У 2017 році Київська область може втратити бюджет розвитку

10 грудня 2016, 13:59
Власник сторінки
Фінансист
0
92
У 2017 році Київська область може втратити бюджет розвитку

Через витрати на медицину і освіту регіони залишаться без коштів на розвиток. Декотрі громади взагалі збанкрутяться. Реформи в дії.

2017 рік для Київської області в частині бюджету несе багато сюрпризів. У наступному році бюджетні показники можуть стати набагато гірше через навантаження у вигляді комунальних платежів для закладів медицини та освіти.  Пропоную стислий аналіз щодо виконання обласного бюджету  та прогноз на майбутній, 2017, рік - що чекати мешканцям Київщини.


Попередні підсумки  2016-го.

Яким був бюджет-2016 для Київської області та наскільки рік видався успішним для столичного регіону?

Це питання варто розглядати в двох аспектах. З одного боку, ми маємо стрімке зростання доходної частини бюджету, з іншого - нераціональне використання надходжень. У зв'язку зі збільшенням обсягу податків по делегованих повноваженнях, в тому числі податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), ми маємо тенденцію перевиконання доходів на 50%. Це спостерігається і в місцевих бюджетах.

В той же час, на місцях швидше розуміють свої прогнозовані доходи та жвавіше   розподіляють фактичне перевиконання дохідної частини. У області цього поки немає. Коли  місцеві бюджети  на бюджетні нововведення реагують набагато ефективніше , обласний, всупереч перевиконанню, має великі залишки на рахунках, і це є дійсно проблемою.  У цьому році в Київській області дуже великі залишки в дохідній частини. Станом на 1 грудня за загальним фондом є 386 млн. гривень, за спеціальним - 103 млн. гривень. Фактично - майже 500 мільйонів гривень. Зараз вони просто "висять" в області на казначейських рахунках і в наступному році перейдуть в вільні залишки. Наше завдання на наступний рік - оперативно і доцільно їх розподілити, бо в цьому році, на жаль, цього зроблено не було. Бюджет - це гроші людей, які ми повинні витрачати своєчасно і не тримати в повітрі.

У цьому плані в нас також є непорозуміння з центральною гілкою влади. Коли я від себе особисто звернулася до Міністерства фінансів з приводу фінансування профтехучилищ, мені дали цікаву відповідь. Мовляв, вибачте, шановні представники Київської області, але коли ми проаналізували ваші вільні залишки, побачили, що гроші вам не потрібні,  у вас все добре. Певна логіка в цьому є, адже ми повинні ці гроші розподіляти за цільовими направленнями, і в порівнянні з іншими областями ми виглядаємо досить безглуздо перед Мінфіном.

Висловлю припущення, що якби ми оперативно розподілили гроші на капітальні видатки - дороги, садки і ліки то, певно, отримали б з державного бюджету кошти й для однієї  з найпроблемніших галузей в по всій країні - профтехосвіти.




 

Програми, що найбільше викликають питань щодо фінансування.

Вкрай погані показники фінансування програм медичної галузі. Програма "Здоров'я" профінансована на 46% за 9 місяців. Програма щодо забезпечення населення питною водою станом на 1 жовтня була виконана на 60%, програма охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів, розвитку водного господарства - всього лише на 20%, програма розвитку фізичної культури - на 50%.

Вже можна говорити про те, що багато програм не будуть профінансовані до кінця року. Можливо, хтось невчасно провів або взагалі не провів тендери, не отримав фінансування тощо.  Причини і наслідки ми розглядатимемо додатково, коли отримаємо звіти по програмах.

 

Як в ідеалі повинні працювати цільові програми та хто несе відповідальність за ситуацію, що склалася.

Це спільна відповідальність Київської обласної ради та Київської державної обласної адміністрації. Ми нераціонально використовуємо кошти, про що нам не полінувалися вказати в Мінфіні.

В цілому, обласні програми повинні бути погоджені до того, як буде прийнятий бюджет. У Київщини є ціла Стратегія розвитку Київської області до 2020 року, де чітко прописані пріоритетні напрямки - освіта, медицина, соцзахист, капбудівництво і т.д. Теоретично, всі наші програми повинні відповідати цим напрямкам. Ми повинні прийняти їх, збалансовано розподілити витрати, визначити, скільки конкретно відсотків ми даємо на ті чи інші напрямки. Тобто, затвердити за напрямками, розподілити за програмами, проголосувати за бюджет і працювати, а не гратися, як діти в пісочниці.

Я не один раз говорила - якщо ми хочемо розумно витрачати гроші, потрібно рахувати все на півроку вперед.

Ми говоримо про раціональне використання капітальних витрат? Потрібно, по-перше, перерозподілити гроші в програмах, по-друге - провести тендери. Хочемо будувати дитячий садок в травні? Програму потрібно прийняти ще в січні, профільний департамент повинен провести тендер у лютому і тільки навесні почати будувати. А не так, як в 2016 році - проголосували за бюджет розвитку в липні, і хочемо побудувати до кінця року. Аналогічну політику проводити і в сфері медицини: формувати тендерну пропозицію на закупівлю ліків, обладнання, автомобілів, здійснити тендер, визначити переможця і зробити поставку товару. Це звичайний проджект-менеджмент. В 2017 році я наполягатиму, щоб бюджет розвитку приймався хоча б в лютому.

 

Прогнози на 2017 рік. Що викликає найбільше занепокоєння.

Основна загроза нового бюджету (не тільки для Київщини, а й для всіх областей) - передача комунальних витрат установ медицини і освіти на місцеві бюджети. Раніше вони частково покривалися медичної та освітньої субвенціями, в майбутньому році так вже не буде.

Фактично, міста, райони і область для своєї мережі шкіл і лікарень повинні повністю профінансувати всі комунальні послуги. Очевидно, що це дуже великі суми. Цільком прогнозованим є те, що перевиконання бюджету, яке ми можемо направити на капітальні витрати, підуть на медицину і освіту.

 

При такому стані справ в наступному році залишаться біля розбитого корита лікарні і школи. Навіть якщо місцеві бюджети візьмуть ці витрати, вони скоротять всі інші. Розвитку як такого - покупки нового обладнання, ремонтів, впровадження енергоефективності - не буде, адже фінансування передається не новим школам і садкам, а руїнам без попередньої комплектації.

Бюджети, які вже є дотаційними, з цими витратами взагалі перетворяться в провальні. Вже сьогодні перша наша об'єднана громада - КАЛИТЯНСЬКА - не має коштів для подібних проплат. Навіть міста з солідними бюджетами та ефективним розподілом можуть залишитися без грошей на розвиток, фінансуючи медицину і освіту. На мій погляд, це вже не децентралізація.

Вважаю, що в питанні оптимізації медицини і освіти спочатку повинна бути вироблена загальнодержавна позиція. Адже обидві ці сфери перебувають під захистом Конституції.
Тому для мене, як для фінансиста, це - не реформа. Що ми будемо мати надалі? Лікарні без УЗД і ліків, операційні без обладнання, абсолютно старі школи, які отримали в навантаження ще й оплату комуналки? Як ми будемо на це все реагувати в області, допоки невідомо.


Власне, проект бюджету Київської області на 2017 рік вже розроблений, але ми його повернули департаменту фінансів КОДА на доопрацювання. Там є деякі розбіжності, багато витрат ми в обласній раді просто не розуміємо. Загальна видаткова частина на рік збільшена на 800 млн. гривень (і це тільки захищені статті), але ми не отримали повноцінної їх розшифровки: скільки ми будемо окремо давати на зарплату, скільки - на комуналку, скільки - на прямі витрати. Крім того, в ньому є помилки в роз'яснювальної записці. Чекаємо від фінансистів адміністрації уточнень і пояснень.


м.Васильків Київська обл., жовтень 2016. В середній школі №6 обвалилося перекриття декількох поверхів.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.