Зниження ціни на газ для бюджетних установ – черговий гол у власні ворота

21 грудня 2016, 17:37
Власник сторінки
заместитель председателя политической партии "РАЗУМНАЯ СИЛА"
0
75

Наприкінці грудня українці дізналися про чергову аферу року: виявляється, теплозабезпечення бюджетних установ здійснювалося за завищеною ціною.

Отже, з травня цього року НАК «Нафтогаз України» продавав газ виробникам тепла для бюджетних установ по ринковим цінам, що на 12-45% вище за ті, що запропоновані державою. Наприклад, на виробництво тепла та гарячої води «Нафтогазом» була встановлена ціна в діапазоні 6480-7150 гривень за тисячу кубометрів замість пільгових 4942 гривень!

Згідно з повідомленнями ЗМІ, 14 грудня було ухвалено постанову Міністерства економічного розвитку, яку 16 грудня опублікували на сайті Кабінету Міністрів України. Нею запропоновано покласти на НАК «Нафтогаз України» спеціальні обов’язки з постачання природного газу для виробництва тепла та гарячої води для бюджетних установ за пільговою ціною 4 942 грн за тис. кубометрів (без ПДВ), яка визначена як ціна для виробництва тепла для потреб населення.

Це пропонують «Нафтогазу» зробити з начебто благородною метою: «забезпечити прозоре визначення ціни на природний газ для виробників тепла». Насправді ж таке «прозоре забезпечення» ціни на газ – завдання не «Нафтогазу», а Міністерства економічного розвитку та Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, – і вони з ним не впоралися. А тепер новину про об’єктивне ціноутворення вартості газу Кабінет Міністрів подає українцям як покращення.

Повторюється метод, вельми поширений серед українських політиків: «Хочеш зробити добре? Спочатку зроби погано, а потім поверни, як було». В народі кажуть про аналогічну ситуацію грубіше: «Купи козу, продай козу».

Але це так зване «покращення», подібно до багатьох аналогічних ситуацій в крані, знову зроблено поспіхом і не узгоджене з постачальником послуг. Справа в тому, що уряд пропонує знизити ціну ретроспективно, тобто з травня 2016 року, і, відповідно, зробити перерахунок.

Виникає дуже багато питань – і, в першу чергу, чи знає права рука в Кабміні, що робить його ліва рука, і чи знає голова, що роблять її руки?

Цікаво, в якому порядку буде перераховано ціну за постачання газу бюджетникам з початку цього опалювального сезону? Її перерахують всім, чи почнуть із столиці, а потім невідомо де зупиняться?

У «Нафтогазі» вже підрахували, що внаслідок «ретроспективного перерахунку» на кожній тисячі кубометрів газу втратять 2200 гривень, адже до прийняття постанови НАК «Нафтогаз» ще в грудні цього року поставляв газ для опалення та гарячого водопостачання бюджетних установ за тією ж ціною, що і для промислових споживачів.

То ж чи готовий «Нафтогаз» постачати газ бюджетникам за новою ціною? Чи не вплине несподіваний перерахунок на енергетичну систему України та навіть більше – на енергетичну безпеку України?

І останнє питання, скоріш за все – риторичне. Чи не станеться так, що й цей перерахунок вартості газу для бюджетників не останній? Можливо, хтось абсолютно свідомо заплутує ситуацію з рахунками за опалення, щоб остаточно дезорієнтувати керівників бюджетних установ у питанні, скільки й коли платити?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: газ,Нафтогаз,Кабмін,опалення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.