Спецслужба цивілізованої країни чи тонтон-макути?

08 серпня 2016, 00:15
Власник сторінки
науковець, філософ
0
80
Спецслужба цивілізованої країни чи тонтон-макути?

Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України спільно з Національною поліцією викрили співробітника спецслужби - підполковника УСБУ в Харківській області, причетного до збройного нападу на інкасаторський автомобіль

Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України спільно з Національною поліцією викрили співробітника спецслужби - підполковника УСБУ в Харківській області, причетного до збройного нападу на інкасаторський автомобіль.

 

"21 липня в місті Куп'янськ організована злочинна група вчинила збройний напад на інкасаторський автомобіль і викрала 4,6 млн грн. Правоохоронці оперативно встановили особу одного з нападників, яким виявився підполковник Управління СБУ в Харківській області", - повідомляє прес-центр СБУ в середу.

 

Під час обшуків за місцем тимчасового проживання підполковника правоохоронці вилучили майже $ 50 тис., Пістолети Макарова і Люгера з бойовими патронами.

 

Національна поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

 

Підполковнику оголошено про підозру у вчиненні злочину, він затриманий відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Одразу згадується істерика розв’язана в зв’язку з причетністю до схожого злочину одного з бійців полку «Азов». Але зараз чомусь закликів розформувати СБУ чомусь не лунає.

Хоча ці випадки некоректно порівнювати. Але неможливість порівняння явно не в інтересах СБУ.

По  - перше , до співробітників спецслужб певні вимоги завжди вище ніж до бійців ,навіть ,найелітніших підрозділів армійського типу.  Бійця ЗСУ або нацгвардії не навчають специфічним навичкам які можуть допомогти в уникненні відповідальності за скоєний злочин. А ось «службист» такі навички має і , відповідно, кадри СБУ повинні набиратись максимально обережно.

По – друге , злочинцем в даному випадку є офіцер. Не просто офіцер , а старший офіцер. Підполковником не станеш за пару років служби. Відповідно ця особа успішно здійснювала кар’єру протягом багатьох років і не викликала підозри у керівництва та колег.

На такому фоні будь - які злочини здійснені бійцями добровольчих підрозділів це просто «дитяче лепетання». Загалом ситуація з ними навпаки свідчить про надзвичайно високий моральний дух і лояльність до закону.

Ставлення до молодих ветеранів відверто свинське і , на жаль, не тільки з боку чиновників і політикані але й значної частини суспільства. В цивільному житті значна їх частина себе не знаходить. Матеріальні і психологічні проблеми поєднуються з гострим почуттям несправедливості. А мова йде про молодих сильних чоловіків з притупленим почуттям страху. Світовий досвід свідчить про те ,що країну мусить накрити хвиля «ветеранської злочинності». Так було після другої світової війни в СРСР , після В’єтнамської  війни в США , прикладів чимало. Але такого не відбувається . а окремі ексцеси лише підтверджують правило.  Україна приємне виключення …

Але ж чому на цьому фоні злочини здійснюють представники елітної спецслужби?

Проблема в тому ,що вітчизняні силові структури вже не один десяток років призначені  не для захисту населення та країни , а для оборони умовного «золотого унітазу» правлячої верхівки. Ефективно виконувати такі функції і не порушувати закон просто неможливо. Отже система фактично працює на витіснення за свої межі порядних силовиків та системно потурає  «перевертням в погонах».

Під час диктатури родини Дювальє на Гаїті , її основою та захистом були підрозділи так званих тонтон-макутів. Їх функція полягала в винищенні противників режиму та залякуванні звичайного населення. При тому ніяких спроб контролю над тим ,щоб вони діяли в певних межах не було. Вони навіть фінансового забезпечення нормального не отримували. Винагородою за службу був імунітет ,що дозволяв безкарно грабувати та рекетувати. Прямо як в анекдоті про ДАЇшника який зі здивуванням взнав про те ,що йому ще зарплату платять.

На жаль , ситуація в країні явно свідчить про те ,що вітчизняні силові структури явно направляються в схожому напрямку розвитку. Підполковник СБУ  в складі банди розбійників це вже не просто «дзвоник-попередженя» це набатний дзвон….

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.