Наживаються на безробітних: 5 хвилин – і ви вже без 300 грн у кишені

16 травня 2015, 18:56
Власник сторінки
Журналіст
0
276
Наживаються на безробітних: 5 хвилин – і ви вже без 300 грн у кишені

Ви шукаєте, де б заробити гроші, щоб прогодувати сім’ю, а шахраї шукають вас.

Ви шукаєте, де б заробити гроші, щоб прогодувати сім’ю, а шахраї шукають вас. Буквально за 5 хвилин можна втратити 300 грн. Це відбувається після дзвінків на номери з кодом 070, 090. Вартість хвилини розмови 60 грн., а результат - нульовий.

Шахраї не діють відкрито. Вони розміщують привабливі вакансії на сайтах пошуку роботи таких, як «Work.ua», «rabota.ua», «job.ua». Цікаво те, що про недобросовісні оголошення повідомляє лише сайт «Work.ua»: адміністратори попереджають про номери з кодом 070 та 090. Будь-хто може поскаржитись на розміщену вакансію, після чого її одразу ж видаляють. Проте, людина може не звернути увагу на попередження, коли за роботу їй пропонують велику суму. 

Продемонструю на прикладі. Шукаю роботу водія/машиніста (найбільш популярна). Знаходжу багато вакансій: водій таксі, водій вантажівки, персональний водій, машиніст автовишки. Як «типовий» українець, я обираю ту пропозицію, де пропонують найбільшу заплату. Дві хвилини пошуку – і знаходжу те, що треба: «машиніст автовишки, зарплата: 7 000 грн., робочий день з 09:00 до 16:00». Відправляю резюме.

Через 20 хв. отримую відповідь: «Здравствуйте! Мы прочитали Ваше резюме, нас заинтересовала Ваша кандидатура. Свяжитесь, пожалуйста, с менеджером по персоналу тел.  096 857 73 23 для записи на собеседование. С уважением, менеджер по персоналу Яна Велегура». 

Чому б не зателефонувати. Набираю номер, автовідповідач переадресовує мене на інший 090-025-21-25. Диктує його 2 рази, дуже повільно, пояснює правила: «ви маєте чітко та повільно говорити, представитись і сказати, яка робота вас цікавить». І лише в кінці дуже-дуже швидко та нерозбірливо каже: «Вартість 1 хвилини … гривень». Мені довелось прослухати запис ще декілька разів, щоб зрозуміти, скільки коштує хвилина розмови! Увага – 60 гривень!!!

Заради експерименту – набираю номер. На моєму рахунку 60 грн. Замість гудків слухаю 30 секунд Шопена. Потім мене просять представитись «по літерам». Вигадую собі ім’я та прізвище. І дзвінок завершується – закінчились гроші на рахунку. Ось так весело: грошей не заробила, а навпаки – викинула на вітер.

А тепер питання до міліції: куди ви дивитесь? Навіщо ви потрібні? Щоб складати протоколи? Ось це ваша основна робота? Якщо ви любите писати, то змінюйте професію. У нашій країні щодня грабують, обманюють, процвітає корупція. А як ми з цим боремось? Складаємо протоколи і на тому справа закривається. Нікого не цікавить горе людей, ніхто їм не допоможе та не захистить у біді. Ось така вона наша солідарність. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.