Дериволков Степан Дмитрович та його митниця

09 серпня 2016, 19:03
Власник сторінки
0
61
Дериволков Степан Дмитрович та його митниця
Дериволков Степан Дмитрович

Дериволков Степан Дмитрович: Тема боротьби з корупцією зараз, як ніколи, актуальна в Україні. Тільки за рік, що ледь почався, за фактом хабарництва з лав державних структур звільнено понад 160 співроб

Корупціонери в рядах Державної Митної Служби України (ДМСУ) використовують своє робоче місце як ігровий майданчик якоїсь віртуальної гри, в якій з кожним рівнем можна досягти більших і більших збагачень. Причому, як і в комп'ютерних іграх, заповзятливим митникам, яким з такими низькими моральними якостями не місце на державній службі, доводиться проявляти небувалі нахабство і винахідливість. Заступнику голови ДМСУ, Степану Дмитровичу Дериволкову, доводиться мужньо визнати, що в його відомстві, аналоги якого в усьому світі є ризикованим і спокусливим місцем для виникнення безлічі корупційних злочинних схем, ще є з чим боротися.

Дериволков Степан Дмитрович: Тема боротьби з корупцією зараз, як ніколи, актуальна в Україні. Тільки за рік, що ледь почався, за фактом хабарництва з лав державних структур звільнено понад 160 співробітників. Причому, перед контролюючими органами завдання ставиться не тільки виявити і припинити корупційну схему, звільнивши тих, що провинилися, а й передати справу на розслідування в правоохоронні органи. Прес-службою ДМСУ було оголошено, що за перші чотири місяці 2016 року вже здійснено правопорушення 23 службовцями митних постів. За фактом скоєних порушень відкрито 24 кримінальні справи, з яких рівно половина розслідується за фактами хабарництва і корупції, вчинених 14 співробітниками ДМСУ. Трохи менше 10% загального числа засуджених корупціонерів в держструктурах працювали раніше в ДМСУ – це багато чи мало? Степан Дмитрович вірить, що це число буде поступово наближатися до нуля. До того ж, у нього є підстави для оптимізму: надію йому вселяє вступ в силу нового Митного Кодексу України з 1 червня 2016 року. Положення цього зводу законів і правил дасть змогу Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції дати більше повноважень службі внутрішньої безпеки ДМСУ в боротьбі зі злочинними корупційними схемами. Причому, слідом за розширенням повноважень кожного співробітника внутрішніх контролюючих органів кожного з них чекає персональна відповідальність за виявлення, припинення та розслідування корупційних правопорушень. Нове законодавство, яке вступить в силу одночасно з Митним Кодексом України, посилює заходи боротьби з корупцією, тому внутрішні служби безпеки державних відомств повинні звітувати за фактом кожного корупційного правопорушення перед органами прокуратури та антикорупційної політики. Розширені повноваження з особистою відповідальністю співробітників СБ ДМСУ мають реальні перспективи покласти край грі під назвою «Корупція в ДМСУ».

Але і до настання літа внутрішні служби ДМСУ не сидять склавши руки. Адже їм доводиться виявляти такі види злочинних проявів хабарництва та корупції на митних постах, причому, особливо доводитися стежити за роботою прикордонних відомств:

Хабарі за прискорене надання стандартних митних послуг без об'єктивних на те підстав для надання пріоритетів.
Шахрайство, що полягає в свідомо занижених розцінках на митне оформлення або взагалі скасування обов'язкових митних платежів до бюджету країни.
Кримінальні злочинні схеми, пов'язані з несанкціонованим ввезенням в Україну заборонених товарів.

Окремою групою йде фальсифікація серед кадрового складу ДМСУ – йдеться про підроблені дипломи про вищу освіту. Так, 5 років тому було перевірено 20 тисяч дипломів, серед яких виявили 33 фальшивих документи, причому цілих 8 – на Львівській митниці. Взагалі, під час «чистки рядів» найбільше постраждала Львівська митниця – тут замінено до 86% посадового складу.

Співробітникам внутрішніх контролюючих служб доводиться бути особливо уважними при розслідуванні кожного факту отримання хабара або скарги на вимагання хабара. Адже зафіксовано чимало випадків, коли скарги на інспекторів виявляються засобом «провчити» тих за небажання «допомагати» суб'єктам ЗЕД і здійснювати протизаконні дії.

Боротьба з корупційними правовими порушеннями ведеться на початковому рівні, коли можна запобігти можливості виникнення подібного випадку – тобто до того моменту, коли злочин уже стане приводом для порушення кримінальної справи. З цією метою на роботу в ДСТУ приймаються люди, які повинні пройти відповідну перевірку, здатну виявити неблагонадійних осіб зі схильністю до корупції. Крім того, пан Степан Дериволков закликає скористатися цілодобовим телефоном довіри Моніторингового центру ДМСУ, на який ви можете зателефонувати і повідомити про відомі вам факти хабарництва та корупції на митних постах, в тому числі і якщо у вас хто-небудь із співробітників митниці тільки зажадав оплати своїх «послуг». Всі дзвінки оперативно обробляються і розслідуються.

Джерело:
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.