Друга світова очами України

23 грудня 2014, 03:45
Власник сторінки
0
242
Друга світова очами України

Бандерівці - герої чи зрадники? Розберімося...

Дру́га світова́ війна́ — наймасштабніша світова війна в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японії перед союзними державами. Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна (80 % населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.

Датою початку війни прийнято вважати 1 вересня 1939 року, коли Німеччина розпочала окупацію Польщі, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз. Велика Британія та Франція оголосили війну Німеччині через два дні, що дозволяє вважати початком світової війни саме цю дату. Інші дати, що розглядаються деякими авторами як дати початку війни: початок японської інтервенції в Маньчжурію 13 вересня 1931 та початок другої японсько-китайської війни 7 липня 1937 року.

Але чомусь усі забувають, що початок світової війни для України – це жодна з цих дат. Для нас війна почалася ще 15 березня 1939 року, коли Карпатська Україна отримала незалежність, хоча, на жаль, не довше, ніж на півдня.

З 15 червня по 2 серпня 1939 р. у Москві проходили переговори між СРСР, Англією і Францією про укладання тристороннього союзу проти німецької агресії. Переговори завершилися провалом, як з вини Англії і Франції, які затягували переговори, сподіваючись ізолювати СРСР на міжнародній арені і направити проти нього фашистську агресію, так і з вини радянського керівництва, яке вважало все капіталістичне оточення однаково ворожим до СРСР і тому не бачило головної небезпеки з боку фашистської Німеччини. Більше того, сталінське керівництво пішло на союз із Німеччиною.

Пакт "Молотова-Ріббентропа"

23 серпня 1939 р. було підписано радянсько-німецький Договір про ненапад (пакт "Молотова-Ріббентропа"). До договору додавався секретний протокол про розподіл сфер впливу сторін в Європі. Секретний протокол, існування якого радянське керівництво протягом півстоліття заперечувало, давав можливість Сталіну збільшити територію СРСР майже до кордонів Російської імперії 1913 р, Німеччина давала згоду на приєднання до Радянського Союзу Фінляндії, Естонії, Латвії, Західної Білорусі, Західної Волині та Східної Галичини.

Пакт "Молотова-Ріббентропа" перетворив СРСР на фактичного союзника фашистської Німеччини і розв'язав руки Гітлеру в його агресії у Європі. 1 вересня 1939 р. нацистські війська напали на Польщу. Зв'язані з нею договірними зобов'язаннями, Англія і Франція оголосили війну Німеччині. Це стало початком Другої світової війни.

Верховна Рада CPCP 1 листопада 1939 p. ухвалила Закон про включення Західної України до складу СРСР і возз'єднання її з УРСР. 14 листопада 1939 р. Верховна Рада УРСР ухвалила Закон про прийняття Західної України до складу УРСР.

2 серпня 1940 р. сьома сесія Верховної Ради СРСР включила заселені переважно українцями Північну Буковину і Південну Бессарабію до складу УРСР.

Суттю суспільно-економічних перетворень у західних областях України була радянізація. В цілому зміни, що там відбулися, мали суперечливий характер.

22 червня 1941 року рано вранці Німеччина за підтримки своїх союзників — Італії, Угорщини, Румунії, та Словаччини — раптово і без попередження напала на СРСР. Почалася Німецько-радянська війна, яку у радянській та сучасній російській історіографії називають Великою Вітчизняною Війною.

В Україні 30 червня — ОУН Бандери (Бандерівці) у Львові проголосила акт відновлення Української Держави. Німецька окупаційна влада заарештувала керівників ОУН і відправила їх у концтабори.

На думку багатьох сучасників, акт про відновлення Української державності 30 червня 1941 року є лише авантюрою ОУН. Якогось реального, матеріального вкладу в Українську державність вони не внесли. Проте усі ці законодавчі акти, сама організація стала підґрунтям для України, а також підтриманні національної ідеї. Так, ОУН співпрацювало з Німеччиною на початку війни. Це офіційно встановлений факт. Потім ОУН розкололись на 2 табори. І тут головна цікавинка, чи підтримували вони далі німців. Особисто для мене Андрій Мельник є німецьким колаборантом, тому що думки про незалежність України йому надійшли лише після поразки Німеччини. Що ж до Бандери, то він проголосив курс на боротьбу як проти СРСР так і проти Німеччини. Тому бендерівців однозначно не можна вважати німецькими колаборантами. Їхній внесок у перемогу над фашизмом нічим не менший за партизанський рух в Україні. Так, потім були знову суперечливі факти, там і ідеологічна війна СРСР. Тому факти розпізнати досить важко. Проте курс, який було проголошено Бандерою дає давати нам підстави стверджувати, що він боровся за незалежність України. А герої чи ні - це нехай вирішують компетентні органи, що надають ці звання.

А взагалі, я вважаю, що вони не герої. Вони не ходять з нагородами та орденами, але вони ті, завдяки кому ми зараз вільні. Вони кращі за героїв!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.