Моніторинговий візит з дотримання прав переселенців у м. Лубни Полтавської обл.

19 грудня 2014, 14:14
Власник сторінки
Громадська Організація "Правозахисна Група "Порада"
0
106

Кременчуцькі волонтери поділилися досвідом допомоги переселенцям із зони АТО та з АР Крим із громадськими організаціями та владою міста Лубни, Полтавської області

У середу, 19 листопада у м. Лубни, Полтавської області відбувся візит моніторингової групи із сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх мігрантів з АР Крим та зони АТО за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» з метою сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх мігрантів через налагодження медіації, координації та взаємодії органів влади, місцевого самоврядування, громадського сектору та переселенців, моніторинг дотримання прав тимчасових переселенців з АР Крим та місць проведення АТО

Місто Лубни є невеликим, тому незначна кількість переселенців прямує туди за пошуком притулку. Координатор штабу при міській раді повідомила,  що є непоодинокі випадки, коли переселенці порушують правопорядок тому ведеться активна співпраця міськивонкому із міліцією. Задля працевлаштування осіб, міська рада співпрацює із центром зайнятості в м. Лубни. На цей час, робота є, однак із мінімальною заробітною платою, тому не всі ті, хто звертаються із проханням працевлаштування потім ідуть на роботу. Багато переселенців у м. Лубни влаштувалися на заводи токарями, шлеями, також влаштовуються на роботу в ІТ-сфері, фармацевтами, парехмахерами, провізорами. Поселення переселенців у м. Лубни здійснюється у гуртожитки при технікумі, однак там обмежена кількість кімнат, решта переселенців проживають на орендованих квартирах, у родичів чи знайомих. З приїздом переселенців зросла вартість житла у місті.

Відділ інформаційної діяльності та комунікації громадськістю міської ради надає допомогу переселенцям,  зокрема забезпечує збір інформації щодо кількості переселенців та їхніх потреб, за необхідності скеровує осіб у органи які надають їм допомогу, - про це нам повідомила начальник відділу Віта Коваленко.

Не має налагодженої співпраці міської влади та місцевої державної влади, тому всю роботу із переселенцями на цей час проводять працівники міської ради. Кожного тижня, у середу міський голова Олександр Грицаєнко скликає всі служби, які допомагають переселенцям і вони спільно вирішують проблеми, які виникають.

У місті немає проблем із влаштування дітей у дошкільні заклади та школи, за необхідності набирають у класи чи групи дітей більше норми. Забезпечення одягом та харчуванням здійснюють волонтерські рухи та громадські організації, у тому числі Рух «За єдину Україну», керівником якого є Олександр Жалдак. Актуальною для м. Лубнів є проблема оформлення соціальних виплат та пенсій, багато переселенців прибувають у місто для того, щоб здійснити оформлення виплат і повертаються назад у зону АТО. Також у місті немає налагодженої співпраці щодо постачання ліків необхідних для переселенців.

Важко визначити кількість людей, які перебувають на території міста тому, що велика плинність переселенців, залишаються тільки ті, які змогли знайти житло і влаштуватися на роботу зарплата на якій є достатньою для проживання і утримання сім’ї.

На момент візиту на автовокзалі та на залізничному вокзалі не було жодної інформації щодо того куди може звернутися вимушений переселенець за допомогою. Однак після зустрічі із міською владою, вони пообіцяли що у найближчий час ця проблема буде вирішена та інформація буде розміщена.

Директор ТОВ «Лубенський молочний завод» Володимир Дорош і міська рада уклали договір про безкоштовну видачу заводом талонів на молочні продукти для соціально незахищених сімей, у тому числі для переселенців, у розмірі 15 000 грн. на місяць. За одним талоном можна отоварити молочних продуктів на суму 30 грн.

За підсумками візиту в Лубенській міській раді відбулася зустріч моніторингової групи з питань дотримання прав вимушених переселенців, що виконує проект Міжнародного Фонду «Відродження» зі сприяння процесам відновлення життєдіяльності внутрішніх мігрантів з Донбасу та Криму. 

Співвиконавці проекту, заступники голови Громадської організації «Правозахисна група «Порада» Євген Соловйов, Павло Мазуренко та Сергій Полюхович, голова Кременчуцької міської громадської організації «Громадський контроль та допомога», поділилися досвідом своїх напрацювань, цікавилися практичним  досвідом місцевих громадських діячів та волонтерів, збирали пропозиції щодо покращення становища переселенців.

Мова йшла про те, що левову частку роботи виконують громадські об’єднання та волонтери, які активно роз’яснюють громадянські, соціальні, житлові та інші права вимушеним переселенцям, доносять проблеми таких людей до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою їх якнайшвидшого вирішення, збирають матеріальну допомогу та  забезпечують нею переселенців, постійно надають юридичну, правозахисну, психологічну чи організаційну допомогу людям, що опинилися у кризових ситуаціях. Місцеві волонтери в свою чергу розповіли що найбільшими проблемами є пошук  житла та працевлаштування, інші питання хоч якось допомагає вирішувати держава, хоча достатнім рівень забезпечення цих осіб назвати важко - держава наразі не здатна самотужки вирішити проблеми переселенців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Полтава,Кременчук,волонтери,моніторинг,громадський діяч,правова допомога,Лубни,переселенцы из зоны АТО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.