ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ. ПОГЛЯД ПІДПРИЄМЦЯ.

30 серпня 2015, 09:32
Власник сторінки
Економіст
0
1047
ЗМІНИ  ДО  КОНСТИТУЦІЇ.  ПОГЛЯД ПІДПРИЄМЦЯ.

Бізнес та Конституція

Проаналізувавши запропоновані Президентом України зміни до Конституції констатую:

1. Коректно ознайомитись з текстом змін до Конституції не можливо! На сайті Верховної Ради України розміщено проект Закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)” за № 2217а від 01.07.2015 в двух варіантах. Перший варіант  від 01.07.15, а другий від 15.07.2015 (доопрацьований). Однак Порівняльні таблиці, які розміщені на сайті не відповідають текстам проектів Закону. Зокрема у Порівняльній таблиці зміни починаються зі статей 85, 92, 106, а у проекті Закону з 118 статті. Цікаво, що у Порівняльній таблиці відсутній одіозний пункт 8  “Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом”.

2. Зухвалою і диктаторською, на мій погляд, є запропонована Президентом України зміна до Конституції: Президент “тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, районної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого у випадках, визначених цією Конституцією”(відповідно до Порівняльної таблиці до проекту Закону). Рішення однієї людини не може перекреслювати рішення тисяч виборців! Якщо громада обрала голову чи раду, то, на моє переконання, Президент одноосібно не має права зупиняти повноваження делеговані  громадою.

3. Префект. Тут взагалі “мох і болото”! Адміністрації замінюють Префектами, які відповідальні перед ПУ.  Префектам вже не можна виказати недовіру радами, вони вже не підконтрольні радам в частині делегованих повноважень на відміну від Голів адміністрацій. І саме дивне, про апарат Префектів ні слова! Як зможе одна людина “здійснювати нагляд за додержанням Конституції і Законів України органами місцевого самоврядування, координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади та забепечувати виконання державних програм…” і т.д. Зрозуміло, що апарат буде, але в Конституції, на відміну від сьогодні зазначених місцевих адміністрацій, про це ні слова. Мабуть хочуть тишком-нишком протягнути апарат Префекта іншими законами, які будуть не такими помітними,  як зміни до Конституції.

4. Префект взагалі планується з надзвичайними повноваженнями. Так “дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняє префект з одночасним зверненням до суду.” Розумію, що у такий спосіб можна, за бажанням, паралізувати роботу органу місцевого самоврядування на тривалий час допоки не буде виправдовувального вироку суду. Відповідальності ж Префекта за помилкову зупинку актів місцевого самоврядування я не знайшов.

5. Дивним є виключення з Конституції переліку областей, які входять до складу України. Щоб не була це завуальована підготовка до розвалу країни. Адже в новій Конституціїї не буде заначено областей, а відтак їх може і нестати.

6. З фінансамии теж все “в тумані”. Планується, що “держава забезпечує сумірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування…”, а до цього часу “держава брала участь у формуванні  доходів бюджету місцевого самоврядування”. На додаток з’являється ще і Префект, який “видає акти, які є обовязковими на відповідній територі”. Тож можна “крутити”, як захочеш. Тому я не бачу, нажаль, децентралізації фінансів.

7. Заради справедливості зазначу що є “ложка меду у цій діжці дьогтю”, припудрили. Так виключено нагляд Прокуратури України за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядуванн, їх посадовими особами і службовими особами. Але увага, нагляд віддали Префекту. Префект - дуже "крутий дядько", якого призначає і звільняє Президент. Відтак вважаю, що руками Префекта Президент зможе впливати на всі процеси в регіоні.

8. Важливо. Відповідно до 2 частини 157 Конституції України “Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану”. Президент 24 серпня під час параду на День Незалежності  заявив: ”Події останніх місяців стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною. Вона, можливо, так і увійде в історію, як Вітчизняна війна чотирнадцятого року. Війна проти зовнішньої АГРЕСІЇ. За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. За Незалежність”. Відповідно до Закону  України “Про правовий режим воєнного стану” “Воєнний стан - це особливий правовий режим,  що  вводиться  в Україні, або в окремих її місцевостях у разі збройної АГРЕСІЇ чи загрози нападу,  небезпеки державній незалежності України, її територіальній   цілісності”.

Тож про яку зміну Конституції може йти мова під час зовнішньої АГРЕСІЇ?!

  

Прошу колег та читачів суворо не засуджувати моє дослідження, можливо воно і не зовсім коректне. Але юридична освіта та досвід підприємця і державного службовця дають мені право на свою оцінку документу. Відтак, на моє глибоке переконання, проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" за №2217а від 01.07.2015, який розміщений на офіційному сайті Верховної Ради України, є недолугим і несвоєчасним та несе в собі загрози національній безпеці держави.

 

Щодо бізнесу і Конституції.

Вважаю, що бізнес-спільнота не може стояти осторонь процесів, які несуть потенційну загрозу знищенню держави, а відтак і потенціних небезпек знищення бізнесу кодного з нас. Прикладів ДНР і ЛНР наводити не буду, бо їх достатньо у інформаційному просторі.

Крім того вважаю, що кожен підприємець повинен довести суспільству, що він не барига, який виходить на площі виключно за свою кишеню. Кожний з нас є активним представником громади, яка думає над розбудовою держави і піклується про майбутнє України. У такий спосіб ми будемо солідарними з громадою і зможемо досягти вагомого прогресу у відстоюванні свої прав, які доречі закріпленні чинною редакцією Конституції України. (Стаття 41. “… Право приватної власності є непорушним…”,Стаття 42. “Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.”)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: президент,Конституция,бизнес,Верховный Совет,Верховная Рада,предприниматели,предприниматель,конституционная реформа,Президент Украины,Україна,влада,Президент України,бізнес,зміни,КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ,Конституція,підприємець,заседание Верховной Рады
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.