Справа Юрія Хорта набирає обертів. До 8 років неволі за розірване фото Порошенка

06 квітня 2015, 11:43
Власник сторінки
1
2413

Справа вінницького активіста Юрія Хорта набирає обертів. До 8 років ув'язнення загрожує громадському активісту за розірваний портрет Порошенка.

Нагадаємо, під час протестів 6 грудня у Вінниці він привселюдно розірвав портрет нинішнього Президента України, мотивуючи це тим, що Порошенко не дотримався даних ним передвиборчих обіцянок: "закінчити АТО в лічені години", "провести реформи", "побороти корупцію" та ін.

Днями, Вінницький міський суд, той самий котрий котрий судив славнозвісних Царевич і Кицюка, і так і не обрав їм належної міри запобіжного заходу - відпустив під особисте зобов'зання, подовжив термін утримання Юрія Хорта під вартою ще на два місяці. В результаті обрання саме виключної міри запобіжного заходу, на початок червня срок перебування за гратами активіста становитиме цілих півроку (до того 4 місяці поспіль він уже перебував в СІЗО). Загалом загрожує Юрію Хорту від 5-ти до 8-ми років позбавлення волі, адже підозра пред'явлена за ст.294 ККУ "організація масових заворушень".

За словами адвоката Олексія Бонюка, судовий процес над Хортом надзвичайно заполітизований - політично замовний.

«Відбувається масштабне втручання влади у діяльність суду. Рішення суду приймається поза його межами. Вже потім, у залі суду, це рішення підганяється під потрібні норми закону. Рішення, яке народилося поза межами суду, дуже важко пояснити. Так і тут: прокурор просто заявляє, що хоче, щоб Хорт сидів, але ніяк не аргументує чому», - пояснює захисник.

Він наголосив, що у сумнозвісного Печерського суду з’явився конкурент – Вінницький, який може його навіть перевершити.

«Зараз Печерський суд активно випускає усіх тих людей, яких вся Україна хоче бачити за гратами, а Вінницький суд навпаки – тримає за гратами активіста, який захищав права громади свого міста. Якого, чомусь, бачать за гратами тільки можновладці, а пересічних громадян це обурює», - пояснив Бонюк.

Крім того, має місце ганебний факт, перед винесенням останньої ухвали, суддя видалила Юрія Хорта із зали суду за те, що він читав вірші Тараса Шевченка.

А прокурор досі наполягає на утриманні під вартою, лише тому, що санкція інкримінованої статті це дозволяє.

Чому із понад 400 учасників "масових заворушень" затримано саме того, хто рвав портрет Порошенка і обрано виключний запобіжний захід - незрозуміло.

Тим часом у Вінниці не вщухають акції на підтримку ув'язненого. Однак можновладці залишаються глухими до вимог тих, хто ще вчора привів їх до влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.