Розпил бюджетних коштів у Сєвєродонецькому аеропорту, або Чому Тука хотів зарити

05 травня 2016, 14:40
Власник сторінки
0
214

«Ось і казці кінець, а хто слухав - молодець.» Про що мораль цієї казки? Про те, що справедливість є. Але за неї варто боротися. Про те, що «персонаж» (Д. Снєгирьов ) виявився в темі і не дивлячись на ранги, посади та медійного «борця з корупцією» в особі п.Туки, запобіг розпилу бюджетних коштів на відверто корупційну схему реконструкції Сєвєродонецького аеропорту, який, як виявилося вже не відповідає ні екологічним, ні геодезичним нормам.

15 січня 2016 року на прес-конференції в Сєвєродонецьку генеральний директор комунального підприємства "Міжнародний аеропорт «Сєвєродонецьк» Юрій Фалалєєв заявив про те, що реконструкція аеропорту у Сєвєродонецьку обійдеться у 2 мільярди гривень, а запрацювати він може через три роки.

На мою думку, виділення в умовах війни 2 млрд. гривень бюджетних коштів на роботи по відновленню Сєвєродонецького аеропорту який знаходиться в сорока кілометрах від лінії зіткнення- це злочин.

11 березня 2016 року я звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів, в якій йшлося про наступне: «Звертаюся до Вас з вимогою порушити кримінальне провадження за фактами нецільового використання бюджетних коштів посадовими особами Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та заблокувати питання щодо виділення 5 млн. гривень на розробку передпроектної документації і досліджень та проектних пропозицій у розмірі 100 млн. гривень.»

04 травня 2016 року екс-голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Г. Тука відповідаючи на питання ведучого «Громадське радіо» щодо доцільності виділення 2 млрд гривень бюджетних коштів на реконструкцію Сєвєродонецького аеропорту заявив про наступне :

-Я б цьому персонажу (Д.Снєгирьову) радив би бути в темі.Звідки взялася ця ідея, звідки взялися ці цифри? Його (директора КП "Міжнародний аеропорт «Сєвєродонецьк» Юрія Фалалєєва) була ідея. Він одержимий ідеєю зробити повноцінний аеропорт ».

http://hromadskeradio.org/…/tuka-o-rasstrele-gruppy-endryu-…

Я не міг не скористатися порадою п. Туки і ретельно,на відміну від останнього, ознайомився з темою. Відповідаю на запитання п. Туки щодо авторства і звідки саме взялася ідея реконструкції Сєвєродонецького аеропорту.

Як повідомлялося раніше, ще в 2014 році Президент України Петро Порошенко підтримав ідею тодішнього голови Луганської ОДА Геннадія Москаля щодо відновлення Сєвєродонецького аеропорту. «Я бачу, з якою надією Геннадій Геннадійович мені каже: «Петро Олексійович, давайте аеропорт відновимо! Нехай сюди літають літаки». Це дуже хороша ідея - давайте підтримаємо її», - зазначав Порошенко.

Раніше аеропорт належав ПАТ «Укртрансгаз». Геннадій Москаль провів переговори з головою правління ВАТ «Укртрансгаз» про передачу аеропорту на баланс облдержадміністрації. У квітні 2015 року Кабінет міністрів України передав Сєвєродонецький аеропорт у власність Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Як виявилося, персонаж, себто я, в темі і на відміну від п. Туки знаю, що автором ідеї реконструкції аеропорту був не п. Фалалєєв, а Г. Москаль. Примітно, що ідею реконструкції летовища підтримав Президент України П. Порошенко. Шкода, що за рік перебування на посаді голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації п. Тука так і не зміг з"ясувати цей факт.
Втім, п. Туку не турбують такі дрібниці і він продовжує брехати. Вибачте, відповідати на запитання ведучого.

- Він ( Фалалєєв Ю.) звідки то взяв з голови цифру, не маючи ніяких розрахунків, що будівництво аеропорта буде коштувати 2.5 млрд гривень. Дій як всі,-я йому кажу,- проект, план, ТО.

Справа в тім, п. Тука, що Фалалєєв і діяв як всі, а саме:проект, план, ТО. За словами генерального директора КП «Міжнародний аеропорт "Сєвєродонецьк» Юрія Фалалєєва для проведення реконструкції доведеться провести геологічні розрахунки. «Ці роботи обійдуться в суму близько 5 мільйонів гривень. Вже були подані заявки на розробку передпроектної документації і досліджень. Сам проект, на підставі даних проектних пропозицій «Київаеропроект» обійдеться державі в 100 мільйонів гривень. Потім два роки сама реконструкція, яка разом з усім узятим буде коштувати до 2 мільярдів гривень»
.
Як бачимо, директор летовища, взяв цифру не з голови, а спирався у своїх розрахунках на розробки передпроектної документації та проект на підставі даних проектних пропозицій «Київаеропроект». Було і обгрунтування проекту. За задумом директора Фалалєєва робота аеропорту, на реконструкцію якого планували виділити 2 млрд. гривень з бюджету, мала б забезпечити роботою понад 500 осіб. Інше питання-наскільки ці цифри відповідали дійсності. Відповідь на це питання мали б дати правоохоронні органи. Але це тема окремої статті.

До речі, екс-голова Луганської ОВЦА п. Тука навіть не орієнтується скільки мала би коштувати бюджету реконструкція Сєвєродонецького летовища. Екс-голова називає цифру у 2,5 млрд гривень, в той час , як за словами Фалалєєва «реконструкція, разом з усім узятим буде коштувати до 2 мільярдів гривень». Це показовий момент.

Окремо я хотів би зупинитися на цифрі у 2 млрд гривень, яку за словами п. Туки Ю. Фалалєєв взяв з голови. Як передає кореспондент Depo.Донбас, 23 березня на прес-конференції генеральний директор КП «Міжнародний аеропорт «Сєвєродонецьк» Юрій Фалалєєв розповів, як нова команда облдержадміністрації намагається нажитися на реконструкції аеропорту

«Так ось, моє знайомство з Максимом Шаховим (директором Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ЛОВЦА, екс-директором Департаменту ЖКГ та будівництва Запорізької облдержадміністрації – ред.) почалося з того, що він мені дав допитний лист заповнити ... для оцінки незалежним експертом. Цим незалежним експертом виявилася фірма «Южэнергомонтаж», це одне з підприємств фірми «Альтком», власником якої є Борис Колєсников», - зазначив Фалалєєв.

Після оцінки вартість робіт збільшилася вдвічі. «Фірма «Альтком» нарахувала 3 мільярди тільки на полоси. Відповідно, ще аеропортовий комплекс - на всі 4 мільярди потягне. Люди в два рази збільшили вартість.

http://dn.depo.ua/…/u-severodonetsku-lyudey-smotryashchego-…

Але віртуального «борця з корупцією» вже не зупинити. Він продовжує «жечь глаголом» в студії «Громадське радіо».
-Якщо не дадуть дозвіл на польоти, я не дам дозвіл витрачати бюджетні кошти. Ця розмова відбулася сім чи вісім місяців тому.

Нагадаю, прес-конференція генерального директора Ю. Фалалєєва, на якій він розповів про плани щодо реконструкції аеропорту відбулася 15 січня 2016 року. Наразі, на календарі 05 травня. Це мені нагадує анекдот про урок математики в грузинській школі, де учні на запитання вчителя скільки буде 2х2, відповідають, що буде десь так 6-7-8. Але ніяк не 1000 !

Разом з тим, у нас серйозна тема-дозволи на польоти. Про що мова. Наступного дня після катастрофи малайзійського Boeing-777, що виконував політ в дозволеному повітряному просторі над Донецькою областю, був випущений НОТАМ, що повністю забороняє використання повітряного простору над Донецькою і Луганською областями.

Показово, що незважаючи на відповідне рішення про заборону польотів, РНБО не зупиняє роботи щодо розробки передпроектної документації і досліджень по Сєвєродонецькому летовищу. На думку директора летовища Фалалєєва, РНБО дасть дозвіл на польоти і відновлення аеропорту. «Проектування вони не зупинять. Щодо польотів - то час, що потрібно для реконструкції, я вважаю, за цей час війна закінчиться. Вона ж не може тривати вічно», - вважає директор аеропорту. Нагадаю, розробка передпроектної документації за словами Фалалєєва коштує 5 млн гривень.

А що ж Тука, який розповідає в студії, що без дозволу на польоти він не дозволить витрачати бюджетні кошти? Тука у своєму репертуарі.

28 січня керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Г. Тука підтвердив інформацію директора КП «Міжнародний аеропорт «Сєвєродонецьк» Юрія Фалалєєва про початок робіт щодо розробки передпроектної документації і досліджень.

- Зараз проектувальники працюють по Сєвєродонецькому аеропорту! - повідомив Г. Тука.

На цьому б, власне, можна ставити крапку. Але є ще один цікавий момент. Після того, як я звернувся до СБУ, Генеральної прокуратури та НАБУ із заявою про наміри команди «борців з корупцією» реалізувати план реконструкції аеропорту вартістю 2 млрд гривень, а не 2,5 млрд, як помилково вважає Тука, 15 квітня в Сєвєродонецьку відбулося засідання ПЕРШОЇ робочої групи по реконструкції Сєвєродонецького аеропорту.

Виявилося, що станом на 15 квітня 2016 року обласні чиновники не провели переоцінку і паспортизацію майна Сєвєродонецького летовища.

На цьому засіданні генеральний директор Фалалєєв, який на прес-конференції 15 січня інформував про те, що «стара смуга повинна збільшуватися ..., або будуватиметься нова. Це дозволить аеропорту приймати абсолютно іншого класу повітряні судна, ніж ті, для яких він був раніше призначений», повідомляє сенсаційну новину. Виявляється, що «збільшення, будівництво нової полоси або взагалі експлуатація аеропорту при нинішніх параметрах неможлива. Ми вже не попадаємо ні в екологічні норми, ні в геодезичні норми.»

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Xs8jmDPsZT4

Цікава і позиція вже згадуваного в статті Максима Шахова, директора Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження ЛОВЦА люди якого, за словами директора Фалалєєва, «в два рази збільшили вартість».

За словами п. Шахова «директор аеропорту Фалалєєв вибрав таку позицію, що він вже будує аеропорт, хоча таке завдання і витрату на це бюджетних коштів він не отримував». Велике запитання у п. Шахова викликають і ті витрати, які вже здійснив п. Фалалєєв. Був проведений аудит. З його результатами обіцяють ознайомити громадскість.

-Будуть результати аудиту і ми зрозуміємо, куди саме витрачалися кошти, в яких об"ємах і наскільки це було правомірно, -заявив п. Шахов.

«Ось і казці кінець, а хто слухав - молодець.» Про що мораль цієї казки? Про те, що справедливість є. Але за неї варто боротися. Про те, що «персонаж» (Д. Снєгирьов ) виявився в темі і не дивлячись на ранги, посади та медійного «борця з корупцією» в особі п.Туки, запобіг розпилу бюджетних коштів на відверто корупційну схему реконструкції Сєвєродонецького аеропорту, який, як виявилося вже не відповідає ні екологічним, ні геодезичним нормам.

Окрема подяка журналісту «Громадське радіо» Д. Тузову і всім представникам ЗМІ, які висвітлювали перебіг подій навколо так званої реконструкції Сєвєродонецького аеропорту.

Останнє слово за правоохоронними органами і Президентом України, які мають дати чітку оцінку діям п.Туки та його команди.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.