Що робити з кредитом якщо банк ліквідують?

22 січня 2016, 17:15
Власник сторінки
0
74

Банківські установи пропонують широкий вибір кредитування для населення: за строками, за забезпеченням, за методами надання, за методами погашення.

І, враховуючи складне економічне становище України, суму мінімальної заробітної плати – 1378 грн, що дорівнює прожитковому мінімуму, в той час, як розрахунки Мінсоцполітики України, показують, що на одну людину прожитковий мінімум в Україні становить 2388 грн з урахуванням фактичних цін, а для працездатних осіб – 2488 грн., українці вимушені часто звертатись до банку за отриманням кредиту.

Отримавши кредит, рівень життя громадян, може відразу і не покращитися, а от додаткових питань у позичальника може виникнути чимало. Ми зупинимось на тому питанні з яким найчастіше звертаються до громадської приймальні ГО «Народна Україна», а саме: «Як бути з кредитом, якщо у банку ввели тимчасову адміністрація, а згодом оголосили про ліквідацію?»

Дехто з позичальників має надію, що можна не повертати кредит неплатоспроможному банку, але це не так. Введення тимчасової адміністрації і можлива подальша ліквідація не припиняють зобов'язання позичальника за кредитним договором.

Якщо НБУ визнає банк неплатоспроможним, Фонд гарантування вкладів вводить тимчасову адміністрацію на 3 або на 6 місяців. 

Дуже важливо розуміти і пам’ятати, що до тих пір, поки банк офіційно не оголошений банкрутом, абсолютно всі умови, зазначені в кредитному договорі, продовжують діяти. А це значить, що і відсотки, і штрафи нараховуються, і перестати виплачувати кредит означає – отримати додаткові штрафи і пені.

Якщо за період тимчасової адміністрації банку не було знайдено інвестора – банк ліквідують. 

Процес ліквідації банку передбачає виведення неплатоспроможного банку з ринку шляхом ліквідації неплатоспроможного банку з відчуженням/продажем в процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов'язань на користь фінансових установ (банків і небанківських фінансових установ — факторингових компаній, юридичних осіб, які мають право надавати кредити, окрім кредитних спілок). Серед активів банку на користь нових кредиторів відчужуються і кредитні зобов'язання.

Ст. 516 Цивільного кодексу України передбачає, що заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором. Таким чином, без згоди боржника відбувається поступка права вимоги по кредиту і новий кредитор, як сторона кредитного договору має право вживати всіх необхідних заходів для стягнення заборгованості.

Важливо пам'ятати, що кредитний договір - двосторонній документ.

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За взаємною згодою сторін (позичальник і новий кредитор) можуть укласти договір про внесення змін до кредитного договору, по зміні процентної ставки, терміну і графіка погашення кредитної заборгованості та ін.

При сплаті кредиту необхідно проявити уважність при заповненні нових реквізитів - вказувати рахунок, на який мають надійти гроші, реквізити кредитного договору: номер, дату і назву.

Конкретизувати також необхідно і вид заборгованості: основний платіж, відсотки, штраф, чи інше. 

У будь-якому разі, при введенні тимчасової адміністрації позичальникам бажано особисто прийти в банк, щоб дізнатися назву банку, який прийматиме кредитні платежі, нові реквізити та способи оплати по кредиту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: банки,кредити
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.