Козацька Символіка

22 жовтня 2014, 02:32
Власник сторінки
0
152

.

Як всі ми знаємо,козаки були чесний та надзвичайно волелюбний народ. Окрім цих якостей, Козаччина мала усі ознаки держави, такі як уряд, адміністративний устрій, суд, визначені кордони, міжнародне визнання. Усе це подарувало нам фундамент для становлення української держави.

 Як і кожен могутній та величний народ, козаки мали свою символіку. Тож поговоримо саме про неї.

На гербі Війська Запорізького був зображений козак, озброєний мушкетом і шаблею. Упродовж існування козацтва цей символ залишався незмінним, що додає йому ще більшої шани. Він зображався на головних печатках Війська Запорозького та Гетьманщини, на прапорах, портретах, іконах, у рукописах, друкованих виданнях.

Символи-відзнаки державної і військової влади називалися клейноди. До них належали гетьманська булава, бунчук, стяг, печать, пернач, корогви, литаври, значки, бубни, тростинки й труби.

Кошовий отаман мав особливий символ державності, його атрибутом була булава. Булава– найважливіша ознака влади кошового отамана. Це була палиця з горіхового дерева довжиною 50-70см. Зі срібною чи визолоченоюкулею на кінці. Вона завжди розкішно оздоблювалась коштовним камінням.

Також слід згадати корогву, яка була головним символом на полі бою. Це був прапор, вишитий з найдорожчих тканин. Він вважався найбільшої святинею козацтва.

Бунчук —древко завдовжки 2 – 2,5 метри із золотою кулею, на якій було підвішено кінське волосся й червоні мотузки як символ гетьманської влади. Печатка — символ влади судді. Нею скріплювались всі документи Війська Запорізького, видані кошем універсали, привілеї, дипломатичне листування.

Справжніми витворами мистецтва були каламари, це був символ влади військового писаря. Їх виготовляли зі скла, кераміки, чи навіть із золота та срібла.  Кожен каламар не був схожий на попередній та мав свою особисту форму.

Не менш важливим елементом козацької символіки були литаври. Ними керував довбуш. Без їх допомоги, не можливо було навіть скликати січову раду.

Козацька символіка – надзвичайно багата та цікава. Вона зовсім на схожа на символіки інших народів. Вона несе в собі докази могутності на непереможності козацької держави. тому ми, українці, повинні пишатися тим, що ми є нащадками славетного та неповторного народу- козаків.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.