Проголошення ЗУНР

22 грудня 2014, 01:36
Власник сторінки
0
333

22січня 1919р. в Києві на площі біля Софіївського собору було проголошено Акт Злуки УНР і ЗУНР. Як це було?

Західноукраїнські землі до закінчення І світової війни входили до складу Австро-Угорщини. Напередодні її поразки національно визвольний рух пригнічених народів посилився.

В умовах наближення поразки Німеччини та Австро-Угорщини в західноукраїнських землях почав наростати рух за національне самовизначення і формування української держави.

 

На початку жовтня політичні сили Галичини, прогнозуючи зміну влади, розгорнули підготовку до створення української адміністрації в краї. 19 жовтня 1918 у Львові відбулися загальні збори політичних і громадських діячів Галичини і Буковини на якому був обраний українським Національна рада. До неї увійшли всі українські депутати, обрані в австрійського парламенту, депутати крайових сеймів і по три представники від кожної української політичної партії. Український Національна рада ухвалила постанову про утворення на українському етнічних землях Української держави. Вона проголосила, що претендує на Східну Галичину, Лемківщину, північно-західну Буковину і Закарпаття. Учасники зборів прийняли рішення розпочати роботу з підготовки конституції української держави.

У критичний момент, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918р.,українські військові з'єднання, що були в складі Австро - Угорської армії, взяли під контроль Львів, наступного дня - інші міста Галичини.

Авторитет нової влади серед населення був безперечний. Їі найвідомішими керівниками були Євген Петрушевич та Кость Левицький, які мали багаторічний досвід політичної діяльності. Це-діячі поміркованого, ліберально-демократичного спрямування, не схильні до радикальної реформи соціально-економічного життя. Вони прагнули до демократичних реформ із збереженням класового миру в суспільстві.

Євген Омелянович Петрушевич

Кость Антонович Левицький

Було запроваджено 8-годинний робочий день, оголошено про початок аграрної реформи. Національні меншини одержали широкі права, їх представникам у майбутньому парламенті було обіцяно 30% депутатських місць.

Йдучи назустріч загальнонародному прагненню до возз'єднання всіх українських земель у межах незалежної держави, керівники ЗУНР і УНР пішли на переговори про створення єдиної держави. 22січня 1919р. в Києві на площі біля Софіївського собору було проголошено Акт Злуки УНР і ЗУНР. ЗУНР дістала назву Західна область Української Народної Республіки (ЗО УНР)і повну автономію.

Як і УНР, ЗУНР формувалася в надзвичайно несприятливій зовнішній обстановці. З перших днів свого існування вона опинилася в стані війни з Польщею, яка, спираючись на місцеве польське населення, прагнула встановити контроль над Західною Україною.

Становлення західноукраїнської республіки відбувалося одночасно з відродженням Польщі, яка претендувала не тільки на свої етнічні землі, а й на українському, зокрема на Східну Галичину. Тому український Національна Рада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та Буковині. Однак, австрійський намісник в краї відмовив українським. У відповідь на це українські національні-демократичні сили вирішили взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч на 1 листопада 1918 часті легіону українських січових стрільців на чолі зі сотником                     Д. Вітовським зайняли у Львові всі урядові установи і стратегічні пункти. Австрійський намісник, злякавшись, передав усі владні адміністративні повноваження заступнику, а той, у свою чергу, - Український Національній Раді.

Як і УНР, ЗУНР формувалася в надзвичайно несприятливій зовнішній обстановці. З перших днів свого існування вона опинилася в стані війни з Польщею, яка, спираючись на місцеве польське населення, прагнула встановити контроль над Західною Україною.

Йдучи назустріч загальнонародному прагненню до возз'єднання всіх українських земель у межах незалежної держави, керівники ЗУНР і УНР пішли на переговори про створення єдиної держави.

22січня 1919р. в Києві на площі біля Софіївського собору було проголошено Акт Злуки УНР і ЗУНР. ЗУНР дістала назву Західна область Української Народної Республіки (ЗО УНР) і повну автономію.

21 листопада, після тритижневих боїв, українські війська залишили Львів. Столицю ЗУНР перенесли до Тернополя, а потім - до Станіслава. Одночасно йшла організація регулярного війська ЗУНР, яке дістало назву Українська Галицька Армія (УГА). Деякий час УГА стримувала наступ поляків. Але сили були нерівні. ЗУНР опинилася в міжнародній ізоляції. Антанта погоджувалася на передачу Галичині Польщі, щедро допомагаючи їй озброєнням і спорядженням, перекидаючи в Західну Україну найбоєздатніші польські війська.

Навіть у цих умовах УГА успішно стримувала натиск противника, а в червні 1919 році провела проти переважаючих польських військ блискучу наступальну операцію, що ввійшла в історію як Чортківська операція. 25 тис. українських солдатів і офіцерів примусили відступати 100-тисячну польську армію. Укінці червня польська армія почала проти виснажених частин УГА контрнаступ, внаслідок кого українські війська відступили до Збруча, де з'єдналися з частинами армії УНР.

Західноукраїнська Народна Республіка ввійшла в історію як героїчний епізод у боротьбі українського народу за незалежність, вільний, демократичний розвиток.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.