У ВНАУ відбулось засідання круглого столу«Селозберігаюча парадигма ринку земель"

03 листопада 2016, 12:49
Власник сторінки
0
42
У ВНАУ відбулось засідання круглого столу«Селозберігаюча парадигма ринку земель

31 жовтня у Вінницькому національному аграрному університеті усі «за» і «проти» відміни Мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення обговорювали провідні науковці країни.

«Селозберігаюча парадигма ринку земель» - під такою назвою, в рамках діяльності Всеукраїнського науково-навчального консорціуму на чолі з його президентом, професором, академіком НААН Григорієм Калетніком та ректором ВНАУ Віктором Мазуром, відбулося засідання круглого столу. Ініціатором зустрічі саме у Вінницькому національному аграрному університеті, як в осередку аграрної освіти і науки країни, став віце-президент НААН, професор Валерій Жук. Керівництво держави, аби відновити довіру людей до влади, доручило підготовку пропозицій стосовно врегулювання норм закону по ринку землі саме академікам Національної академії аграрних наук України та науковцям з Вінницького аграрного, як кращим фахівцям з проблематики земельних питань та аграрної галузі країни в цілому. Аби взяти участь у зібранні, у Вінницький аграрний завітали народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, професор Григорій Заболотний, та кращі представники наукової еліти аграрного університету.

- На засідання круглого столу сьогодні зібрались люди, кому не байдуже питання  використання земельних ресурсів, наших плодючих чорноземів, якими так щедро наділена Україна. Для нашої держави діяльність аграрного сектору економіки є визначальною-від неї залежить кількість робочих місць, виробництво валової продукції та ряд інших факторів. Україна займає четверте місце у світі по виробництву зернових. Якщо відкрити ринок землі - з обличчя держави зникне село, головний годувальник країни. Окрім того на сьогодні в Україні немає ні соціальних, ні інфраструктурних, ні законодавчих передумов для  введення ринку землі - розпочав засідання знаний на Україні аграрій Григорій Калетнік. Саме Григорій Миколайович у 2011 році, будучи головою Комітету Верховної ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, попри супротив ласих до землі політиків, став автором законопроекту щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, який було прийнято на законодавчому рівні. В законопроекті Григорій Калетнік передбачав, щоб покупцями української землі були виключно громадяни України,і перш за все- фізичні особи.

- Якщо відкривати ринок земель, то не раніше ніж через п’ять років. Якщо ми відкриємо ринок сьогодні - почнуться спекуляції. Справа в тім ,що у нас немає єдиного реєстру і точної цифри обліку земель. Це і буде причиною чорного продажу землі. Землю таки скуплять іноземці за мізерну для них ціну,- продовжив думку академіка НААН України Григорія Калетніка народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Заболотний.

Про те, що земля є селозберігаючим фактором  говорив і віце-президент НААН, професор Валерій Жук. Валерій Миколайович запропонував біблійських підхід до земельного питання-так звану «п’ятидесятницю» Цей закон вбачає продаж землі на 50 років,іншими словами  здавати у власність дійсно досвідченим землеробам, а не чужоземним феодалам.

Сьогодні селяни за оренду своїх паїв отримують кошти. В середньому, це дві-три пенсії. Для багатьох – це реальна допомога. Якщо земля буде у вільному доступі-вона стане недосяжною для простого селянина.  Через велику вартість долара для вітчизняних аграріїв ця боротьба буде програна. А жителі сіл будуть у залежності від одного власника, який диктуватиме свої умови і щодо ціни, і щодо устрою.

Зараз ціна нашої землі найнижча за всю історію нашої країни . Немає чіткого механізму захисту власника, тобто селянина від зазіхань покупця.  Та й самі покупці у нас теж не захищені законом. Фактично, законодавство не захищає ні одного ні другого, але при нинішній системі, можна спрогнозувати, хто буде у виграші – багатий власник, чи бідний селянин. Перш ніж дозволяти продаж землі, необхідно зменшити корупцію серед органів державної влади та стабілізувати політичну й економічну ситуацію в країні. Найближчі 10-15 років аграрії таких реформ не очікують,- про ці та інші сторони питання ринку землі говорили учасники круглого столу «Селозберігаюча парадигма ринку земель»: Віктор Мазур к.с.н, доцент, ректор ВНАУ; Ольга Мельничук, д.ю.н, професор, декан факультету менеджменту та права; Анатолій Мазур, д.е.н, професор ,завідувач кафедри аграрного менеджменту ; Наталя Правдюк, д.е.н професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку. Незабаром в Академії аграрних наук України відбудеться засідання Президії, де президент Вінницького національного аграрного університету Григорій Калетнік разом із іншими провідними науковцями вищого навчального закладу підніматимуть питання доцільності ринку землі. Також керівництво та вчених ВНАУ запрошено взяти участь у Парламентських слуханнях, які відбудуться 21 грудня у Верховній раді України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.