ВИБОРИ-2015: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КОРУПЦІЇ?

09 вересня 2015, 08:52
Власник сторінки
Архітектор Гостомельских змін.
2
268
ВИБОРИ-2015: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КОРУПЦІЇ?

Що би не розповідали нам про чисельні біди, які не дозволяють Україні посісти достойне місце у світі - я тому не вірю. Лихо насправді одне: зате глобальне. Це корупція.

  Вилаятись на її адресу не брався останнім часом хіба що лінивий; боротьбу з нею почергово оголошували ледве не всі наші очільники вищого рангу. І - що маємо на шальках історичних терезів?  

  Корупція потроху доїдає Україну: нашу економіку, наш державний бюджет, наше й без того непросте матеріальне становище більшості пересічних українців.

  Чи ведеться з корупцією боротьба нині? - А давайте на це питання усміхнемося разом: от тільки буде ця усмішка невеселою. Авжеж, ведеться. Щоправда, з таким само успіхом, як у тій старенькій пісеньці: "и в борьбе с зеленым змеем - побеждает змей!"

Ну ніяк не вдається нашим корупціонерам побороти корупцію.  Що, до речі,  нас із вами вже давно чомусь не дивує...

  А може, то є взагалі справа непосильна? І святкувати перемогу над корупцією не можемо не тільки ми - а й увесь світ? Зась! Світ знає багато випадків, коли країни, твердо вирівши "вбити дракона" - таки його вбивали.

  Тайваню свого часу це вдалося усього за сім років (щоправда, для довелося вводити смертну кару за корупційні злочини).

  Польща, яка в 90-ті від нас у цьому сенсі мало чим різнилася - поборола хабарництво й зловживання ще швидше. Адже інакше вступити до ЄЕС (про що сьогодні ми так мріємо) їй би ніхто не дозволив.

Сингапур, Внесуела, Південна Корея - прикладів для наслідування вистачає.

Тоді: а що ж ми, українці, робимо не так? Чому нам не вдається зробити нічогісінько?

  Тому що ми продовжуємо уперто вірити в те, що од згубного вітру корупції нас прикриють чергові політичні прапори. ПР, Наша Україна, БЮТ, Удар, Солідарність - "рятівників" було чимало. Не врятував жоден.

  Та й не збирався, власне: адже сам спосіб нашого державного існування ідеально "заточений" під корупцію.

  Рада, що приймає потрібні корупції закони. Кабмін, який є "смотрящим за державним общаком"; місцеві урядовці та очільники - задача яких справно скеровувати корупційні потоки "нагору" (пощипуючи при цьому трохи і на власну кишеню).

  Хто арештовуватиме наших корупціонерів? Корумпована навскрізь міліція? Хто звинувачуватиме? - Корумпована прокуратура? А судитимуть - корумповані суди?

  Та ви назвіть бодай одногоукраїнського  хабарника вищого рангу, який би реально і надовго "сів" за свої злочини. Не марнуйте часу на спогади - таких не існує.

  Владні партії міняються; а корупція як основа державної життєдіяльності - залишається незмінною. Змінювати СИСТЕМУ, яка їх так добре годує - жодна наша влада не стане.

Тоді що - "хенде хох"? Хай живе українська корупція, потужна й непереможна? - Вочевидь ні!

  Міну уповільненої дії, яка здатна істотно підірвати самі грунтовні засади нашої корупції - вже закладено. Це зробила сама влада: передавши Законом про децентралізацію значні повноваження на місця.

  Майбутні виборні місцеві органи влади - мають усі шанси стати могильщиками нашої корупції. Звісно, тільки у разі своєї незалежності від центральної влади та партійних  босів.

  Саме тому так метушаться зараз штаби провідних партій - активно закликаючи до своїх лав усіх кандидатів, що мають шанси на майбутніх перегонах.

Саме тому одна за одною, як гриби після дощу, з являються зараз нові партійні проекти - відверто регіонального спрямування.

Нової місцевої влади в Україні ще немає - але полювання на її майбутніх предстаників у регіонах вже триває.

Як можна спрогнозувати розвиток подій у цьому напрямку? - Я бачу два можливі варіанти.

  Або нарешті переможе здоровий глузд простих українців - і "на місцях" люди оберуть  у владу тих представників громади, що стануть захищати їх (а не чиїсь) інтереси.

  Або влада знову зуміє "знайти потрібний підхід": і місцевими радами стануть знову, як і завжди до того, керувати її слухняні васали. А гучний Закон про самоврядування - по факту перетвориться на закон про "децентралізацію української корупції".

  Або інакше - просто деякі структурні зміни в роботі такої досконалої, такої стрункої української державної корупційної системи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Выборы,коррупция,2015
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.