Матеріальна і духовна культура трипільської цивілізації

22 жовтня 2014, 17:03
Власник сторінки
0
90
Матеріальна і духовна культура трипільської цивілізації
ukr

Матеріальна і духовна культура трипільської цивілізації

Назва походить від села Трипілля на Київщині. Її видкрив і дослідив відомий український археолог Вікентій Хвойка. На території України знайдено понад тисячу поселень. Вважається, що кількість трипільців могла бути понад мільйон осіб. Вони прийшли з Подунав’я і опанували Лісостеп України від р. Дністра до р. Дніпра. Протягом IV-III тис. до н.е. за доби енеоліту трипільці жили в долинах річок Дністра, Буга і Прута. Найвідоміші поселення Трипільське, Майданецьке, Доброводи та Сушківка. 
Іх називають протомістами - попередниками сучасних міст. Мешкало там до 25 тис. чоловік. Поселення складалося з сотней житлових будівель і господарських споруд , які стояли рядами або колами навколо великого майдану, де було святилище і загони для худоби.
Будинки були деревяні, підлогу і стіни обмазували глиною. Двосхилий дах перекривали соломою. Житла поділялися на декілька кімнат, де розміщалися печі або відкриті вогнища. Деякі будинки мали два поверхи. Великі сімї трипільців обєднувалися в роди,а роди у свою чергу у племена. 
Учені не можуть одночасно сказати, був у трипільців матріархат чи патріархат. Існував культ родючості- Великої Матері. В повсякденному житті поступово зростала роль чоловіка. Вчені припускають, що трипільську громаду очолював вождь. Дрібні справи він вирішував сам, а важливі - на радах з усіма дорослими членами громади. 
Заняття трипільців:
1) Землеробство. Трипільці сіяли ячмінь,просо, пшеницю ,вирощували садово-городні культури. Землю обробляли деревяною мотикою з камяним чи кістяним наконечником,а згодом- ралом. Урожаї збирали кістяними або камяними серпами. Зерно мололи на борошно за допомогою камяних зернотерок 
2) Скотарство 
3) Полювання
4) Ловля риби
5) Збиральництво
6) Ремесло 
-навчилися обробляти мідь, з якої виготовляли шила,ножі,рибальські гачки
-винайшли механічний пристрій- дриль,щоб робити отвори в камені і дереві
- трипільці залишили унікальну мальовану кераміку. Глиняний посуд виготовляли без гончарного кола в спеціальних печах. Розмальоували складними візерунками ( чорна ,червона, біла та жовта фарби)
Про занепад трипільців в III тис. до н.е. відомо мало.Існують різні версії:
-внутришні протиріччя
-агресія степовиків
-земля виснажувалась і не була придатною для землеробства. Переселяючись кожні 50-100 років на нові землі, трипільці спалювали свої будівлі
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Ukraine
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.