Бути чи не бути публічному доступу в реєстр речових прав нерухомого майна?

28 листопада 2014, 14:38
Власник сторінки
0
40

Даний запис аналізує питання вільного доступу до держреєстру рухомого і нерухомого майна, а також чому це так досі не здійснено на практиці.

25 листопада набув чинності закон № 1701-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів”, серед положень якого передбачений вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно
Відповідно до нововведень, а саме згідно зі статтею 28 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", для фізичних та юридичних осіб інформація може надаватися виключно по об’єкту нерухомості в електронній або паперовій формі. В електронній формі інформація може бути надана через сайт Укрдержреєстру.
В свою чергу, для отримання відомостей на паперовому носії потрібно подати особисто або надіслати поштою відповідну заяву до органів реєстрації прав та нотаріусам. Порядок надання інформації буде визначено Кабміном. При цьому за заявою власника або іншого правовласника орган державної реєстрації надає йому інформацію у вигляді виписки про осіб, які отримали відомості про зареєстровані права та їх обтяження, що належать йому.
Також спростився і порядок отримання інформації органами державної влади, органами місцевого самоврядування, судами, органами внутрішніх справ, прокуратури, Служби безпеки України, адвокатами та нотаріусами, які будуть отримувати необхідну їм інформацію в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав при ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису.
На мою думку, запровадження відкритого доступу – давно необхідна і тому дуже актуальна ініціатива. Однак треба зазначити, що відображення в ньому власників того чи іншого майна стовідсотково не гарантує нам можливості дізнатися справжнього власника.
Більш того - доступ до реєстру був неможливий на наступний день після впровадження змін. Так, 26.11.2014 року на сайті Державної реєстраційної служби (www.drsu.gov.ua/show/13676) оприлюднено повідомлення про те що, дійсно зміни вступили в силу, але відкритого доступу до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно  ще немає. Аргументація не переконує – на сайти заявлено,буцімто практичне застосування наведених положень закону передбачається після прийняття Кабінетом Міністрів України відповідних рішень, а наразі діє Порядок  надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868. Висновок простий, але промовистий – ні про який відкритий доступ поки можна й не мріяти.
Причина очевидна, –  як завжди не був відпрацьовано систематичний підхід до запровадження змін у законодавстві. Закон змінили, проте не внесли змін до постанови, не додали ніяких внутрішніх інструкцій. Результат – зміни в законах не гарантують змін на практиці. Це не новина, а вельми прикра традиція, яку не зламала навіть Революція Гідності. Відтак, враховуючи, що формування уряду у нас тільки розпочато, можна не розраховувати на відкритий доступ до реєстру в найближчий місяць – два.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.