ТІ Берлін закликає ухвалити законопроект про доступ до інформації

13 червня 2013, 17:42
Власник сторінки
виконавчий директор Transparency International Ukraine - украінського представництва міжнародної неурядової організації по борот
0
506
ТІ Берлін закликає ухвалити законопроект про доступ до інформації

Transparency International із Берліну закликає Україну схвалити законопроект № 0947про доступ до публічної інформації

Сьогодні секретаріат Transparency International направив відкритий лист Голові Верховної Ради України Володимиру РИБАКУ із закликом схвалити законопроект № 0947 до літньої перервиЦе той, що дозволяє ефективно впровадити законодавтсво про доступ до публічної інформації.  

Як сказано у листі: «Україна планує підписати восени Угоду про асоціацію з Європейським Союзом та повинна продемонструвати прогрес у низці сфер, зокрема у сфері доступу до інформації. Цим листом ми хотіли б наголосити, що Transparency International (ТІ) закликає парламент України схвалити в цілому законопроект № 0947 до літньої перерви».

Зокрема, Transparency International хотіла б звернути увагу на такі зміни, які вважає вкрай важливими для того, щоб законопроект був дієвим:

  •   Посилення адміністративних санкцій за порушення Закону про доступ до публічної інформації, зокрема, порушень стосовно інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню, та суспільно необхідної інформації. Це забезпечить належне виконання усіма органами влади відповідних положень Закону.
  •   Вилучення презумпції, що будь-яка негативна інформація про особу є недостовірною, якщо тільки особа (наприклад, журналіст) не доведе протилежного. Це положення має стримувальний ефект на свободу засобів масової інформації та обмежує виконання ними їхньої ролі.
  •    Доповнення законодавства положеннями, що роблять можливим доступ громадськості до засідань представницьких органів (національного парламенту та місцевих рад).
  •    Забезпечення ефективного доступу до інформації про діяльність органів місцевого самоврядування, їхніх рішень та засідань, а також посилення прозорості інформації про бюджетні витрати і розпорядження державним чи комунальним майном. Додається також положення щодо заборони обмеження доступу до генеральних та детальних планів населених пунктів.
  •     Посилення прозорості державних закупівель, приватизації та статистичних даних, а також до інформації, якою володіють фінансові установи та природні монополії.
  •     Оприлюднення щорічних декларацій про майно, доходи і витрати публічних службовців на офіційних веб-сайтах з вільним доступом до них громадськості.
  •    Приведення Закону про державну таємницю у відповідність до Закону про доступ до публічної інформації, зокрема в частині трискладового тесту щодо суспільної необхідності обмеження доступу.
  •     Нарешті, збалансування права на приватність з гарантіями свободи інформації шляхом внесення змін до законів про захист персональних даних та про архіви.

Варто зазначити, що вільний доступ до інформації, якою володіють органи публічної влади, є основоположним правом громадян. Такий доступ є передумовою для розвитку та задоволення усіх інших прав людини і свобод у демократичному суспільстві. Дієвий доступ до інформації сприяє запобіганню та виявленню корупції і інших правопорушень з боку посадових осіб.

Transparency International підтримує швидке ухвалення Верховною Радою України законопроекту № 0947 в остаточному читанні. Організація також хотіла б, щоб цей закон був підписаний та введений в дію Президентом України задля гарантування свободи інформації в Україні та для того, щоб показати правильний приклад іншим країнам у регіоні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.