Холодний Яр. Минуле і сучасність.

15 жовтня 2014, 12:02
Власник сторінки
0
84

"Ненависть Росії до української державності по тривалості сміло може зайняти перше місце в книзі рекордів Гіннеса", - зазначив Ярослав Федорчук, народний депутат України, член фракції БЮТ, під час зу

Законотворець висловив власну точку зору щодо сьогоднішньої ситуації в Україні, порівнявши її із подіями у Холодному Яру на початку ХХ століття. Нардеп представив студентам фільм "Вони боролись до загину", який містить детальний опис ситуації того часу. Власне, Ярослав Федорчук є автором ідеї стрічки, а сам він був очевидцем. Фільм досить прямолінійний. Він чітко і зрозуміло, у хронологічній послідовності, відображає історію 20-х років минулого століття. Тут описані події у Холодному Яру, ситуація в державі під час більшовицької окупації та повстанські загони отаманів. Документальна стрічка також містить цитати учасників боротьби, коментарі українських істориків. Народний обранець провів паралелі між сьогоденням і подіями того часу. Прикладом став так званий "уряд", що мав тоді назву "Народний секретаріат". Це управління було створене у Харкові, у 1917 році. Один із народних секретарів, Затонський писав у своїх спогадах: "Ми називали себе урядом і самі до цього ставились дещо гумористично. Який з нас уряд був? Без армії, без території... ". Український історик Людмила Гриневич додала: "Цей уряд був створений фактично в Москві і основним його призначенням було створення прикриття для введення російських радянських військ на територію України". За словами нардепа, сьогодні ми маємо прототип такого Народного секретаріату, який організувався у Донбасі. На думку пана Федорчука, такі уряди створюються для того аби "під цією назвою іти завойовувати Україну, ніби то не Росія нападає а самі ж українці". "Холодний Яр – одна з найяскравіших сторінок Визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але незламні духом можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом", - ця цитата нашого письменника та військового Юрія Горліс-Горського змусила кожного серйозно задуматися. Дійсно, як зазначив Ярослав Федорчук: "Україна постійно бореться зі своїм вічним ворогом." Проте до Холодного Яру не стояло питання державності та самостійності нашого народу. Події 20-х років таке питання поставили. Тож українці змогли об'єднатися заради мети: "Вольна Україна!". Холодний яр, за словами урядовця, є найяскравішим прикладом самоорганізації, самопожертви, готовності до боротьби до кінця за державність. Народ воював, гинув і прагнув досягти поставленої цілі. Так, зважаючи на досвід наших предків, ми маємо зробити для себе висновок. Висока самоорганізація і готовність до боротьби за державу в часи Холодного Яру мають бути прикладом для сучасного громадянина, який повинен бути готовим до будь-яких викликів.

Кулібаба Анастасія 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.