Свобода понад усе!

15 жовтня 2014, 12:38
Власник сторінки
Студент КНУ Институт Журналистики
0
131

Боротьба за незалежність

У національному універсітеті імені Тараса Шевченко Інституті Журналістики 3 жовтня 2014 року відбулась зустріч з народним депутатом, одним із засновників ВО "Батьківщина" Ярославом Петровичем Федорчуком.

Спочатку ми переглянули фільм "Вони боролись до загину". Головною темою кінострічки були події 1917-22 рр. Якщо пригадати атмосферу тих років, то неможливо не згадати, що у 1914 році розпочалась Перша світова війна; Петро Столипін ( який від 1906р. був Головою Ради Міністрів Російської Імперії) всіляко стимулював переселення українців до Сибіру та Північного Казахстану, таким чином він створював на Україні базу для агресичного російського шовінізму. Власники підприємств домоглися від уряду скасування обмежень на використання жіночої та дитячої праці, тому вони почали працювати до 16 год на добу, чи не досить?

20 березня 1917р. було обрано провід УЦР на чолі з Михайлом Грушевським.Вже 23 червня 1917р. Центральна Рада підписала перший універсал оголошуючи себе органом, правомочним приймати акти конституційного значення. 28 червня 1917 року було створено Генеральний Секретаріат, український уряд очолив Володимир Винниченко. А 16 липня, цього ж року, 2-ий універсал, в якому вказовалося, що ЦР перетворюється на краєвий орган влади і поповнюється представниками інших народів, що живуть на Україні. 17 листопада 1917 року у 3-му Універсалі Центральна Рада мала намір віддати завойовану владу демократично обраним депутатам Установчих зборів, а більовики - встановили б диктатуру однієї партії під виглядом диктатури пролетаріату. У 4-му Универсалі підписаному 22 січня 1918 р. проголошено незалежність УНР, що стало переломним єтапом у державо-творчому процесі. Проте, тільки досягнувши певного успіху- В. Винниченко був змушений піти у відставку, а головою тепер став В. Голубович. 29 квітня 1918 року на Всеукраїнському хліборобському зїзді гетьманом України було проголошено П. Скоропадського. Разом із С. Петлюрою було утворено Український національний союз. 14 грудня 1918 року Скоропадський зрікся влади. Розпачалася вже друга Російсько-Українська війна.

Петро Федорчук: " УПА повзязана з Холодним Яром, він був передтечею". В УПА було таке ж гасло (Воля, або смерть). З фільму ми дізналися, що з 1917-22 роки у Холодному Яру,на Чигиринщині,(на території 7 тис га лісів, відбувалася жорстока боротьба за волю українського народу) що пройшли під гаслом " Воля України, або смерть". 22 козака сформували Боровецьке повстання В. і П. Чучупаків, після цього повставння Григорьева, а у 1920 році легіон Загороднього та Хмари та інші. Після відступу денікінців наприкінці 1919року,та приходу Червоної Армії, росіяни казали, що " раніше була одна Росія, а тепер українці хліба не дають" так хіба ми їм жити не даємо? Чи все ж навпаки?! Хіба не росіяни жодного разу не приходили на наші землі, як друзі? Це питання хвилює і П. Федорчука, він підкреслює, що боротьба буде складною, проте це ж наша незалежність! Потрібно навчатися на своїй історії, після подій Євромайдану, ми побачили, що ми разом і нас багато, дуже дуже багато, і в цьому наша сила! Слава Україні!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.