У ЗСУ торгують зброєю із сепаратистами

11 липня 2016, 08:51
Власник сторінки
Публицист
0
111

Керівництву УНА-УНСО на умовах анонімності було передано звернення представника МО України, в якому повідомляється щодо безладу у ЗСУ, пов’язаного з масовим розкраданням і торгівлею зброєю


Надаємо дослівне звернення, та вважаємо необхідним правоохоронним органам провести перевірку зазначених фактів.

Звернення військовослужбовця Міноборони

«Я офіцер Збройних сил України. Більшу частину життя прослужив у незалежній Україні. Протягом останніх двох років служив у Департаменті держвласності Міноборони України. В минулому році звільнився із ЗСУ.

На протязі двох років ведення бойових дій я регулярно зтикався з масштабним розкраданням зброї у зоні АТО. Коли прості бійці героїчно захищали Україну від агресора, за їх спинами відбувалася відкрита зрада. Я про це знав, але мовчав бо боявся розправи. Зараз, вийшовши у відставку, я вважаю, що не маю права мовчати. Ці цифри заборонено публікувати, але я заявляю, що загальний об’єм збитків Міноборони в результаті розкрадання та іншої протиправної діяльності тільки за минулий рік оцінюється у 436,4 млн. гривень, або 16 млн. доларів США. Найбільший збиток прийшовся на Департамент держвласності, він складає більш 10,5 млн. доларів США, головне квартирно-эксплуатаційне управління ЗСУ - більш 2,5 млн. доларів США, командування сухопутних військ – більш 1,5 млн. доларів. В цілому, за 2015 рік число тільки зареєстрованих випадків розкрадання зброї та боєприпасів зросло на 54 % - з 375 до 687.

Я можу заявити, що злочинна торгівля зброєю проходить як мінімум в двох підрозділах нацгвардії: батальйоні «Донбас» та полку «Азов». В цих підрозділах продається все, що може бути реалізовано. Мені відомо, що в батальйоні «Донбас» цими справами займався заступник командира батальйону - майор Гаврищук Олександр Михайлович, позивний «Тротил». У полку «Азов» в схемах торгівлі зброєю задіяний сержантський склад, в тому числі: молодший сержант Тилко Євген Леонідович, молодший сержант Тихий Дмитро Олександрович, молодший сержант Тищенко Микола Васильович, молодший сержант Дроздов Олександр Дмитрійович. Вони виконували роль зв’язних між полком «Азов» та сепаратистами. Цими каналами сепарам були продані: ПЗРК «Ігла» (партія 02-91-2 с № 0235), ПТУР, реактивні протитанкові гранати РПГ 26 (з маркіровками 254-6-30, «ВД 12074»), РПГ-22 (з маркіровками «6Г18 ИМ 257727», «6Г19ГК»), РПГ-18 (з маркіровками «6Г12ДК», «ВЕ 266006», «ИН270246», «К97-921»), 40-мм вистрілів для протитанкового ручного гранатомета РПГ-7, вистрілів ВОГ-25 до підствольного гранатомету ГП-25, вистрілів ВОГ-17 (з маркіровками «Э13-89», «Э84-87», «Э89-87»), протипіхотних мін ОЗМ-72, порохових зарядів ОГ-9П (з маркіровками «21-73-Б», «14-78-Б») и ПГ-9П (з маркіровкою «5-83-Б»).

Крім того, по іншим каналам останнім часом були продані сепаратистам: РПГ-26 (з маркіровками 254-12-87, 254-17-91, 254-6-91 ОКФОЛ 7В20), РПГ-22 (з маркіровкою 254-4-84 ОЛВП-22), РПГ-18 (з маркіровкою В-659, 533-1-74, 254-3-74), ПТУР (з маркіровкою М113 03-89-536134), ПЗРК «Ігла» (з маркіровкою 9П39-1 01-92-2), реактивні протитанкові гранати РПГ-22 (з маркіровками 15-86-К, 6-85-К, 11-85-К), 40-мм вистріли для протитанкового ручного гранатомета РПГ-7 (з маркіровками НРСК-2К ВПЗ-9М В-1539 ЗНД-1489 254-2089, НРСК-2К 56-380-84 ЗНД-30-84 254-61-84), протипіхотна міна ОЗМ-72 (з маркіровкою ВМГ-К1344, 3087), 30-мм гранатометні вистріли ВОГ-17П (з маркіровкою 254-42-88 ВМГ-М 344-44-88, 254-42-88 ВМГ-М 934-42-88), ПЗРК без спускових механізмів та зарядів (партія 02-91-2 № 02919). Прізвищ представників сепаратистів я не знаю, але зв’язні від них постійно приїжджають у розташування. Мені відомо, що поставки йдуть по наступним каналам: в секторі «М» - це військова комендатура Маріуполя, військова комендатура Волновахи, в секторі «Б» - це військова комендатура Авдіївки), в секторі «С» - це військова комендатура Дзержинськ, військова комендатура Артемівська, в секторі «А» - це військова комендатура Сєвєродонецька, військова комендатура міста Щастя. Всі вони причетні до торгівлі зброєю. Так, зв’язкові між сепаратистами та добробатами їздили через лінію розмежування по спецперепускам, підписаними представниками цих комендатур. Ці канали працюють й досі, незалежно від ротації підрозділів, які там знаходяться.

Продаються всі види зброї за риночними цінами і приймається будь-яка валюта. В пріоритеті долари та євро, але й гривень та рублів теж не цураються.

Продану зброю списують як бойові втрати, або під приводом виходу із строю. Розмах торгівлі колосальний.

Усім відомо, що весною минулого року в селі Широкіно, під Маріуполем, йшли бойові зіткнення. Це була постанова та домовленість командування батальйонів «Азов» і «Донбас» з сепаратистами для збільшення поставок зброї у ці підрозділи. Загиблі бійці України стали жертвами дешевої постанови заради збільшення наживи. Також мені відомо щодо масштабної торгівлі зброєю в дні самих запеклих боїв, зокрема у січні-лютому минулого року під час боїв за Дебальцеве. Цим пояснюється, чому ми не змогли утримати Дебальцеве та найближчі райони, так як більша частина звезеного озброєння була перепродана сепаратистам, а наші бійці були вимушені виходити із оточення майже з голими руками.

Я регулярно доповідав щодо встановлених мною випадках розкрадання. На цю тему у підрозділі постійно проходили наради, але головною установою керівництва було «не виносити сміття з хати». У відповідь мені говорили, що «не потрібно компрометувати батальйони і грати на руку російській пропаганді». Я вважаю це тому, що збудована система відкатів і усе командування ЗСУ у долі. Заступник командира батальйону «Донбас» Гаврищук мені також пропонував долю з обігу якщо я буду мовчати, але я відмовився.

Саме гидке, що майже нічого не доходить до простих бійців ЗСУ і нацгвардії. Йде бійка торгівля продовольством та обмундируванням, тому бійці ходять полуголі, без нормального одягу, а зимою мерзнуть. Вони змушені побиратися чи займатися мародерством, причому це проходить повсюди. З цим пов’язана деморалізація армії й загальний занепад.

Одним із самих масштабних випадків розкрадання є поставки американських прицілів з тепловізорами наприкінці минулого року. Дуже скоро ці прибори опинилися у сепаратистів, у зв’язку з цим з початку цього року був зазначений зріст бойових втрат у результаті стрільби снайперів у нічний час.

Я подавав рапорт керівництву із проханням провести облік поставок цих приборів, але мені у відповідь буквально сказали: сиди і не рипайся, оскільки нас контролюють напряму із НАТО, а їм видніше. Я зробив висновок, що іноземні постачальники також можуть бути в долі і отримувати свою частину відкатів.

Окрема розкрадань я також хочу відмітити, що поставляється дуже багато озброєння у якого закінчився термін використання. Зараз великий потік зброї йде із Польщі, зокрема боєприпасів. Але проблема у тому, що поляки збагрюють нам старі радянські боєприпаси, які залишилися після радянських військ і вони вже давно повинні бути утилізовані. З цим пов’язано зростання нещасних випадків у зв’язку з самопідривами, тому й зростає кількість не бойових втрат, у тому числі в тилу. Це стало серйозною проблемою у військах, яка не афішується. Проте командування скриває статистику, пов’язану з такими інцидентами. Більш того, заборонено розголошувати інформацію щодо польського походження таких боєприпасів. А не бойові втрати в армії за 2015 рік зросли більш ніж у 2 рази.

Крадіжки в зоні АТО масштабні. Продають на сторону все що можна нести. Це стосується і продовольчих запасів, і обмундирування, і всього тилового забезпечення. Торгівля зброєю також йде усюди. Я кажу тільки про достовірно відомі факти, які стосуються підрозділів «Донбас» і «Азов», але там все більш масштабніше. Я думаю, що більша частина підрозділів так чи інакше цим займається. Саме це стало причиною наших жахливих втрат, якщо називати речі своїми іменами. Ми на самому початку війни втратили нашу авіацію через те, що розпочалась торгівля ПЗРК «Ігла» ворогу. А що таке авіація? Це перевага у повітрі, і найголовніше у любій війні.

Це навіть не зрада, це просто блядство, я інакше сказати не можу! Причому на всіх рівнях!». Інформаційний центр УНСО

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.