«Мирна» мобілізація…(продовження)

19 січня 2015, 21:16
Власник сторінки
Адвокат
0
1988

Окремі правові аспекти мобілізації-2015

Як відомо, 15 січня Верховна Рада схвалила проект Указу Президента №14/2015 
про проведення трьох хвиль мобілізації у 2015 році, отже мобілізація почнеться, 
як і планувалося, вже 20 січня.
 
Судячи з усього, у 2015 році очікується повторення зроблених у 2014 році помилок. 
Згідно указу президента «Про часткову мобілізацію» від 14 січня 2015 року № 15 
пройде три етапи мобілізації: з 20 січня (тривалістю 90 днів), з квітня (60 днів) і з 
червня  (60 днів). Кількість мобілізованих складе близько 50 тисяч чоловік, і ця 
цифра може зрости до 104 тис., якщо буде така необхідність. 
Мобілізація проводитиметься на всіх територіях України рівномірно, однак жителі 
окупованих та анексованих територій під мобілізацію не підпадають. 
При бажанні, вони можуть самостійно подати заяву на мобілізацію.  
 
Хто воюватиме із «терористами»
 
Як заявлено, мобілізовувати будуть громадян віком від 25 до 60 років, які на 
підставі висновку військово-лікарської комісії придатні до військової служби 
і мають воїнську спеціальність: танкісти, артилеристи, спеціалісти 
протиповітряної оборони, зв’язку, ремонтники, спеціалісти радіоелектронної 
боротьби, техніки різноманітних напрямків,
 водії, механіки - для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної 
гвардії України, СБУ, Державної прикордонної служби України, Державної 
спеціальної служби транспорту та інших воєнних формувань України в об’ємах,
 визначених мобілізаційним планом з урахуванням резерву. 
 

Маленька ремарка: те ж саме говорили протягом попередніх трьох хвиль мобілізації у 

2014 році. Але мені достеменно відомо, що у списках загиблих є хлопці навіть 1995 року народження. Дуже сумніваюся, що вони мали заявлену «воєнно-облікову спеціальність». Чи є гарантія, що 18-20 річні хлопці знову не потраплять у саме пекло? Згідно якісних критеріїв відбору військовозобов’язаних для призову на військову службу під час мобілізації, викладених на офіційному сайті Міністерства оборони України, чітко зазначено, що окрім громадян, які проходили військову службу та отримали відповідні військово-облікові спеціальності, мобілізації підлягають громадяни України, які не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Отже як і раніше, мобілізувати будуть не тільки військових спеціалістів, а і звичайних цивільних, яких планується за півтора місяці навчити «елементарним речам по веденню бойових дій».

 

До речі, про підготовку

 

Президент особливо наголосив на тому, що в зону бойових дій мають направлятися тільки бійці, які пройшли достатню для цього підготовку. Вірогідно «достатньою підготовкою» наша «верхівка» вважає 50-денне навчання. Більшість наших так званих офіцерів запасів навчались у вишах і не мають жодних практичних навичок. Стрілецький досвід лейтенанта може обмежуватись декількома вистрілами із пістолета Макарова.

Отже ця так звана «підготовка» складається з трьох етапів: перший етап (10 днів) – загальна воєнна підготовка для офіцерів, сержантів і солдатів. Сюди входить медична, тактична, вогнева та інженерна підготовка. Другий етап присвячений  підготовці по воєнній спеціальності (26 днів). Останній етап – це бойове злагодження у воєнних частинах по розподіленню (до 15 днів).

Цікаво, чи допоможуть їм ці «елементарні знання» вижити в умовах реальної війни? І чи не логічніше було б залучити до навчання безпосередньо тих солдатів, хто повернувся із зони проведення АТО і зможе «по гарячих слідах» провести подібне навчання?

 

Хто може спати спокійно та на що слід звернути увагу майбутнім мобілізованим

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації особи, зазначені у статті 23 ЗУ «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», а саме: громадяни, на утриманні яких перебувають три і більше дітей віком до 16 років; громадяни, які оформили опіку над непрацездатними родичами; громадяни,  на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років; громадяни, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; студенти денної форми навчання та аспіранти; громадяни, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців; жителі окупованих та анексованих територій; священики (які служать в офіційно зареєстрованих релігійних організаціях) ну і звісно – наші доблесні народні депутати… Також згідно ч.6 ст. 1 ЗУ «Про Військовий обов'язок та військову службу» під мобілізацію не потрапляють іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні.

 

Але чи буде вирішено питання з волонтерами – із хлопцями, які йшли на війну як волонтери і часто навіть не були зареєстровані? Як показав минулий рік, якщо такий солдат гинув чи отримував поранення – виявлялося, що він і не воював у зоні АТО і втратив руку не на війні, а десь під трамваєм чи автобусом. В той час як масово мобілізують абсолютно небойоготових людей, і саме вони потім порушують дисципліну, дезертують, а ворогу реальної шкоди нанести навряд чи зможуть.

 

Не хочеш вмирати – в тюрму!

Я вже писала про те, що на наших молодих хлопців, які не бажають мобілізуватися і брати участь у цій кривавій м’ясорубці під назвою «АТО» (адже де-юре у нас досі немає війни з Росією і ми просто винищуємо терористів, а не захищаємо Вітчизну), масово заводять кримінальні справи, судять за ст. 409 ККУ (відмова від несення обов'язків військової служби) і засуджують на 2 роки.

 

 Але хотілося б ще сказати про тих, хто не відмовляється від мобілізації і готовий навчатися воєнній справі, готуватися до оборони своєї Батьківщини, якщо виникне така потреба, але в той же час не бажає їхати в зону АТО і гинути там, винищуючи терористів.

 

«Моральний дух» таких солдат – занизький. В подальшому це призводить до дизертирства або загибелі. Адже якщо немає мотивації – то ефективність такої бойової одиниці – дорівнює нулю.

 

В той же час в Україні багатотисячна армія працівників міліції, податкової міліції, які пройшли та проходять спеціальну підготовку, мають навички поводження зі зброєю, а за своєю зухвалістю та надлишком негативної енергії – є майже ідеальними бійцями для зони АТО. Та чомусь, вони досі тут.

 

Й треба зазначити, або у юридично підкованих розумників не було можливості правомірно ухилитися від незаконної мобілізації, наші доблесні депутати внесли в минулому році зміни до ЗУ «Про боротьбу з тероризмом», який регламентує застосування ЗСУ в складі сил АТО. Тепер мобілізований на службу в українську армію не має законних підстав відмовитись від служби в АТО. От і виходить дилема: або ризик померти у складі непрофесійної і непідготовленої армії у боротьбі з терористами, або сісти за грати.

 

Що буде за ухилення від служби

 

Повістка має бути передана особисто до рук мобілізованого громадянина. Якщо громадянин не з’явився за повісткою, яка не була передана йому особисто, це не є злочином. За неявку до воєнкомату за повісткою при частковій мобілізації загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн.; за порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн.; за умисне знищення приписного свідоцтва або воєнного білету – штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову по мобілізації у ст. 336 ККУ передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

 

Варто зазначити, що громадянин має повне право відмовитись від проходження медкомісії. Відповідно ст. 44 ЗУ «Про основи охорони здоров’я», для «застосування методів про­філактики, діагностики, лікування і лікарських препаратів» потрібна згода громадянина. Постановою Кабміна введені «обов’язкові медогляди» і серед тих, хто повинен періодично їх проходити дійсно є призовники, але не мобілізовані. У будь-якому разі тут можна говорити лише про адміністративну відповідальність. Кримінальна відповідальність наступає лише у тому випадку, якщо людина погодилась пройти медкомісію отримала мобілізаційне розпорядження.

 

Турчинов у грудні заявив: «ми повинні створити найпотужнішу армію Європи». Але складається враження, що планується лише замінити одну нашвидкуруч зібрану безпорадну юрбу у 104 тисячі мобілізованих іншою такою ж юрбою. Тримаймося.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: мобилизация,адвокат Киев,война на юго востоке Украины фото,мобилизация в Украине 2015
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.