Кому війна, а кому мати рідна

30 вересня 2016, 15:47
Власник сторінки
журналіст
0
170
Кому війна, а кому мати рідна

У тяжку й скрутну годину, захистить вас квасолина!!!

В Миколаївській області знаходиться загальновійськовий Широколанівський полігон. Він є одним з двох в Україні (разом з Яворівським) доступних для проведення міжнародних військових навчань. Неодноразово використовувався, як місце проведення наземної фази міжнародних навчань “Сі Бриз”. На сьогоднішній день існує загроза самозахоплення земель полігону шляхом збирання врожаю. Справа в тому, що військовою прокуратурою Південного регіону було встановленно порушення вимог законодавства щодо господарської діяльності, під час здійснення командуванням військової частини А1890. Протягом 2010-2015 років між військовою частиною та агротовариствами були укладені угоди про спільний обробіток землі, а саме: 15 664 га землі (235 загальновійськового та 206 авіаційного полігонів). Стаття 4 Закону України “Про використання земель оборони” передбачає, що військові частини за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади і в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, можуть дозволяти фізичним і юридичним особам вирощувати сільськогосподарські культури, випасати худобу та заготовляти сіно на землях, наданих їм у постійне користування. Землі оборони можуть використовуватися для будівництва об'єктів соціально-культурного призначення, житла для військовослужбовців та членів їх сімей, а також соціального та доступного житла без зміни їх цільового призначення. Командир військової частини А1890 зазначував, що вирощування сільськогосподарских культур проводяться на кордоні Широколанівського полігону, на землях, що не залучаються до проведення бойових навчань чи будь-якої іншої діяльності з проведенням заходів для піддтримки бойової готовності Збройних сил України. Головнокомандуючий А1890-ї частини Микула Ш.М акцентував увагу на тому, що данні земельні ділянки використовуються, як “зони гасіння снарядів”, а також, так звані, “санітарні зони”. Виникає питання: а якщо снаряд все-таки потрапить на поле, де вирощується продукція, і більшість товару буде пошкодженно, що призведе до фінансових втрат, чи не підуть гроші з державного бюджету на виправлення ситуації на підставі “покращення становища деражавного об'єкта”, а насправді до кишені “фермерам в комуфляжі”?

В ході судового розслідування, договори про обробіток землі були визнані незаконними, і на сьгоднішній день дане рішення вступило в силу. Тобто всі спроби продовжити подальшу сільськогосподарську діяльність на військових полігонах являються незаконними. Зараз в Україні не те становище, щоб використовувати землі оборони не за призначенням. Враховуючи стан на Сході країни та масову мобілізацію, землі полігонів являються необхідними для підготовки бійців, щоб гідно протистояти агрессору.

Так, 24.06.2016 року військовою прокуратурою Південного регіону України до органів Державної інспекції сільського господарства та Державної екологічної інспекції направлено доручення про проведення перевірок з приводу самовільного захоплення земель оборони. Враховуючи викладене, з метою попередження в подальшому самовільного захоплення земель оборони, прокуратура Південного регіону просить Державні інспекції вжити заходів по забеспеченню охорони території полігону, недопущення незаконного проникнення на землі оборони сторонніх осіб та сільськогосподарської техніки, а також проведення сільськогосподарських робіт, у тому числі і шляхом збирання врожаю. Пізніше було направлене депутатське звернення з цього ж приводу, але у відповідь — лише мовчання. Подібне ігнорування викликає підозру у домовленості між держ.інспекціями та військовою частиною.

Звертаюсь до високопосадовців, які утримують данне питання в повітрі: Схід України вам здається далеким та відчудженим? Бойові дії для вас не такі страшні з екранів телевізора? А якщо війна постукає до вас у двері, ви помідорами будете відстрелюватись?!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законы,сільське господарство,домовленість
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.