кривавих подій трирічної давнини та питання, можна чи не можна жбурляти дріб'язком у російськомовну касирку. Впевнена, влада, яка довела країну до сьогоднішнього стану, не проіснувала б і дня, тим паче з урахуванням тієї кількості зброї, яка знаходиться зараз на руках у політично активних громадян. Та жодна влада і не наважилася б довести країну до такого!

Уся ця риторика про "кастрюлеголових", "майдаунів, що наскакали", "бандерлогів", а також постійні спроби вмокнути опонента обличчям в бруд і возвеличитися над ним лише тому, що "я ж казав!" І є запорукою збереження у владі цинічних і брехливих покидьків.

І доки ми не відмовимося від дріб'язкового бажання відчувати себе на півтора сантиметра вищими і на чверть звивини розумнішими, вони будуть вигадувати все нові та нові закони про те, як нас із вами пограбувати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: власть,Юлия Тимошенко,социальные проблемы,Порошенко,власть и народ,Олег Ляшко,Ганна Герман,Евромайдан,антимайдан,Перемирие на Донбассе,Оксана Сыроед
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.