Десятки тисяч українців активно підтримали ініціативу «#Антибіотик_за_рецептом»

22 листопада 2016, 12:44
Власник сторінки
0
109
Десятки тисяч українців активно підтримали ініціативу «#Антибіотик_за_рецептом»

Результати національної інформаційної кампанії «#Антибіотик_за_рецептом»

14-20 листопада в Україні пройшла національна інформаційна кампанія «#Антибіотик_за_рецептом». Основна мета акції – долучити професійну спільноту та усіх українців до проблеми самолікування антибіотиками, неправильного, безсистемного вживання ліків.

За даними статистики, сьогодні кожен третій українець вважає, що антибіотиками слід лікувати застуду та чекає на призначення відповідного препарату під час візиту до лікаря. Майже 15млрд.грн. українці щороку витрачають на купівлю саме антибіотиків, в той час, коли в 50% випадків вони не потрібні. Недоцільне та надмірне використання антибіотиків також призводить до стійкості бактерій до антибіотиків (бактеріальної резистентності). Лікарі та експерти ВООЗ занепокоєні і попереджають по загрозу так званої «постантибіотикової ери», коли  антимікробні препарати перестануть діяти і ми не зможемо лікувати звичайні захворювання, такі як пневмонії чи післяопераційні інфекції.

Саме тому ВООЗ було ініційовано проведення Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків – з 14 по 20 листопада 2016 року.

В Україні основним організатором інформаційної кампанії виступили ГО «Інфекційний контроль в Україні» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, «Public Health Solutions Agency» та DOC.UA – Сервіс пошуку лікарів.

В соціальній мережі Фейсбук проходив національний флеш-моб «#Антибіотик_за_рецептом», до якого долучилися тисячі українців. Серед активних учасників акції – громадські організації, керівники медичних закладів України, цілі колективи лікарень та медичних установ, спеціалісти ВООЗ в Україні. Захід став дійсно національним явищем, об’єднавши лікарів зі Львова, Києва, Чернігова Дніпропетровщини, Одещини, Харківщини та навіть із Сєвєродонецька.

Акцію активно підтримали в Міністерстві охорони здоров’я – до флеш-мобу долучилися Уляна Супрун, в.о. Міністра охорони здоров’я, Оксана Сивак та Павло Ковтонюк, заступники Міністра охорони здоров’я. Уляна Супрун на своїй сторінці в Фейсбук зазначила, що антибіотики в Україні мають відпускати лише за рецептами. «Бережімо своє здоров’я, користуймося препаратами, ефективність яких доведено доказовою медициною», – закликала пані Супрун.

«Самолікування в Україні значно випереджає сімейних лікарів за кількістю «звернень» людей. Наслідки – величезні фінансові витрати держави і самих громадян. Люди повинні приймати тільки доведено ефективні ліки. Ліки повинні бути за рецептами. Це формула нормальної медицини», – зазначив Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я, долучаючись до флеш-мобу.

Журналісти, медіа-персони, громадські діячи, пацієнтські організації, такі як БФ «Пацієнти України», Всеукраїнська мережа ЛЖВ, Фундація АнтиСНІД США в Україні – AHF та інші також висловили свою активну підтримку акції. Працівники національних та регіональних телерадіокомпаній особисто підтримали флеш-моб, викладаючи в соціальній мережі фото із гаслом «#Антибіотик за рецептом».

Активно підтримала акцію народний депутат України Ольга Богомолець. «Парламент має продемонструвати жорстку позицію вимог до МОЗу і Кабміну щодо найскорішої адаптації української системи охорони здоров'я до європейської якості і європейських стандартів», – закликала Богомолець на прес-брифінгу, який розпочинав акційний тиждень.

Одним із матеріальних результатів інформаційної кампанії стало прийняття Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров'я резолюції «Антибіотикорезистентність та інфекційний контроль», в якій першим пунктом зазначено про розробку Національної стратегії стримування стійкості до протимікробних засобів.

Але важливіше досягання флеш-мобу та національної акції –долучення тисяч простих українців до проблеми відповідального вживання ліків.

Організатори зазначили, що за підсумками тижня, основні завдання акції було виконано.

«#Антибіотик_за_рецептом» – це можливість позитивних змін. Doc.ua не міг лишатись осторонь ініціативи, що цивілізує процес лікування, наближаючи його до рівня усіх розвинених країн. Цю ініціативу підтримали півмільйона наших користувачів. Це важливе досягнення, яким варто пишатися», –  говорить Юлія Демцовакерівник відділу комунікацій DOC.UA – Сервіс пошуку лікарів.

Експерт з громадського здоров’я, голова ГО «Інфекційний контроль  Україні» Віктор Ляшко: «Разом ми зможемо наблизити систему охорони здоров'я в Україні до європейських стандартів. Починати зміни потрібно з формування правильного, свідомого і відповідального ставлення до вживання ліків. Акція «#Антибіотик_за_рецептом» – перша ланка до позитивних зрушень не тільки в системі охорони здоров’я, але й у свідомості кожного українця».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: антибиотики,акция,рецепт,флешмоб,МОЗ,Ляшко,Ольга Богомолец
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.