Майбутнє для «Укрзалізниці»

13 травня 2015, 01:20
Власник сторінки
0
52

У найближчому майбутньому частково частка власності на «Укрзалізницю» фактично перейде у власність іноземних інвесторів.

57085_1431438653.jpg

Наразі ДП «Укрзалізниця» відпрацьовує механізм легалізації участі іноземного інвестора у статутному капіталі, що має дозволити вивести підприємство на позитивну динаміку рентабельності. Проте таку трансформацію слід оцінювати як перший етап реформування монополіста, логічним наслідком чого стане фактичний перехід права володіння транспортними мережами в руки європейських чи заокеанських корпорацій, без коштів яких ми ризикуємо залишитися без і залізничних колій та складів.

Реформування «Укрзалізниці», яка з року в рік демонструє збитковість за окремими напрямами діяльності, саме на часі. На сьогодні воно здійснюється за аналогією з НАК «Нафтогаз України», для якої Уряд та Верховна Рада легалізували можливість участі у статутному капіталі іноземного інвестора. Таким чином, монополіст буде перетворений у публічне акціонерне товариство, де спільну частку матимуть як держава, так й іноземний інвестор. Перед цим, зрозуміло, обов’язково будуть проведені фінансовий та технічний аудити. Від такого перетворення нікуди діватися, бо Україна не має необхідних коштів, аби самостійно модернізувати та розвивати власні транспортні сполучення. Моральна та реальна зношеність і застарілість залізнично-транспортних мереж призводить до того, що Україна втрачає або навіть швидше недоотримує доходи від власного вигідного географічного розташування. Якщо затягувати ситуацію й далі, ми взагалі ризикуємо залишитися без залізничних колій та складів.

Аналогічна ситуація і з автомобільними шляхами, фінансування яких абсолютно недостатнє навіть для комплексного ямкового ремонту, не говорячи вже про будівництво автобанів та доріг міжнародного значення.

Нагадаємо, Україна і Німеччина домовилися про співпрацю, спрямовану на розвиток транспортної галузі обох країн, в рамках якого Німеччина надасть технічну допомогу українським фахівцям в реформуванні транспортної системи країни. За словами заступника Міністра інфраструктури України Миколи Снітка, в Україні на компенсацію збиткових пасажирських перевезень залізниці щорічно витрачають близько 37 млн євро за рахунок вантажних перевезень, що в цілому економічно неефективно. І хоча, для порівняння, Німеччина підтримує власну ЗД на суму 7,5 млрд євро щороку, Уряд України собі такого дозволити не може. Очікується, що акціонерне товариство «Українська залізниця» буде створене вже у вересні 2015 року.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.